2010-11-29

Népszámlálás és a térinformatika

Magyarországon 140 éves múltra tekint vissza a népszámlálás. Tagszervezetünk a KSH jövőre 15. alkalommal rendezi meg, a 2001. évihez képest valamelyest kevesebb kérdéskörben. 
Európaszerte a népszámlálást a geostatisztika eszközeivel is támogatják. A módszerfejlesztés és az újabb megoldások bevezetésére folyik az EFGS projekt (klikk a címsorra), melyben mára 29 európai országgal tartják a kapcsolatot, miután az együttműködés 1998-ban önkéntes alapon megindult. Az évente tartott EFGS konferenciákon kicserélik a bevált, jó gyakorlatokra vonatkozó tapasztalataikat és kialakult a geostatisztikusok európai hálózata is. Az Essnet GEOSTAT 1A projekt konzorcium a népszámlálási és lakásügyi adatok harmonizált európai népességi rácshálós megjelenítésének módszerfejlesztésén  dolgoznak norvég a statisztikai hivatal koordinálása mellett osztrák, észt, finn, francia, holland, lengyel, portugál és szlovén statisztikai hivatalok közreműködésével, alvállalkozójuk a neves MD Mapping cég. 
Az EUROSTAT által finanszírozott projekt négy komponense a Felhasználói igények felmérése, Geostatisztikai módszerfejlesztés és elemzés az egy km2 méretű rácselemek alkalmazásával, a megfelelő Infrastruktúra kialakítása a földrajzi és statisztikai adatok integrálásához, az eredmények Elosztása, Terjesztése és Alkalmazásbavétele. Az első GEOSTAT projektösszejövetelre október 8-án került sor Tallinban 10 ország 13 szakembere részvételével. Minderről HUNAGI múlt pénteken, a bécsi Plan4all műhelyen kiosztott szórólapról értesült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése