2010-10-08

A vörösiszap elöntés kármérséklése, következményeinek felmérése intenzív térinformatikai támogatást igényel

Kép A magyar kormány tegnap este  sűrgősségi szakmai segítséget kért az EU katasztrófavédelmi szolgálatától az azonnali kármérséklés meggyorsítására - értesülhettünk az MR1 Kossuth Rádió reggeli híradásából. A média riportok is visszatükrözik, milyen jelentősége van a térinformatikai eszközök alkalmazásának a létesítmény-tervezés, kivitelezés és monitoring típusú ellenőrzésekben, a katasztrófa bekövetkeztével a kárfelmérésben, kármérséklésben, a hatásvizsgálatokban, valamint mindezekkel kapcsolatos döntések megalapozásában. A térbeli adatok rendelkezésre állása (jogszabályi háttér), elérhetősége (adatmegosztás, infrastruktúra, szolgáltatás) és használhatósága (szabványosság, interoperabilitás, minőség), az intézményi, szervezeti és logisztikai háttér hatékonysága éppen a sűrgősségi helyzetekben vizsgázik. Az elmúlt napokban tagszervezeteink közül a VM Természetvédelmi, Környezetvédelmi és Vízügyi Főigazgatósága, a  FÖMI, VÁTI, BME Fotogrammetriai és Térinformatikai Tanszéke, az Interspect Kft, a Károly Róbert Főiskola és partnerei, a MÁFI a jelek szerint intenzíven közreműködnek a katasztrófavédelem segítésében.
Vörösiszap-elöntés
 Érdemes lenne megfontolni, hogy az EU elnökségünk alatt - a Katasztrófavédelemmel karöltve -  nemzetközi műhely tekintse át a legutóbbi árvízvédelmi és a mostani  technológiai vészhelyzet kezelés  térinformatikai támogatásának megoldásait és eredményességét különösen az új technológiák alkalmazásával gyüjtött tapasztalatokat illetően (igen nagy felbontású légi- és műholdas távérzékelés, hiperspektrális távérzékelés, mikrodomborzat felvételezésére alkalmas lézeres letapogatás, helyfüggő szolgáltatás, adatfúzió, és ha lesz: szenzor web és grid feldolgozás). Ilyen tematikájú jövőbeli rendezvény már szerepelt a HUNAGI idei közgyűlése ajánlásai között. Az megrendezés szándékát az ENSZ SPIDER partneri együttműködését is kérve a hasonló tárgyú közelgő bonni ülésén is célszerű lenne illetékeseknek felvetni ( Fourth United Nations International UN-SPIDER Bonn Workshop on Disaster Management and Space Technology: “The 4C – Challenge: Communication – Coordination – Cooperation – Capacity Development”
(12/10/2010 - 14/10/2010)). Az esemény részletei a HUNAGI Eseményblogjában (hunagi19.blogspot.com) találhatóak, az azon való részvétel  a Katasztrófavédelem és partnerei számára egyaránt fontosak lennének. Ugyanezen HUNAGI blogon található az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága és az azerbajdzsán Vészhelyzetek Minisztériuma közös november 17-18-i rendezvényének elérhetősége, amely a katasztrófavédelem és az építési biztonság kérdésével foglalkozik. A brit műholdas katasztrófa válaszadás stratégiájátl itt lehet megismerni: http://www.un-spider.org/about/updates/september-2010

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése