2011-05-19

Szabad hozzáférésű kormányzati adatok helyzete Európában - OKFN műhely az EU Képviselet épületében

Az Open Knowledge Foundation Network műhelyét, melyet Jonathan Gray készített elő a HUNAGI-val is konzultálva, az Euractiv magyarországi szervezet példásan szervezte meg. Jó volt a helyszínválasztás, az OKFN és az Európai Bizottság  mellett a hazai kormányzati oldalon mind a döntéselőkészító elemző műhelyek, mind az államigazgatás intézményei megfelelő szinten és számban képviseltették magukat. A rendezvényt a HUNAGI és a LAPSI projekt is támogatta. HUNAGI felhívására három LAPSI csapattag is jelen volt: dr. Csiszér Gábor (NFM), Forner Miklós (FÖMI) és a HUNAGI főtitkára. Dr. Mihály Szabolcs (VM, tagállami INSPIRE összekötő) az utolsó pillanatban kimentését kellett, hogy kérje. 
A helyi rendező szervezet EurActiv  vezetőjével Kitzinger Dáviddal és az Európai Bizottság DG InfSo intézménye Információgazdálkodási technológiák részlegvezetőjével Dr. Nagy-Rothengass Mártával sikerült a személyes kapcsolatot felvenni és szóba került tematikus, beszélgetés-alapú találkozók megrendezésének szükségessége, kifejezetten a térinformatika területét említve. 
Bővebb információ, ahol hamarosan az előadásanyagok is elérhetőek lesznek az Euractiv weboldalán található. 
HUNAGI fotóalbum: itt
A program Jonathan Gray és Kitzinger Dávid bevezetőjét követően a következő volt:

Open Data: What, Why and How - Dr. Rufus Pollock, Open Knowledge Foundation
Az előadás hasznos fogalmi meghatározásokat adott és a téma hasznosságát éppen két térinformatikai esettel világította meg: a középkorban a londoni pestisjárvány áldozatainak, míg napjaink példájában a londoni utcai kerékpárbalesetek hely szerinti előfodulását vizsgálták. 
Open Data in Europe - Richard Swetenham, Head of Unit, European Commission
A témakör Európai Bizottsági felelőse kitért a PSI irányelv megvalósítására, az azt elősegítő projektekre, köztük a PSIplatform és LAPSI projektekre is.
Open Data in Poland - Igor Ostrowski, Advisor to the Prime Minister, Chancellery of the Prime Minister, Poland
Ebben az előadásban a nagyívű és ambiciózus Polska 2030 stratégia koncepcióját mutatta be az előadó, melyben a nyílt államigazgatási adatok kérdésében a miniszterelnök hozott határozott döntést.
•     : Open Data: Challenges and Opportunities - panel discussion with speakers and representatives from Hungarian government (moderated by Dr. Rufus Pollock)
A vitában Dr. Sántha György az Állami Számvevőszék projektvezetője is részt vett, aki a nyílt adatok esetében is a megbízhatóság jelentőségét hangsúlyozta 
Coffee break and refreshments
Open Data in Amsterdam - Katalin Gallyas, City of Amsterdam, Netherlands
Open Data in European Cities - Esteve Almirall, Project Coordinator, EU Open Cities Project
Questions and discussion

Éppen a déli büfészünetben kezdődött meg a GSDI szervezet ezévi második vezetőségi telekonferenciája öt kontinens képviselőivel (Európából Prof. Josef Strobl, Prof. Bas Kok, Bruce McCormack), melyen a Jogi és Szociális-Gazdasági szakbizottág vezetőjeként röviden beszámolhattam a kétnapos budapesti OKFN rendezvényről is. Holnap pesti helyszínen a hazai nyílt államigazgatási adatok hozzáférési és újrahasznosítási kérdései lesznek napirenden.
A találkozóról készült leírás és előadások Jonathan Gray jóvoltából itt találhatóak. Ő írja:

"Thank you very much for attending the workshop on "Open Government Data in Europe" workshop in Budapest on 19th May 2011. You can now find a brief write up of the event, along with all the slides from the speakers, at:
http://lod2.okfn.org/2011/06/01/notes-from-open-government-in-europe-workshop-budapest-19th-may-2011/
Also if you're interested in keeping in touch with other people interested in open data in Hungary, you might be interested in joining the okfn-hu mailing list! All the best, Jonathan"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése