2011-05-07

Megalakult az EuroCloud magyarországi egyesülete az EuroCloud Hungary

Az EuroCloud logója. Forrás: www.eurocloud.org
Az európai szervezet hazai egyesületébe azon vállalatok jelentkezését várják, akik a szoftveralapú, infrastrukturális és platformalapú felhőszolgáltatásokban érdekeltek.
Jelentkezni a címsorra kattintással lehetséges. A hazai szervezet vezetője Bellák Zoltán és kialakulóban van közösség is.
Bár az európai szervezet tagjai között nem igazán lelhetők fel a térinformatikában ismerősen csengő vállalkozások nevei (ez akár értheő is lehet), ez senkit ne riasszon vissza, a felhőalapú szolgáltatások révén maga a piac is átrendeződhet. Az okostelefonok és az új tabletek fejlődése kedvez a számítási felhő előnyös tulajdonságainak széleskörű megismerésében igy a termékek, szolgáltatások, infrastruktúrák és alkalmazás-orientált megoldások egyre nagyobb mértékben internet alapon kerülnek felhasználásra, úgy hogy mind a számítások, mind a tárolás valahol az inernet felhőjében történik. Jogi, biztonsági kérdések természetesen felvetődnek, de pénzügyi és kapacitás szemponból az új irányzat nagyon költséghatékony ami különösen a ki-s és középvállalkozások számára adhat lendületet akár mint felhasználó, akár mint megoldás-szolgáltatás-fejlesztő esetleg mindkettő. Egy tabletet elővéve az embernek az a benyomása, hogy a felhőből letölthető alkalmazások (apps) nagyrészét miniválalkozások hozták létre. Várhatóan az irányzat - amely a K+F-ben már hosszabb idő óta gyakorlat - megváltoztatja a számítógép használatot a hétköznapokban akár a közigazgatásban, a piaci szereplőknél vagy az egyének életében. Mindez pezsdítően hat a kreatív és innovatív kisvállalkozásokra is mert lehetőséget teremt.
Egy példa (amely ki tudja, lehet, hogy már megvalósult itthon is): nyilvános illemhelyek térképi megjelenítése mobil eszközökön pld. OpenStreetMap bázisra felvéve és közösségi adatgyűjtésre támaszkodva, minősítéssel és nyitvatartási adatokkal, vagy ugyanez nyilvános, ingyenes wifi környezetekre vonatkozóan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése