2011-02-18

Munkalátogatás az INSPIRE magyar nemzeti felelősénél

Dr. Mihály Szabolcs VM közigazgatási főtanácsadó, 
INSPIRE tagállami kapcsolattartó. Kép: HUNAGI, 2011




Az INSPIRE magyar tagországi feladatainak ellátásáért a Vidékfejlesztési Minisztérium a felelős (az előző években a KvVM volt felelős). A hivatalát december eleje óta ellátó INSPIRE tagállami kapcsolattartó napi munkájában egy országos munkacsoportra támaszkodik. A szakértői testület sajátosságairól és összetételéről dr. Mihály Szabolcs a következőt írja:
"A tagországi feladatok kötelező végrehajtásában hivatalosan jelen vannak az INSPIRE adatféleségekhez tartozó adatgazdák úgy, hogy az érettük való felelősség azoknál a tárcáknál van, ahova az adatkör tartozik. A munkacsoport személyi összetétele az előző években felelős KvVM gyakorlatából adódik, és az azóta létrejött változtatások figyelembe vételével alakul. A munkacsoportot - átalakult összetételében - tárcaközi felkérésekkel tervezzük hivatalossá nyilvánítani.  Az alábbi kollégákkal tartom a kapcsolatot:
·       referencia adatok (I. és II. melléklet) Horváth Gábor István és Iván Gyula,
·       agráradatok Halász Péter (volt),
·       erdészeti adatkörök Szalai Károly,
·       földtani adatok Síkhegyi Ferenc és Sőrés László,
·       bányászati adatok Szvetnik Antal (volt) és Hámori Tamás,
·       energia politika Rózsa László,
·       közlekedési adatok Mihályi Miklós,
·       népjóléti adatok Bizzer László (volt), Déri Tamás és Vermes Lajos,
·       honvédelmi adatok Csák Gábor,
·       ipar adatai Sándor Gáborné,
·       területrendezés és település fejlesztés adatai Babus Friderika,
·       nemzeti örökségi adatok Veres Gábor és Simon Henrietta,
·       önkormányzati adatok Máté József,
·       miniszterelnökség Kóta László,
·       vízügyi adatok Nagyné Sós Ida és Jelinek Gabriella,
·       természetvédelemmel kapcsolatos adatok dr. Takács András Attila,
·       környezetvédelmi adatok Jani Tibor,
·       statisztikai adatok Valkó Gábor.

Minden tagállamban működnek jogi felhatalmazással rendelkező szervezetek (Legally Mandated Organizations, LMO) és téradat érdekeltségű közösségek (Spatial Data Interest Community, SDIC). Magyarországon az LMO feladatokat a Földmérési és Távérzékelési Intézet, az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Magyar Állami Földtani Intézet, a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal és az Eötvös Lóránt Geofizikai Intézet végzi. SDIC szinten az országból három közösség vesz részt, amelyek közül a HUNAGI dominál."
Dr. Mihály Szabolcs tagállami INSPIRE felelősével, úgy is mint az MFTTT elnökével az alábbiakban került sor egyeztetésre:
- magyarországi SDIC szervezetek fellelhetősége,
- HUNAGI blog felajánlása a civil szervezet tagjai és partnerei tájékoztatására az INSPIRE megvalósítással kapcsolatos közérdekű hírek, felhívások, események és dokumentumok közlésére (nem helyettesítve a kormányzati tervezett INSPIRE honlapot!),
- a mindmáig rendezetlen címadat témakörben való előrelépés érdekében egy 3. nemzeti címfórum szervezésében való HUNAGI közreműködés,
- a 2013. évi ISDE-8 Digitális Föld rendezvény helyszínére beadandó HUNAGI pályázatban az MFTTT is szerepelhet azon szervezetek és intézmények sorában, amelyek kinyílvánítják együttműködési készségüket,  szakmai támogatásukat a megvalósításban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése