2010-11-22

Térinformatikai világnap az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszéken

Az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszéken idén is megrendezésre kerülő  Térinformatikai világnapről küldött beszámolót a HUNAGI Napló olvasói számára tagintézményünk HUNAGI kapcsolattartója Dr. José Jesús Reyes Nunez egyetemi docens.

"November 17-én kilencedik alkalommal megtartottuk az idei Térinformatikai világnapot. Ebben az évben a Pesthidegkúton található Remetekertvárosi Általános Iskola 5., 6., 7. és 8. osztályából 35 diák vett részt a világszerte több mint 80 országban megszervezett  világnapon.
A rendezvényt három részre osztottuk:
- Először Dr. Zentai László, a tanszék vezetője, üdvözölte a megjelent gyerekeket és tanáraikat és röviden beszélt a geoinformatika növekvő jelenlétéről a mindennapos tevékenységekben, valamint az ország gazdaságában egyre jelentősebb szerepéről. Ezután Jesús Reyes Nunez (ELTE) egy általános bevezetőt mutatott be, amiben a földrajz, a térképészet és a geoinformatika összefonódását röviden és egyszerű módon mutatta be. Simonné Dombóvári Eszter (a bécsi Műszaki Egyetem Térképészeti kutatócsoport oktatója) az utóbbi években általa tervezett térkép alapú webjátékok működését magyarázta, és a diákoknak lehetőségük volt ezeket is kipróbálni a tanszék számítógéptermében. Ennek a szekciónak az utolsó előadását Kovács Béla (ELTE) tartotta és a GPS világa volt a téma.
- Kovács Béla előadása után megkezdődött a második rész, amikor a résztvevők lementek az egyetem körüli zöld területekre és egy geocaching-ban volt alkalmuk részt venni. Magyarul: közel egy órán keresztül a rendelkezésre álló GPS műszerek segítségével a csoportokba szervezett gyerekeknek összesen 12 különböző kisebb „kincset” kellett megtalálniuk, amelyek az egyetem körül voltak elrejtve.
- Befejezésül, a diákok visszatértek a tanszékre, ahol lehetőségük volt megtekinteni a földgömb-gyűjteményünket illetve a korábbi években az ICA térképrajz-versenyen nyertes magyar térképrajzokból készített kiállítást.
A rendezvényen készített képeket a következő címen lehet megtekinteni:
http://lazarus.elte.hu/hun/dolgozo/jesus/vilagnap/2010foto.htm"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése