2010-10-14

Egy új magyar fejlesztés: multispektrális kamerarendszer a környezetvédelem szolgálatában

Kép: © Interspect - Greenpeace
Mai postánkból:  Nemrégen jelentkezett leendő tagszervezetünk az Interspect részéről Bakó Gábor (info@interspect.hu) cégvezető írta mai levelében:
"A sok szomorú hír után, pozitívba lehetne fordítani a híreket, ami kapcsán az Interspect neve felmerül.  Elkészült az új multispektrális kamerarendszerünk, amelyet a katasztrófa sújtotta terület felett teszteltünk le először. Az eredmény minden  várakozást felülmúlt. Arról a légifelvételeket készítő kutatócsoportról van szó, akiknek az archívumából 2010.júniusi légifelvételek kerültek elő az ajkai vörösiszap tározóról.
A látható spektrális tartományon kívüli elektromágneses hullámokat is érzékelő kamerarendszerrel olyan felszíni jelenségek detektálhatóak, amiket szabad szemmel nem láthatunk. Ahogyan a mellékelt felvételen (1.) megfigyelhető, például a vörösiszap automatikusan felismertethetővé, és feltérképezhetővé válik. (Az alsó képen a kiértékelés eredménye látszik, ahol kék színnel kerül megjelenítésre a feltérképezett közvetlen elöntési terület.) A vörös iszap színét a lebegő anyagként jelen lévő vasoxid adja. De ennek az anyagnak vannak más, egészségre káros összetevői is, amelyek más visszaverési jellemzőkkel rendelkeznek. A 2. felvétel azt szemlélteti, hogy a vasoxid tartalmának jelentős részétől megvált vörös iszap, amely szabad szemmel már alig észlelhető, rendkívül jól kimutatható a felszíni vizekben. A felvételen a Rába-Duna találkozását látjuk. A 3. felvétel a kompozit látható tartományú csatornája a gátszakadás helyéről. A felmérés során csak kipróbálás céljából tartottuk a fedélzeten azt az új kamerarendszert, amiről szó van. A teljes hatásterület (Esztergomig) a korábbi saját fejlesztésű kameránkkal készült (ami arról vált nevezetessé, hogy azzal készítettük 2009.09.02-án a világ legnagyobb terepi felbontású légifelvétel-térképét*). A módszerrel azelőtt detektálhatóak térben a növénybetegségek, hogy közvetlen közelről nyoma látszana bármilyen fertőzésnek. Becsülhetőek a szerves szennyezések felszíni víztestekben, térképezhető a talajerózió, és még számos környezetvédelmi jelentőségű folyamat. A vörösiszappal elöntött terület stratégiai légifelvétel térképezésének költségeit a Vízkár elhárítás és a Greenpeace állta."
Íme a felvételek:


© Interspect - Greenpeace

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése