2011-11-11

Digitális Föld és a nemzeti tudományos akadémiák

Az ISDE végrehajtó bizottsága tagjai a mai napon értesültek arról, hogy Prof. dr. Guo Huadongot a Kínai Tudományos Akadémia (KTA)  tagjává választotta.  A mikrohullámú távérzékelés szakembere a pekingi Távérzékelési és Digitális Föld Központ vezetője, a ICSU CODATA elnöke, a Nemzetközi Digitális Föld Társaság (ISDE) főtitkára. A tudományos elismeréshez  a testület magyar tagja a HUNAGI nevében is gratulációt küldött.
A kép a potsdami Földtudományi Központban készült 2008 november 12-én, kezében az EUROGI prospektusát tartja. Kínában a Digitális Föld szervezet a tudományos haladás egyik hasznos fórumánk tartják: a szervezet alapító elnöke a KTA elnöke , üléseinek rendszeres résztvevője Li Deren akadémikus, a Wuhani Műegyetem nagyhírű fotogrammétere, és a Digitális Föld Vízió 2020 munkacsoport áprilisi ülése alkalmával rendezett CEODE műhelyen részt vett a KTA alelnöke Hejun Yin és további két akadémikus Guanhua Xu és Quinxi Tong is. Az előadók között volt Mike Goodchild, az Amerikai Tudományos Akadémia tagja is.
A Digitális Föld Nemzetközi Társaság nem ismeretlen a Magyar Tudományos Akadémia számára sem: munkájáról a HUNAGI tisztségviselője többször adott ismertetést így az MTA-UNESCO MNB Föld Bolygó Nemzetközi Éve Brezsnyánszky Károly vezette szakbizottságában (2008-2009, amelyben Németh Tamás MTA főtitkár és Czelnai Rudolf akadémikusok is jelen voltak), továbbá - Mihály Szabolcs felkérésére - az MTA  Geodéziai és Geoinformatikai Tudományos Bizottság ülésén (2011). 
A HUNAGI tervezett szerepvállalását ISDE rendezvény Magyarországra hozatalában támogatta Ádám József akadémikus, majd az MTA Földtudományi osztály új elnöke, Vörös Attila akadémikus is. A tervezett budapesti Digitális Föld rendezvény szervezőbizottságában felkérésre tagságot  vállalt Klinghammer István akadémikus úr műhelyéből Zentai László tanszékvezető, az ELTE volt tudományos rektorhelyettese, az ICA megválasztott főtitkára, míg a HUNAGI pályázatához az ISDE számára a támogató levelet Detrekői Ákos akadémikus írta. A Digitális Föld és a HUNAGI törekvéseiről tájékoztatást kaptak a Magyar Űrkutatási Tanács és az Űrkutatási Tudományos Tanács tagjai is köztük további akadémikusokkal (Bozó László és Pap László, de Major György is). Együttműködő szervezeteink közül, az MLBKT részéről  Chikán Attila akadémikus úr is potenciális partner lehet a Digitális Föld kontextusában a logisztikával összefüggő alkalmazások területén. Javasolt kapcsolódó olvasmányok:
Digitális Föld  - Wikipedia (szakavatott összefoglalás)
Next Generation Digital Earth (IJSDIR)
Digitális Föld - 2. Pekingi Felhívás (2009) ISDE-6 
Digital Earth: decadal experiences and some thougths (IJDE)
Egy további  előremutató referencia a Digitális Föld Vízió 2020 dokumentum, amely a 2012. januári IJDE publikálását követően innen is elérhető lesz.
Jólehet a magyar ellenében a maláj pályázat nyerte el a 2013.évi Digitális Föld Szimpózium megrendezési jogát, HUNAGI lehetőséget kapott, hogy 2012-re vagy 2014-re pályázatot adjon be a Digitális Föld Summit megrendezésére. HUNAGI javaslatra minap ez a kérdés is várhatóan szóba került az EUROGI elnöke és az Európai Bizottság Információs Társadalom Főigazgatóság illetékesei közötti  tárgyaláson. Prof.Wang Changlin Guo Huadong főtitkár és az ISDE ausztrál elnöke Prof. John Richards egyidejű tájékoztatásával az európai tervezés számára rendkívül hasznos háttéranyagokat küldött meg. Az ISDE szakfolyóiratot is kiad. A szerkesztőség Pekingben van. A lap elektronikus cikkgyűjteménye, egyfajta mutatványkötete szabadon itt érhető el: http://www.tandfonline.com/toc/tjde20/1/1Az ISDE honlapja: www.digitalearth-isde.org


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése