2010-07-31

Ma megjelent az internetes INSPIRE Fórum hírlevelének első száma

Header of the INSPIRE Forum Newsletter. of  DG JRC, 2010
HUNAGI a Hírlevelet  továbbította tagjai és partnerei részére. Ezen felül a címzettek megkapták kiegészítés és véleményezés céljából azon szakterületi feladatok és lehetőségek kérdéskör felsorolását, amelyek kifejtésére a következő 10 napban kerül sor.  A megfogalmazott HUNAGI javaslatok a kormányzati döntéshozókkal  kezdeményezett augusztusi találkozókon kerülnek megvitatásra.

2010-07-30

ICA szervezésben webes térinformatikai/térképészeti műhely Délkelet-Ázsiában magyar részvétellel

Mai postánkból. Zentai László professzor úr írja levelében a HUNAGI Napló olvasói számára:
"A Nemzetközi Térképészeti Társulás (ICA) Oktatási és Képzési Bizottsága kétszer két hetes workshopot rendez Web GIS/mapping témában két országban (Vietnámban és Indonéziában). Mindkét workshop nyolc modulból áll, a vietnámi 2010. VII. 19-30. között zajlott, majd ezt követi az indonéziai. A vietnámi workshop első heti négy moduljának szakmai vezetője Zentai László, egyetemi tanár volt, aki az Internet Mapping és a Prepress and Digital printing modulok előadója volt. A másik két modul (Atlas Cartography, Cartographic Information System) előadója Vit Vozenilek, az olomouci Palacky Egyetem egyetemi tanára volt. A modul második hetének előadásait az ausztrál William Cartwright, az ICA elnöke vezeti, másik előadója Manuela Schmidt, a bécsi Műszaki Egyetemről.
Ezt követően a workshop Indonéziában folytatódik részben más modulokkal és előadókkal (egyetemi elfoglaltságaink miatt én és a cseh professzortársam csak a vietnámi modulokat tudtuk elvállalni).
Küldök 4 képet is.


Üdvözlettel:
Zentai László térképész, tanszékvezető egyetemi tanár
ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék
1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A
Tel: 2090555/6723, 3722975, fax: 3722951 - http://lazarus.elte.hu "

Az Infoterra Magyarország Kft. felvételét kérte a HUNAGI-ba

A fejlett technológiák innovatív alkalmazási köreiben operatív gyakorlattal és széleskörű nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező vállalkozással gazdagodik a Magyar Térinformatikai Társaság szakmai közössége.
A mai napon érkezett meg az Infoterra Magyarország HUNAGI tagfelvételi kérelme.  Idézet a levélből: "Az Infoterra Magyarország Kft. 2000-ben alakult, és annak az EADS Astrium cégcsoportnak a része, amely térinformatikai termékeivel és szolgáltatásaival piacvezető szerepet tölt be ipari fejlesztések, környezetvédelmi és környezetbiztonsági beruházások terén. Az Infoterra szolgáltatásai lefedik a távérzékelési adatok előállításának, feldolgozásának, elemzésének és termékké formálásának teljes spektrumát. A jelenleg több mint 80 főt foglalkoztató cég fő profilja - űr- és légi-távérzékelési adatok felhasználásával – ortofotótérkép készítése, 3D térinformatikai adatbázisok előállítása (pl. város-modellezés), melynek részét képezi a Lidar felvételek készítése és feldolgozása is. Az Infoterra Magyarország Kft. a legmagasabb szakmai és minőségi elvárásoknak megfelelve végzi munkáját, rendelkezik ISO 9001:2000 szerinti minőségbiztosítási tanúsítvánnyal is." A céget a HUNAGI-ban Kádár Olga ügyvezető képviseli.

2010-07-22

GEO adatpolitikai dokumentumtervezet véleményezési lehetősége

A novemberi miniszteri szintű találkozóra véglegesítendő dokumentum a hétvégén felkerül a HUNAGI LAPSI csapat blogjára. Klikk a címsorra.

2010-07-17

GSDI-12 legfrissebb információk

12. Globális Térbeli Adat Infrastruktúra Világkonferencia.
Szingapúr, 2010 október 18-22



Minden információ elérhető a címsorra kattintva.

2010-07-16

Térinformatika, védelem és biztonság - nemzetközi csúcstalálkozó Bécsben

International Geospatial Intelligence Summit
Bécs, 2010 szeptember 29-30
A rendezvény meghívott civil szervezeti támogatói között ott van a HUNAGI is. 
A program és kapcsolatos információk legfrissebb kiadványa a címsorra kattintva tölthető le.
HUNAGI tagjai és partnerei még ezen a hétvégén külön felhívásban kapnak lehetőséget a HUNAGI előadás tematikájához igazodó hazai vagy nemzetközi esetpéldák közreadására.

2010-07-15

EUROGI beszámoló az INSPIRE konferenciáról

Mai postánkból. Bino Marchesini, az EUROGI főtitkára írta:
Dear Member of EUROGI,
 
Attached you will find a short report from the 4th INSPIRE Conference, held on June 22 - 25, 2010 in Krakow, Poland.
 
Kind regards,
 
Bino Marchesini
EUROGI Secretary General
 

EUROGI-European Umbrella Organisation for Geographic Information
email: eurogi@eurogi.org
E-mail Secretary General: bino.marchesini@eurogi.org
Tel SG: +31 881 833 130 (Kadaster, NL)
WEB: www.eurogi.org"
A hívatkozott csatolmány - a beszámoló - a címsorra kattintva tölthető le.

2010-07-14

Hadtörténeti emlékhelyek kutatásával és hadisírok gondozásával foglalkozó osztrák és magyar kutatók, hagyományőrzők kapcsolatfelvételének elősegítése

A napokban sikeres kapcsolatfelvételre került sor HUNAGI közvetítéssel. Az olasz-osztrák- svájci hármashatár közelében lévő, első világháborúbeli német és magyar nyelvű emléktábla fellállítási körülményeit évek óta kutatta Heinz König mérnök úr, a bécsi Földmérési és Mértékügyi Hivatal határosztályának nyugállományú vezetője, aki a Stilfserjoch-hágó közeli monarchiabeli hadszíntérrel foglalkozó magyar szakértőkkel való kapcsolatfelvételben kért segítséget. Az Internetnek köszönhetően sikerült egyetlen napon belül az illetékes hazai szakembereket elérni Káplár Béla hagyományőrző százados és Óvári Gábor ny. alezredes urak személyében, akik készségesnek mutatkoztak az együttműködésre. Óvári úr nyugállományú katonaként hadszíntérkutatással foglalkozik a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A címsorra kattintva található  a nagykátai Honvédtüzér Hagyományőrző Csapat honlapja, melyet Káplár Béla úr gondoz és amelyen az Európa legmagasabb közúti hágója mellett fekvő emlékhely dokumentációját a Hadisírgondozó és Katonai Emlékhely Igazgatóság részére Óvári úr készítette el.  
Azzal, hogy a térinformatika az eseményekre, jelenségekre, tárgyakra, élőlényekre, így akár személyekre vonatkozó adatokat, információt az infokommunikációs technikák eszközeivel térben és időben képes kezelni, az azokra vonatkozó adatokat gyűjteni, feldolgozni, elemezni, megjeleníteni, ez a technológiát felhasználhatóvá teszi minden szakmában, így a történeti kutatásokban is. HUNAGI maga, de több tagja is kapcsolatban áll  a nemzetközi ECAI kezdeményezéssel, amely az elektronikus kulturális atlaszok világa, a legtekintélyesebb történettudományi műhelyek együttműködése. Egyes országok nagy összegeket költenek történetkutatásuk térinformatikai eszközökkel való támogatására, például az események időbeli-térbeli szemléltetésére.
Egy elektronikus hadisír és -emlékhely atlasz nagyszerű hazai kezdeményezés lenne (ha még nincs kitalálva), amelyben feltehetően a HUNAGI is kész lenne a kérdésben érintett vagy érdekelt tagsága révén  együttműködni az illetékes állami intézményekkel, oktatóhelyekkel és civil szervezetekkel.

HUNAGI elnöki-főtitkári munkamegbeszélés

A VÁTI Dokumentációs Központjában (Budapest xI. Budafoki út 59) ma délelőtt sorra kerülő megbeszélésen Barkóczi Zsolt elnök és a szervezet főtitkára a következő  témaköröket tekintették át:
- kormányzati kapcsolatok: találkozók előkészítése az illetékes kormányzati döntéshozókkal
- találkozás előkészítése a FÖMI új főigazgatójával
- Előrehaladás az EUROGI-EuroGeographics konferencia HUNAGI támogatással az EU elnöklet alatt a PCC-hez igazodóan
- Állami Számvevőszék-HUNAGI szerződéses feladatok
- Magyar Űripari Klaszter (HUNSPACE) partneri meghívására a budapesti Nemzetközi Űripari Műhely HUNAGI oldali szervezése 
- A bécsi Geospatial Intelligence Summit konferencia rendezvénytámogatása, előadástartás a HUNAGI tagok eredményeinek láttetásával
- Digitális Föld 2013.évi világkonferenciájával kapcsolatos kormányzati és akadémiai egyeztetések
- INSPIRE, GMES, GEO
- HUNAGI konferencia 2011 február (önkormányzatok, térinformatika, katasztrófa menedzsment témakörben)
- tematikus szakmai műhelyek (HUNAGI PLAN4ALL pályázata mellett Térinformatika a Nemzeti Parkok és Védett területek kezelésében) 
- HUNAGI CMS honlap
- A lezáruló HUMBOLDT, eSDI-NET+ projektek valamint az induló LAPSI projekt (ez utóbbi kérdéskörök idő hiányában már nem volt megvitathatóak).

2010-07-13

Figyelem: Nemzetközi Űripari Műhely bejelentése

2010. szeptember 23-26 között négynapos, nemzetközi részvételű műhelyt szervez Magyarországon a HUNSPACE az Európai Űrügynökséggel. A szervezésbe a HUNSPACE meghívta a HUNAGI-t is, amellyel tavasz óta partneri együttműködése van.
Az Űripari Műhely  elsődleges célja a hazai és külföldi kis- és közepes vállalkozások közötti együttműködés erősítése, valamint az ESA szintű pályázatokon való eredményes részvétel elősegítése lesz.
A rendezvénytervezés e kezdeti fázisában értesíti ki HUNAGI  tagszervezeteit, tagintézményeit és partnereit, miközben már beérkeztek az első külföldi hozzájárulások is elsősorban Németországból és Ausztriából. A rendezvény részvételi díjas lesz, de a szervező társulások tagjai várhatóan kedvezményben részesülnek.
HUNAGI mindenekelőtt a földmegfigyelés infokommunikációval segített operatív alkalmazásai és megoldásai témakörében várják azon tagjai jelentkezését előadás megtartására akik készek megosztani tapasztalataikat mivel
- eredményes résztvevői ESA, EU, EUMETSAT pályázatoknak,
- eredményesen szerepelnek EU projektekben,
- eredményesen tartanak munkakapcsolatot külföldi vállalkozói szervezetekkel konkrét feladatok megoldásában
vagy úgy érzik, elérkezett számukra az idő, hogy belépjenek az európai űripari együttműködésekbe és ezen a fórumon be kívánják mutatni képességeiket, sajátosságaikat az Európai Űrügynökség képviselői és a többi együttműködésre kész résztvevő számára, illetve részt kívánnak venni a HUNSPACE által szervezett pályázatkészítési tanfolyamon.
Figyelje a HUNAGI Naplót, a holnapi napon az információ-tartalom a HUNSPACE-szel egyeztetve tovább  bővülhet.

2010-07-08

Magyari Dénes (FÖMI) előadása a HUMBOLDT projekt ülésén

Magyari Dénes előadását tartja Dr.Joachim Rix elnöklete mellett. Kép: HUNAGI fotógyűjtemény, 2010
A projekt vezetése és munkatársai július 8-án a tanácsadónak és az ellenőrnek számoltak be a projekt eredményeiről. Dr. Kristóf Dániel munkacsoport jelentését Dr. Christine Giger (ETHZ), a zürichi műegyetem professzora, a HUMBOLDT projekt tudományos vezetője ismertette.
A csütörtöki egésznapos program rengeteg ismeretet tartalmazó, és az alkalmazási szcenáriók által rendkívűl sokrétű felhasználási kört átfogó beszámolóit vita és a meghívott tanácsadók hozzászólásai követték. Franz Daffner az Európai Környezetvédelmi Ügynökség részéről tette meg észrevételeit, majd a magyar ellenőr (RFG, HUNAGI) ismertette véleményét és javaslatait. A négyéves projekt további fél éves hosszabbítást remélhet Brüsszetől annak érdekében, hogy az elért eredmények (módszertan) hasznosítása, terjesztése és átvétele még megalapozottabb legyen.

2010-07-07

HUMBOLDT projekt találkozó Valenciában

Egy valenciai szállodában ma kezdődik a HUMBOLDT projekt három napos konzorciumi találkozója, melynek munkájába terv szerint holnap bekapcsolódnak a projekt ellenőrei is.
Magyarország részéről a konzorciumban részt vevő FÖMI szakértői közül dr. Kristóf Dániel hír szerint nem lesz jelen. Ő legutóbb a nessebari Digitális Föld Csúcstalálkozón ismertette a projekt célkitűzéseit és elért eredményeit. A HUMBOLDT projektről bővebbet a címsorra kattintva lehet megtudni.

2010-07-05

A JBGIS kiadványa a térinformatika katasztrófavédelmi alkalmazásairól

A pénteken a bécsi ENSZ-városban bejelentésre kerülő, az ISPRS, ICA, GSDI, FIG és más nemzetközi geoinformatikai világszervezet által készített és a katasztrófavédelemmel kapcsolatos módszertant és legjobb gyakorlatot bemutató dokumentum elérhetőségéről az UNOOSA SPIDER programiroda honlapja ad eligazítást:


2010-07-03

Tagországok és tagszervezetek köszöntésével megkezdődött az ISPRS centenáriumi munkaülése

Az ISPRS szervezetét külön köszöntötték az Egyesült Államok, Kanada, Franciaország, Magyarország, Ausztria, valamint az IUGG és IGARS küldöttei. Ezt követően az ISPRS stratégiájáról folyt vita, elsősorban a kiadványokkal kapcsolatos elvárások biztosításáról. A magyar delegáció tagjait örömmel fogadták az ISPRS vezető tisztségviselői és a tagországi szakemberek.
A magyar köszöntés várhatóan a Geodézia és Kartográfia hasábjain jelenik meg, az elhangzott angol változat már most olvasható az unsdi.blogspot.com mai bejegyzésében. 

2010-07-01

A 100 éves ISPRS szervezetet köszöntik a fotogramméterek és távérzékelők nemzetközi szakmai közösségei

Image courtesy by ISPRS Council, 2010
A szervezet 1910 július 4-i megalapítását köszöntő rendezvénysorozat kezdődik július 2-én az ENSZ Űrügyi szervezetében (UN-OOSA), ahol sajtótájékoztató keretében hozzák nyilvánosságra az JBGIS, azaz a Térinformatikai Társaságok Közös Testülete (ISPRS, FIG, GSDI, OGC stb) által jegyzett kiadványt, amely a Geo-információk Kockázat és Katasztrófakezelési alkalmazásainak legjobb gyakorlatát mutatja be. A sajtóközleményről a HUNAGI Napló is beszámol.
Július 3-án az ISPRS alpításának történelmi helyszínén, a Bécsi Műegyetemen nyíltkörű szakmai rendezvényre kerül sor, melyen az ISPRS 1xx tagszervezete közül számosan mondanak rövid köszöntőt, így Magyarországról a Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság az MFTTT nevében is. A magyar tagszervezetet delegáció képviseli az ünnepi ülésen. Itt mutatják be az ISPRS stratégiai tervét. (Ez is rámutat arra, hogy a gyorsan változó világunkban minden szakmának, szakágazatnak és szervezetnek alapvető érdeke, hogy küldetésének megfelelő céljai elérése céljából rendelkezzen időről-időre frissített stratégiai tervvel, amely megszbja az irányelveket, prioritásokat, a munkatervet és feltételrendszerét (beleértve a helyi, nemzeti és nemzetközi kapcsolatrendszert is). A szombati programban ismertetik munkájukat az ISPRS regionális képviselői, majd áttekintik a szervezet tematikus eseti testületeinek (ISAC, IPAC, ICORSE) szerepkörét, tevékenységét. Szó esik az ISPRS kiadványairól is, melyek a szervezet nagyrendezvényein általában kedvezményesen meg is vásárolhatók. Bemutatják az ISPRS jelenlegi szakbizottsági felépítését, és a szervezet rendezvénykategóriáit a szakbizottsági munkacsoport műhelyektől a szakbizottsági szimpóziumokon át az olimpiai években rendezett kongresszusokig.
(Magyarország 1998-ban a Magyar Tudományos Akadémián rendezhetett legutóbb szakbizottsági szimpóziumot.) Az ülés foglalkozik a hallgatói konzorcium bemutatásával is.
Az emlék rendezvénysorozat fénypontja július 4-én vasárnap a Bécsi Műegyetem dísztermében tartott  ünnepi közgyűlés, majd azt követően az egyetem kertjében a Dolezal kisplasztika-átadási ceremónia  lesz. A délutáni ünnepi szakmai előadásokat az egyetem kupolatermében három köszöntő bezeti be az ISPRS elnöke Prof. Orhan Altan részéről, majd a Bécsi Műegyetem rektora szól amit követően mutatják be a legjobb egyetemi tankönyv szerzőinek alapított Karl Kraus  Emlékérmet. (Büszkék lehetünk arra, hogy a névadó Prof. Karl Kraus remek tankönyvét Detrekői Ákos és Winkler Péter kezdeményezésére és munkája nyomán magyarra fordították annakidején.)  Az ISPRS múltjátval, jelenével és jövőjével három előadás foglalkozik: Prof. Gottfried Konecny az ISPRS történetét lapozza fel, Lawri Jordan az ESRI cégtől a GeoImagery - egy új paradigma címmel tart előadást, míg az ISPRS érdeklődési területeinek várható fejlődéséről az osztrák Prof. Norbert Pfeifer ad áttekintést.
Vasárnap este a Bécsi Városházán az ünnepi hallgatóság Prof. Franz Josef Radermacher neves tudóst hallgatja meg a globalizáció, innováció és a fenntartható fejlődés összefüggéseiről, míg a díszvacsora vendégei kézhez kaphatják Prof. Gottfried Konecny legújabb kötetét amelyet az ISPRS történetének szentelt. Az ünnepségsorozat  július 5-7 között az ISPRS VII szakbizottsága szimpóziumával folytatódik, amely a  szervezet 100 éves történetét a távérzékelés tudományának előrehaladása szempontjából tekinti át.
Az emlékrendezvény programjának fő támogatóiról is legyen említés:
Vexcel Imaging, Stadt Wien, Leica Geosystems, Riegl Laser Measurement Systems, ESRI.
Bővebb információ a címsorra kattintva olvasható.HUNAGI az MFTTT számára felajánlva megkezdi egy ISPRS képgyűjtemény összeállítását a HUNAGI Visuals resource képtárában, melyhez bárki részéről vár hozzájárulást link, jpg, png vagy tiff formátumú képekkel, szabatos képaláírással (esemény, helyszín időpont, szerző megjelölésével). Egy küldeményben egyszerre csak egy kép legyen, max 10 MB mérettel. A tárgymező szövege ISPRS100-beküldő neve legyen A reményeink szerint egyre  gazdagodó tartalmú képtár itt tekinthető meg: http://picasaweb.google.com/gabor.remetey/ISPRS100?feat=directlink . A képgyűjtemény tartalmazhat eseményekről, személyekről vagy személycsoportokról, egyéb memorábliákról (badge, kiadvány fedőlap stb) készült fényképfelvételeket.