2011-02-28

2.HUNAGI Konferencia - 2D vonalkód olvasó szoftver mobiltelefonra

Rab András HUNAGI titkár jóvoltából terv szerint mindenki mobiltelefonjávl rögzítheti egy másik résztvevő adatait a badge-n lévő 2D vonalkód lefényképezésével. A badge előállítását várhatóan partnerszervezetünk a GS1 Magyarország készíti.
www.i-nigma.mobi ez a  a vonalkód olvasó linkje. Mobiltelefonnal megnyitva , telepíti a szoftvert. Maga weboldal felismeri a telefonkészüléket... További info: http://www.i-nigma.com/

HUNAGI Konferenciáról cseh testvérszervezetünk honlapján

Cseh testvérszervezetünk a CAGI (Czech Association for Geographic Information rövid hírben és a teljes angol nyelvű program linkjével tete elérhetővé rendezvényünk hírét a cseh térinformatikai közösség számára. Link a címsorra.
Elismerően szólt mai levelében Chryssy Poutsou is Athéni Egyetemről, aki aFIG Geographic Information Management szakbizottság elnöke volt az elmúlt négy évben és a HABITAT és más ENSZ szervezet számára készített fontos szakkönyvet munkacsoportjával Megavárosok és a térinformatika kérdéskörben. 
Felhívásunkra öten jelezték a 192 bejelentkezett közül hogy nem tudnak jönni, illetve korábban kell hazautazniok. Köztük két előadó, akik helyett viszont kollegáik tartják meg az előadást. Még mindig nő a résztvevők száma, legutóbb a Magyar Szabványügyi Testület szabványosítási menedzsere, a Zrinyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem tanszékvezetője, a SAS Group, valamint a GS1 Magyarország Zrt. szakértői regisztráltak.

A 2. HUNAGI Konferencia környezete régi térképeken


Molnárné Kóródy Nóra asszony, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria részéről hozzájárult ahhoz, hogy a Térkép e táj... c. időszakos térképkiállítás egyes képeiről, valamint a Gellért szálló környezetét bemutató képrészletekről készült amatőr felvételeket a 2. HUNAGI konferenciarésztvevőivel ezúton és a helyszínen  megismertethessem. A szép kiállítás készítőinek felsorolását a legutolsó kép tünteti fel. A dombortérkép-felvétel viszont a HM Térképészeti Közhaszú Nonprofit Kft. termékének egy részletét mutatja be (a HM Térképészeti Nonprofit Közhasznú Kft hozzájárulásával), ez nem volt a kiállítás darabja. A felvételek a címsorra klikkelve tekinthetőek meg.

2011-02-25

Plan4all első eredményeinek bemutatása - Tomas Mildorf, Manfred Schrenk és Runar Bergheim előadásanyaga

A Plan4all projektmenedzsere küldte meg a Plan4all projektet bemutató előadását, melyet a 2. HUNAGI Konferenciának dedikált. A pdf változat a címsorra klikkelve érhető el a pps változat linkje itt található: http://www.hunagi.hu/G/doc/tomas_manfred_runar-1.pps

XPlanung - korszerű digitális tervezés hálózatban

Hamburg Önkormányzat földmérési-térinfrmatikai szervezete szakértője a HUNAGI Konferencia résztvevőinek dedikált  előadását ma küldte meg, és annak pdf változata a címsorra kattintással tölthető le.
Az előadás pps változatának linkje itt található:
http://www.hunagi.hu/G/doc/XPlanung.pps

Legújabb konferenciahír: az esri Magyarország Kft platina támogató mellett arany fokozatú támogató a Tekiré Kft/Intergraph és az Autodesk is!

Ma jelentkezett be az Autodesk a 2. HUNAGI Konferencia támogatására.


Ugyancsak a mai napon került aláírás a helyszínt és ellátást illetően a HUNAGI és a Danubius Hotel Gellért közötti megállapodásra is.
A legfrissebb program a címsorra klikkelve tölthető le, de használható a következő link is: http://www.hunagi.hu/G/doc/Poszter2HUNAGIkonferencia.pdf


Platina fokozatú támogató:



Arany fokozatú támogatók:

        



Ma jelentkezett be a navigációs és helyfüggő szolgáltatások hazai szászlóshajója a Nav N' Go (NNG) Kft is!

HUNAGI konferenciáról a Plan4all projekt oldalán

Illusztráció: a Plan4all projekt honlapjának linkje a HUNAGI Konferencia programjára.
Az angolnyelvű program legújabb változata ezen a héten már hozzáférhető lesz.

HUNAGI konferenciáról a TÉRPORT portál oldalán

Megtekintéshez klikk a címsorra!

Szakmai beszámoló a berlini ePSIplatform nyílt adatokkal foglalkozó találkozójáról

A találkozón Juhász Géza Péter a CASCADOSS Magyarországi Egyesület elnöke  a HUNAGI LAPSI csapat tagjaként vett részt. Beszámolója a LAPSIHU blogban olvasható.

Felmérés az európai térinformatikai piacról - hozzájárulás lehetőség március 8-ig

A Geoconnexion Magazin szerkesztője Roger Longhorn mai felhívása nyomán a HUNAGI tagjai és partnerei számára is alkalom nyílik arra, hogy a határidő figyelembevétele mellett hozzájáruljanak az európai térinformatikai piaci helyzetre vonatkozó felmérés sikeréhez. A felmérést az EU Humboldt projekt végzi, amelynek Magyarországról a FÖMI is tagja.
A felmérés anyaga a címsorra kattintva vagy közvetlenül a projekt weboldaláról érhető el. Érdemes mindenekelőtt LMO szervezeteink közreműködése, de ugyanez igaz a hazai kis és közepes vállalkozások számára is. Az anyag komoly referencia lehet a piaci elemzők és nemzeti illetve EU szintű döntéshozók számára, így a hozzájárulásra szánt időráfordítás megtérülő befektetés marketing értékkel.

2011-02-24

Konferencia beléptetés március 3-án

A programot mindenki kinyomtatva hozza magával, mert a helyszínen az már nem lesz kiosztva. A folyamatosan változásvezetett program és a résztvevő intézmények, szervezetek listája, a szakmai tartalomra vonatkozó háttérinformációval itt tölthető le.
Kövessék nyomon a HUNAGI Napló híreit, mert innen hamarosan letölthető két fontos, a HUNAGI konferenciának dedikált külföldről érkező, a Plan4all implementáció legjobb gyakorlatának számító cseh és német bemutató anyag, melyet a Plan4all pilzeni projektmenedzsere Dr Tomas Mildorf, illetve Hamburg város önkormányzata X-Planung szakértője Dr. Kai-Uwe Krause küldött illetve küld meg.
Kérjük előadóinkat, kiállítóinkat, hogy még ezen a héten regisztrálják magukat a HUNAGI honlapján a beléptetés megkönnyítése érdekében
Amennyiben van szóróanyaga terjesztésre a konferencia résztvevői számára, nyugodtan hozza magával és adja át a szervezőknek, akik azt elhelyezik a regisztrációs pulton. 

A 2. HUNAGI Konferencia kiállítói

Az eddig befogadott szponzorok és kiállítók
Kiállítási standdal:
esri Magyarország Kft  Platina szponzor www.esrihu.hu
Tekiré Kft Arany sponzor  www.tekire.hu
Varinex Zrt. www.varinex.hu
HungaroCAD Informatikai Kft. www.hungarocad.hu
Digiterra GIS Solutions Ltd www.digiterra.hu
Infoterra (Astrium GEO-information solutions) Ltd  www.infoterra.hu

Poszterrel:
GeoAdat Szolgáltató Kft. www.geoadat.hu
HUNAGI részéről kiállított plakátok: Plan4all projekt www.plan4all.eu, LAPSI Konferencia és LAPSI Pályázati felhívás (www.lapsi-project.eu)
Folyamatban van még további kiállítók jelentkezése.
Jelentkezni továbbra is Rab András HUNAGI titkárnál lehet: rabandris@gmail.com 
A kiállítás helyszíne, a Gellért szálló első emeleti galériája. Kép: HUNAGI, 2011


Várakozáson felüli érdeklődés előzi meg a 2.HUNAGI Konferenciát

A címsorra kattintva letöltheti a legfrissebb programot és a részvételre bejelentkezett intézmények, szervezetek listáját.

2011-02-23

HUNAGI kérelme a KüM Európai Uniós ügyekért felelős államtitkárhoz

A KÜM épületegyüttes délkeleti bejárata. 
Kép: HUNAGI 2011
A Külügyminisztériumban ma délután átvett, Győri Enikő államtitkár asszonynak címzett hivatalos HUNAGI levél a 2. HUNAGI konferencián az EU magyar elnökség logoja használatának engedélyezését kérte. 

Az e-közigazgatás alapelveit a KIM helyettes államtitkára ismerteti a 2.HUNAGI konferencián

Ma reggel HUNAGI tisztségviselői megbeszélés tekintette át  szervezési előkészületek állását.
Új hír, hogy a KIM részéről a délelőtti programban  Fekete Gábor, az KIM e-közigazgatásért felelős helyettes államtitkára tart előadást a várostervezés és területfejlesztés szempontjából is lényeges új e-közigazgatási alapelvekről, míg dr. Kovács Tamás PSI szakértő, a HUNAGI LAPSI projektcsapatának helyettes vezetője ad ismertetést a közadatok és újrafelhaszálásuk jogi szempontjairól.
A pontosított program a címsorra klikkelve tölthető le.
A találkozót követően a HUNAGI képviselői ismételten látogatást tettek a 2.konferencia helyszínére, megbeszélték a rendezvényszervezési és szerződési részleteket és megtekintettek egy, a Gellért szállóban ma rendezett és méreteiben a HUNAGI-éhoz hasonló rendezvényt annak szünetében. A látogatás képei itt láthatóak: 



Munkamegbeszélés a Magyar Űrkutatási Iroda igazgatójával

MÜI az InfoPark C épületében. 
Poszterfotó HUNAGI, 2011
A találkozó célja HUNAGI kérésére annak a megerősítése volt, hogy a Magyar Űrkutatási Iroda szakmai támogatást ad és közreműködik  az őszi CEOS WGISS-32 munkahét magyar szekcióülésének megszervezéséhez és lebonyolításában. 
Ezen felül - más intézményekkel és szervezetekkel karöltve - szakmai támogatást nyújtana és közreműködne az ISDE-8 szimpóziumot illetően, amennyiben a Digitális Föld nemzetközi nagyrendezvény magyarországi helyszínére készíteni tervezett HUNAGI pályázatot az ISDE vezetősége elfogadná. A találkozó elérte célját mindkét témakörben. 
A Magyar Űrkutatási Iroda az NKTH-tól átkerült a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz. Erről a címsorra kattintva lehet tájékozódni a MÜI honlapján. A honlapról idézve a kapcsolatos híradás a következő:

16. Várostervezési, Területfejlesztési és Információs Társadalom Konferencia


REAL CORP 2011 

Részletek a HUNAGI Eseményblogjában

2.HUNAGI Konferencia az ETK Önkormányzati Klub portálján


2011-02-22

2. HUNAGI konferenciáról az EUROGI honlapján

Ms. Isabel Barros EUROGI főtitkári asszisztens jóvoltából a budapesti konferencia híre megtalálható az Európai Térinformatikai ernyőszervezet honlapján.

Fotodokumentáció készül a 2. HUNAGI Konferenciáról is

Illusztráció az 1.HUNAGI konferencia Kvalitás fotóalbumból
Korábbi HUNAGI rendezvényeink résztvevői már több alkalommal megismerhették a Kvantitás Kft ügyvezetőjének dr. Makula László remek pillanatképeit, amelyek azzal a szándékkal készültek, hogy szakembereinket a műhelymunka hangulatát megőrökíthesse a szakmatörténet részére. A profi fotós a március 3-i Gellért szállóbeli 2. HUNAGI konferencián is körünkben lesz és fotóalbuma a résztvevők számára a HUNAGI Naplóból elérhető lesz, mint ahogy megtekinthető az 1. HUNAGI Konferencia fotodokumentációja is a címsorra kattintva. Partnerünk Dr. Makula egyébként az ITS vonalán is aktív és a közbeszerzés terén is müködtet vállalkozások eligazodását támogató szolgáltatást, melyet a HUNAGI Új termékek szolgáltatások blogja éppen ma mutatott be.

Térinformatikai cikk a Magyar Nemzet honlapján


A  Magyar Nemzet honlapján (http://www.mno.hu/portal/765233) megjelent Dr. Molnár Csaba térinformatikáról írt cikke. Az újságíró jelen lesz a 2. HUNAGI Konferencián is.

2011-02-21

LAPSI hírek a HUNAGI Konferencia kapcsán

LAPSI konferencia figyelemfelhívása
HUNAGI LAPSI feladatait érintő több fontos kérdésben egyeztetett a LAPSI Csapat vezetése.
LAPSI a HUNAGI március 3-i konferenciáján két poszterrel jelenik meg (Milánói Konferencia, Szakdolgozat pályázati felhívás PSI irányelv témakörben). E mellett Dr. Kovács Tamás kész a tervezéssel összefüggő adatpolitikai vonatkozásokhoz a PSI szemszögéből hozzájárulást tenni.
A hétvégén a LAPSI projekten keresztül megkeresés érkezett az Open Knowledge Foundation vezetőjétől a LAPSI Csapat számára egy közérdekű adatokkal kapcsolatos műhely magyarországi megrendezésére. A javaslat elfogadása még néhány kérdés tisztázását igényli, amely folyamatban van. Várhatóan a HUNAGI Konferencián várható az esemény bejelentése.
LAPSI szakdolgozat pályázati felhívás

2011-02-19

2.HUNAGI Konferencia naprakész magyar és angolnyelvű posztere (program, résztvevők)

Kinyomtatható magyar nyelvű poszter (program, résztvevők, kiállítási lehetőség: 2.6 MB, pdf): itt tölthető le
Conference poster (with program, registered participants: 2 MB, pdf)  in English: available here
Észrevételeket, pontosításokat, logokat, honlapcímeket örömmel várunk a rendezvényről az EUROGI és EU részére az eseményt követő napokban készülő jelentéshez.

2011-02-18

PCC budapesti konferenciáján HUNAGI ajánlásra előad a LAPSI projekt adatpolitikai szakértője

A Vidékfejlesztési Minisztérium épülete Budapest központjában. Kép: HUNAGI 2011
A HUNAGI közvetítésével, a LAPSI EU projekt szakmai vezetésével és a VM Szervezőbizottságával egyeztetve Dr. Clarissa Otto, a münsteri Leonardo  információs, távközlési és médiajogi kompetenciaközpont munkatársa kap felkérést az adatpolitikai témakörben megartandó előadásra. A PCC plenáris ülésre és konferenciára a VM vendéglátásában Magyarország EU elnöksége félévének hivatalos programjába illesztve kerül sor. 

Munkalátogatás az INSPIRE magyar nemzeti felelősénél

Dr. Mihály Szabolcs VM közigazgatási főtanácsadó, 
INSPIRE tagállami kapcsolattartó. Kép: HUNAGI, 2011




Az INSPIRE magyar tagországi feladatainak ellátásáért a Vidékfejlesztési Minisztérium a felelős (az előző években a KvVM volt felelős). A hivatalát december eleje óta ellátó INSPIRE tagállami kapcsolattartó napi munkájában egy országos munkacsoportra támaszkodik. A szakértői testület sajátosságairól és összetételéről dr. Mihály Szabolcs a következőt írja:
"A tagországi feladatok kötelező végrehajtásában hivatalosan jelen vannak az INSPIRE adatféleségekhez tartozó adatgazdák úgy, hogy az érettük való felelősség azoknál a tárcáknál van, ahova az adatkör tartozik. A munkacsoport személyi összetétele az előző években felelős KvVM gyakorlatából adódik, és az azóta létrejött változtatások figyelembe vételével alakul. A munkacsoportot - átalakult összetételében - tárcaközi felkérésekkel tervezzük hivatalossá nyilvánítani.  Az alábbi kollégákkal tartom a kapcsolatot:
·       referencia adatok (I. és II. melléklet) Horváth Gábor István és Iván Gyula,
·       agráradatok Halász Péter (volt),
·       erdészeti adatkörök Szalai Károly,
·       földtani adatok Síkhegyi Ferenc és Sőrés László,
·       bányászati adatok Szvetnik Antal (volt) és Hámori Tamás,
·       energia politika Rózsa László,
·       közlekedési adatok Mihályi Miklós,
·       népjóléti adatok Bizzer László (volt), Déri Tamás és Vermes Lajos,
·       honvédelmi adatok Csák Gábor,
·       ipar adatai Sándor Gáborné,
·       területrendezés és település fejlesztés adatai Babus Friderika,
·       nemzeti örökségi adatok Veres Gábor és Simon Henrietta,
·       önkormányzati adatok Máté József,
·       miniszterelnökség Kóta László,
·       vízügyi adatok Nagyné Sós Ida és Jelinek Gabriella,
·       természetvédelemmel kapcsolatos adatok dr. Takács András Attila,
·       környezetvédelmi adatok Jani Tibor,
·       statisztikai adatok Valkó Gábor.

Minden tagállamban működnek jogi felhatalmazással rendelkező szervezetek (Legally Mandated Organizations, LMO) és téradat érdekeltségű közösségek (Spatial Data Interest Community, SDIC). Magyarországon az LMO feladatokat a Földmérési és Távérzékelési Intézet, az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Magyar Állami Földtani Intézet, a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal és az Eötvös Lóránt Geofizikai Intézet végzi. SDIC szinten az országból három közösség vesz részt, amelyek közül a HUNAGI dominál."
Dr. Mihály Szabolcs tagállami INSPIRE felelősével, úgy is mint az MFTTT elnökével az alábbiakban került sor egyeztetésre:
- magyarországi SDIC szervezetek fellelhetősége,
- HUNAGI blog felajánlása a civil szervezet tagjai és partnerei tájékoztatására az INSPIRE megvalósítással kapcsolatos közérdekű hírek, felhívások, események és dokumentumok közlésére (nem helyettesítve a kormányzati tervezett INSPIRE honlapot!),
- a mindmáig rendezetlen címadat témakörben való előrelépés érdekében egy 3. nemzeti címfórum szervezésében való HUNAGI közreműködés,
- a 2013. évi ISDE-8 Digitális Föld rendezvény helyszínére beadandó HUNAGI pályázatban az MFTTT is szerepelhet azon szervezetek és intézmények sorában, amelyek kinyílvánítják együttműködési készségüket,  szakmai támogatásukat a megvalósításban.

GSDI pályázaton nyert tagszervezetünk!

Juhász Géza Péter, a CME elnöke küldte meg a jó hírt. A GSDI értesítése szerint: " Congratulations! You have been selected to receive a GSDI Small Grant for 2010-11 ... for your proposal entitled:  Workshop for Building Network Related to the South Eastern European Spatial Data Infrastructure.  "
Gratulálunk tagszervezetünknek a CASCADOSS Magyarországi Egyesületnek!
Ezzel a második alkalommal nyert a GSDI szervezet nemzetközi pályázatán HUNAGI tagintézmény. Évekkel ezelőtt a vácrátóti MTA ÖBKI-ben Horváth Ferenc és munkatársai szerepeltek ilyen eredményesen természetvédelmi vegetációtérképezés és portál témakörben. Munkájuk eredményét a GIM Magazin is leközölte.

2011-02-17

Prof. Nyerges az amerikai kormány térinformatikai tanácsadó testületi tagja

Timothy L. Nyerges professzort a CyberGIS, Cyberinfrastructure kezdeményezés egyik irányítóját minap beválasztották az amerikai kormány FGDC Bizottsága mellett működő  térinformatikai tanácsadó testületbe (NGAC National Geospatial Advisory Committee). A seattlei Washingon Egyetem tanszékvezetője 2009-ben társszerzője volt a Regionális és városi térinformatika c. könyvnek. Munkássága  a címsorra kattintva olvasható. A 28 tagú testület teljes névsora itt található. A CyberGIS témakörről bőséges és folyamatosan bővülő információt ad a HUNAGI válogatott linkjegyzéke.
A 15 újonan kinevezett tag között található Jack Dangermond az esri és Mark Reichardt, az OGC elnöke.

Téradat infrastruktúra világszervezet (GSDI) vezetőségi telekonferencia

A mai 110 perces konferencia érdeklődésre számot tartó érintett témáinak rövid felsorolása:

A 2.HUNAGI Konferencia programja és regisztrált résztvevői

Letölthető poszter a címsorra kattintással.
100. jelentkezőnk Horoszné Gulyás Margit PhD hallgató a Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Karról. 

2011-02-16

A technológia és a jövő 2045-ben. Érdekfeszítő írás a Time magazin február 21-i keltezésű számában

A hír átkerült a Térinformatika és a jövő blogba. Klikk a címsorra.

HUNAGI belső műhelymunka a konferencia előkészítése érdekében

A mai napon Rab András HUNAGI titkár (képünkön) cégének telephelyén mintegy három órás intenzív műhelymunkát folytattunk a március 3-i Gellért szállóbeli 2. HUNAGI Konferencia szervezésével kapcsolatban.  A munka az internetes támogatás továbbfejlesztésére, a folyamatban lévő arculattervezés egyes részfeladatainak elvégzésére, valamint a már embrionális korba került új HUNAGI honlap ellenőrzésére irányult.

HUNAGI-OMSZ egyeztetések nemzetközi szakmai rendezvényekkel kapcsolatos együttműködésről

Prof. Dr. Dunkel Zoltán OMSZ elnök, Dr. Putsay Mária vezető kutató és a HUNAGI főtitkár ma reggeli közel egyórás megbeszélésének napirendjén két kérdés szerepelt.
Egyrészről a CEOS WGISS-32 budapesti munkahét magyar szekcióülésének szakmai előkészítésében való együttműködés, másrészről az ISDE-8 nemzetközi nagyrendezvény 2013. évi Magyarországon való megrendezésére beadandó pályázat került szóba. Mindkét témakörben HUNAGI számíthat az OMSZ szakmai támogatására, sőt a Magyar Meteorológiai Társaság közreműködésére. A WGISS-32 magyar szekcióülésén az OMSZ  részéről vállalták legalább egy fejlesztési-alkalmazási tevékenységet bemutató előadás megtartását és Dunkel elnök úr  a félnapos magyar szekcióülés helyszínének felajánlotta az OMSZ elnöki tárgyalóját is.

2.HUNAGI Konferencia posztere

A poszter folyamatosan változásvezetett, kétoldalas anyaga a címsorra kattintva tölthető le.

2011-02-15

Ma 300 látogatója volt a HUNAGI Naplónak

2 010. december 4 óta 6256 látogatója volt a HUNAGI Naplónak és  látogatók száma az elmúlt napokban a március 3-i konferencia hírei miatt még látogatottabbak lettek. A HUNAGI új honlapja elé is várakozással tekintünk: a pályázatbeadás határideje a hónap vége. 
Ma is volt egy határidő a Digitális Föld kérdőívvel kapcsolatban, melyet remélhetően több olvasónk kitöltött és elküldött a kért pekingi címre. 
Mike Goodchild professzornak - szintén egy mai határidőre - küldött felhasználásra javasolt referenciákat a vezetőség magyar tagja, amelyek hasznosak lehetnek a 
Digitális Föld elgondolás továbbfejlesztésénél (PwC tanulmány, RoboEarth, LES, FuturICT, Planetary skin). 

Emlékeztető: közeleg az INSPIRE konferencia előadásbeküldési határideje!


Ma érkezett figyelmeztetés az EUROGI-tól
 A gentle reminder that the deadline for submission of abstracts for the INSPIRE Conference is the 24 February 2011
 The INSPIRE Conference 2011 will take place from 27th June to 1st July 2011 in Edinburgh, Scotland. The theme of this year's edition is "INSPIREd by 2020 - Contributing to smart, sustainable and inclusive growth"
In 2010, the European Union renewed its commitment to 'knowledge-based' sustainable development by putting forward three mutually reinforcing priorities in the Europe 2020 Strategy:
  • Smart growth: developing an economy based on knowledge and innovation;
  • Sustainable growth: promoting a more resource efficient, greener and more competitive economy;
  • Inclusive growth: fostering a high-employment economy delivering social and territorial cohesion.
This edition of the INSPIRE Conference offers an opportunity to explore INSPIRE's contribution to Europe's 2020 strategic goals and to root it's further implementation and development in the EU 2020 follow-up programmes.
  • INSPIRE for Sustainable Growth calls for ideas and demonstrations of INSPIRE's contribution to resource efficiency and greenhouse gas reductions. For protecting the environment and preventing biodiversity loss. For strengthening the resilience to climate risks, and disaster prevention and response capacities.
  • INSPIRE for Smart Growth explores INSPIRE's contribution to Europe's Digital Agenda and more in particular it's role in eGovernment and the development of eEnvironment services.
  • INSPIRE for Inclusive Growth - opens new avenues for INSPIRE in the context of New Skills for New Jobs. It calls for an exploration on the kind of jobs and the potential for job creation related to INSPIRE. What skills and competences are needed? What kind of education and training is needed? What kind of INSPIRE applications can help people integrate in the communities where they live?
In addition to these 3 exploratory chapters, the INSPIRE Conference will examine and report on the progress being made in the development and implementation of INSPIRE Directive and Implementing Rules.

Topics for which contributions are sought include, but are not limited to,
  • INSPIRE Implementation: Legislative measures, coordination and organisational models
  • INSPIRE and the global context: Global Monitoring for Environment and Security, Global Earth Observation System of Systems, SEIS,
  • Environmental Thematic communities and applications (The Marine Environment, Biodiversity, agriculture and environment, human health and environment, energy resources, cross thematic applications...)
  • Licensing frameworks
  • GeoPortals and registries
  • Social, economic and environmental impact
  • Education and awareness raising
  • Regional and Local SDIs
  • Trans-national SDI projects (including EU (co-)funded projects)
  • New policies, new requirements, new stakeholders
  • New and Evolving tools and technologies (Sensor web, linked data ...)
  • Spatial Data Services
We are particularly interested in accounts of what works, and what does not work, what are perceived benefits for policy, public administration, citizens and the private sector. Proposals will be evaluated by the programme committee and those accepted will be included in programme and published in the on-line conference proceedings.
More information is available on the INSPIRE Conference website: http://inspire.jrc.ec.europa.eu/events/conferences/inspire_2011/?page=call_for_papers

A 2.HUNAGI Konferencia programja



Digitális területi tervezés. Realitás vagy utópia?
Plan4all. Szabványosítás a digitális térségi tervezés érdekében
2. HUNAGI Konferencia 
Helyszín: Hotel Gellért, Budapest
Időpont: Március 3      Kiállítás: 9-17 óra között
Előzetes on-line regisztráció szükséges. A részvétel ingyenes Bejelentkezés:

Előzetes program

Intézmény
Előadó
Cím ill. témakör
1.
ülés

Elnököl: Barkóczi Zsolt 

1o:oo
HUNAGI
Barkóczi Zsolt elnök
Megnyitó
1o:1o
EUROGI
Prof. Mauro Salvemini elnök 
Térségi tervezés és térbeli adat infrastruktúr Európában  (EN)
1o:3o
EUROGI/Plan4all projekt
Corrado Iannucci
ismerettovábbításért felelős
szakértő
A Plan4all projekt lényegi összefoglalása és főbb célkitűzései, eredményei (EN)
1o:5o
Belügyminisztérium
Dr. Szaló Péter
építésügyért felelős helyettes államtitkár
A térségi- és településtervezés és a térinformatika a Belügyminisztérium szemszögéből
11:1o
Vidékfejlesztési Minisztérium
Dr. Simon István Attila 
jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár 
A téradatok hozzáférésének kérdései
11:3o


MUT Magyar Urbanisztikai Tudásközpont Kft


Ongjerth Richárd ügyvezető igazgató
Térinformatika a térségi tervezésben -  alkalmazások a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont gyakorlatában
11:5o
Kérdések-válaszok


12:00
Büféebéd


2.
ülés

Elnököl: dr. Remetey-Fülöpp Gábor
 Térinformatika a térségi tervezés gyakorlatában
13:oo
DHI (CZ) és RIKS (NL)
Nagy Zsuzsanna - Roel Vanhout
Területi döntéstámogató rendszerek

13:2o
PestTerv Kft.
Schuchmann Péter – Mándi József
A tervezők térbeli adatokal szemben támasztott igényei
13:4o
AGEO/CEIT Alanova (AT)
Manfred Schrenk ügyvezető igazgató
Térbeli adatinfrastruktúra támogatás a térségi tervezés számára – legjobb gyakorlat Ausztiából (EN)
14:oo
Budapest Főváros Főpolgár-mesteri Hivatala
Szervezés alatt
Budapest: Térinformatika a városüzemeltetésben és tervezésben
14:2o
Vita a szekció téma-körében
Moderátor: Juhász Géza Péter

14:4o
Kávészünet


3. ülés

Elnököl: Rab András Attila
 A térségfejlesztés támogatása szabványos térbeli adatokkal
15:oo
CAGI (Cseh Közt)
SAGI (Szlovákia)
Jiri Hiess elnök -
Dr. Robert Fencik 
  
Határon átívelő alkalmazások és más haladó gyakorlat a Visegrádi országokból
15:2o
VÁTI Nonprofit Kft.
Juhász Géza Péter – Göncz Annamária

A korszerű területfejlesztés technológiai megoldásai
15:4o
FÖMI
Toronyi Bence főigazgató
A digitalis ingatlan-nyilvántartás szolgáltatásfejlesztése

16:oo
Vidékfejlesztési Minisztérium
Dr. Takács, András Attila főosztályvezető-helyettes
Metaadat-szolgáltatás a természetvédelemben
16:2o
VÁTI Nonprofit Kft.
Kurenkov Vjacseszláv
irodavezető
Elektronikus közműnyilvántartás
16:4o
Vita a szekció téma-körében
Moderátor: Ongjerth, Richárd

17:oo
Zárszó
Dr. Remetey-Fülöpp Gábor
Elértük célunkat?