2011-05-20

Open Knowledge Foundation Network műhelye a magyarországi nyílt kormányzati adatokról

A táblagéppel készült felvételen éppen egy jólsikerültnek tartott önkormányzati térinformatikai szolgáltató rendszert mutatnak be (Törökbálint - Tekiré, ViaMap). Kép: HUNAGI, 2011
HUNAGI képviselője csak a délutáni ülésszakon vett részt, amikor a résztvevők Jonathan Gray moderálásával kötetlen beszélgetésben alkották meg a kívánságlistát. A jegyzékben túlnyomórészt digitális tematikus térképek szabad hozzáférésére vonatkozóan fogalmaztak meg igényeket.
Előtte az előadók két, civil kezdeményezésben épülő, gondozott és szolgáltató rendszer bemutatására kaptak lehetőséget: ezek a CKAN és a KWIW voltak. Szóbakerült a tájérték-kataszter és több más térinformációs szolgáltató rendszer így a Zöldtérkép és a Műemlékem is.
Néhány kapcsolódó weboldal: http://www.facebook.com/Kmonitor. Érdekes az összefonódási és kapcsolati háló megjelenítése személyek és szervezetek vonatkozásában: Site_search Kitzinger Dávid röviden bemutatta még a Neumann Ház korábban fejlesztett közadatkereső rendszerét. Szó esett a lengyelek rendszeréről is: Sejmometr. Dr Márta Nagy-Rothengass EB részlegvezető a nagyméretű adatbázisok kezelésével kapcsolatos fejlesztésekre kiírt pályázati lehetőségekre hívta fel a figyelmét a kapcsolódó bizottsági infónapra szeptemberben kerül sor Luxemburgban. HUNAGI tagszervezetét, a CASCADOSS Magyarországi Egyesületét és a június 2-3-i szegedi nemzetközi műhelyt ajánlotta az Európai Bizottság illetékes vezetője figyelmébe megadva a CME elnöke elérési adatait. Jonathan Gray főszervezővel egyetértetünk abban, hogy a nyílt államigazgatási adatok többsége esetén mind a helyzet, mind az idő alapvető szerepet játszik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése