2011-01-29

A LAPSI konzorciumi konferencia magyar vonatkozásai

Prof. Marco Ricolfi, a LAPSI projekt tudományos vezetője a napokban kijelöli azt a PSI szakértőt, aki - hazánk Európai Tanácsban betöltött elnöksége égisze alatt megrendezésre kerülő hivatalos szakmai program keretében - a VM Földügyi Főosztály vendéglátásában sorra kerülő PCC találkozón a szervező bizottság felkérésére előadást tartana. Az előzetes egyeztetés tegnap délután zárult egy budapesti telefonbeszélgetéssel. Csütörtökön és pénteken két LAPSI előadás is foglalkozott a térképészeti és kataszteri szervezetek PSI szempontból történő előzetes vizsgálatával, a ténylegesen elemzendők kiválasztása még hátra van. Mindkét szerzői csapattal felvettem a kapcsolatot.
A LAPSI projekt vezetője Ricofi professzor és menedzsere Cristiana Sappa asszony érdeklődéssel vették az IJDE Szerkesztőbizottsági tagjaként adott rövid IJDE szakfolyóírat ismertetést és az azzal kapcsolatos felvetést, hogy írjanak a Digitális Föld kontextusában a térbelia adatok elérése és megosztása jogi környezetéről egy tudományos cikket. Az alkalommal éltek és a Katleen Janssen és Clarissa Otto szerzői páros készíti el a megjósolhatóan sokak által hivatkozott szakcikket. A lapban való eredeti, tudományos igényű cikkek elhelyezési lehetőségéről a hazai térinformatikai közösséget újólag is értesítjük, hiszen ezzel a szerzők citációs indexe is növelhető. Elsősorban a földtudományos hozzájárulások számíthatnak befogadásra.
Hamarosan itt található a milánói LAPSI nyílt konferenciára való felhívás posztere valamint a közgazdasági, jogtudományi és politikatudományi végzettségőek számára kiírt LAPSI pályázat felhívása is, melyet tegnap osztottak ki.
Ezt követően a konferencia párhuzmos vitaülések keretében tárgyalta meg a LAPSI projekt 1 és 5. munkacsoportja feladatainak hangsúlyos kérdéseit. HUNAGI képviselője a liszenc kérdéskört tárgyaló szűk csapatban vett részt
Marco Ricofi projektkoordinátorral, Federico Morenoval és több más PSI szakértővel. HUNAGI hozzájárulása az volt, hogy felhívta a figyelmet az Európai Interoperabilitási Keretegyüttműködés figyelembevehető szakmai dokumentumaira, köztük Sergio Faruggia és Franco Vico INSPIRE konferenciára beküldött tanulmányára - melyeket az internetnek köszönhetően perceken belül a Fraunhofer Intézetbeli ePSINETplus projektvezető Joachim Rix segítségével  rendelkezésre tudott bocsájtani.
A konferencia előadásai hamarosan hozzáférhetőek lesznek a LAPSI honlapon (klikk a címsorra).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése