2011-03-29

Változik a CEOS WGISS-31 helyszíne

A pusztító japán földrengés és szőkőár nukleáris következményei miatt a mai napon értesítés érkezett arról, hogy a május végére tervezett, a Tsukuba JAXA űrközpontbeli találkozó helyett a  WGISS-31 munkahétnek az USGS földmegfigyelési adatközpontja ad otthont. 
A WGISS-31 találkozón terv szerint a HUNAGI főtitkára a GSDI szervezet összekötői minőségében vesz rész és várhatóan előadást tart a GSDI Legal and Socioecon szakbizottság munkatervéről. A WGISS-32 munkahét házigazdája a HUNAGI lesz, a szeptember utolsó hetében Budapesten sorra kerülő egyhetes találkozó egyik fél napja - a hagyományokhoz híven - a hazai eredmények (NFM , MÜI, OMSZ, FÖMI,  VM Földügy Természetvédelem, Vízügy) bemutatására is lehetőséget kínál. Erről a Magyar Űrkutatási Tanács áprilisi ülésének résztvevői is tájékoztatást kapnak.

Hétórás videóközvetítés az ESDIN záróműhelyéről

Az Eurogeographics szervezésében és szakmai irányításával 20 partner, 250 közreműködő munkáját zárja a mai napi European Spatial Data Infrastructure Network ESDIN zárótalálkozó, melyhez a helyszíni hallgatóság mellett a világ minden tájáról csatlakozhattak nemzetközi részvevők az internetes videóközvetítés jóvoltából. 
Az ügyvezető igazgató Dave Lovell (a képen), majd az elnökhelyettes Ingrid Van den Berghe (IGN Belgium) bevezetőjét követően az architektúrális, szabvány-, minőségbiztosítási szempontokat taglalt és alkalmazási eseteket mutatott be az ESDIN projekt menedzsere és az ESDIN projekt koordinátora.
Holland példa az INSPIRE megvalósítás prototípusára (amely teljességgel szabad és nyíltforrású szoftvereket - FOSS - használ: inspire.kademo.nl  Hozzájárulásuk a FOSS-hoz itt lelhető fel: www.inspire-foss.org
Alkalmazások:
transzformáció: www.gdal.org
WFS/WMS: www.degree.org
Geoserver WMS: www.geoserver.org
GeoNeonetwork WMS
megjelenítés: www.geoext.org
Bővebbet az ESDIN projektről, melynek magyar konzorciumi tagja a FÖMI: www.esdin.eu
A zárótalálkozó részletes programja és elhangzott előadásanyagai itt tölthetőek le: http://www.esdin.eu/esdin-closing-workshop
A HUNAGI  részéről interneten elküldött és moderátor által felolvasott kérdésre, miszerint az ESDIN és liszenc gyakorlata hasznosítható-e más regionális térképészeti és kataszteri együttműködésekben a világ más táján, Leila Aslesen válasza egyértelmű igen volt. A tapasztalatok továbbadására a GSDI Jogi és Szociális-gazdasági munkabizottsága örömmel ad továbbra is lehetőséget.

2011-03-25

Bruce McCormack az EUROGI új elnöke

Percekkel ezelőtt választotta meg a közgyűlés Bruce McCormackot az IRLOGI elnökét az EUROGI elnökének










Dr. Wolfgang Steinborn (DDGI) az elnökségért folyó verseny második helyezettje.
A megüresedett két végrehajtó bizottsági helyre három jelölt akadt Gerda Schennach (AGEO), Mauro Salvemini (AM/FM Italy) és Dr. Wolfgang Steinborn (DDGI). A szavazáson az olasz és német jelölt győzedelmeskedett.
A C osztályú tagságból egy jelöltet választhatott a közgyűlés. A két jelölt közül (Prof.Henning Sten Hansen GI-Norden, Dánia) és Simon Vrecar, CEKTRA, Szlovénia) a közgyűlés Simon Vrecart választotta.
Rendeződött az EUROGI főtitkári pozíciója is. Bino Marchesini időleges közreműködése lejártával Catharina Bamps (K.U.Leuven, SADL) vette át a főtitkári tisztséget. 
Képünkön a főtitkár asszony

Johann Jessenk Intergraph képviselővel. A közgyűlésen négy HUNAGI 2011 évi naptár került a budapesti Plan4all Műhely megrendezésében közreműködőknek:
Corrado Iannucci (EUROGI Plan4all koordinátor)
Catharina Bamps (EUROGI főtitkár)
Jiri Hiess (CAGI) - és közvetítésével - Robert Fenciknek (SAGI)
A találkozó képei itt érhetőek el: http://picasaweb.google.com/HUNAGIalbums/EUROGI2011Leuven

2011-03-24

EUROGI Tagok Napja Leuvenben

A találkozónak az Ír Intézet adott otthont a történelmi belvárosban. 
Kép: HUNAGI fotó, 2011
Az előadók között voltak a K.U: Leuven SADL térinformatikai műhelyének vezető munkatársai, köztük Prof. Dr.Therese Steenbergheen igazgató, aki a CASCADOSS projektet is vezette és szívesen emlékszik vissza a szegedi Compet-Terra vezetőjének teljesítményére, Danny Vandebroucke, a SADL és a Közigazgatási Intézet munkatársa, ismert INSPIRE szakértő. Tanguy De Lestré a belga térinformatikai piac AGORA szervezetének 60 vállalkozó résztvevője gazdasági hatását vette számba. Délután Dr. Katleen Janssen a Jog és Infokommunkáció interiszciplinári központja munkatársa egyrészt beszámolt a múltheti SPATIALIST projekt (www.spatialist.be) műhelyről, melynek a HUNAGI LAPSI Csapat tagjaként FÖMI szakértő is részt vett Iván Gyula személyében majd a PSI irányelvről és a szabad hozzáférésű kormányzati adatokról volt szó. Katleen Janssen várhatóan előadója lesz a budapesti Geospatial Summitnak is június elején. Ez utóbbi témakör európai helyzetéről szó van egy HUNAGI támogatással szervezett Open Government Foundation műhelyről május közepén Budapesten.

EUROGI Tagok Napja programja
2011 március 24
Ír Intézet , Leuven

Köszöntők:
Prof Mauro Salvemini EUROGI elnök
Prof.Dr.Thérése Steenberghen, a SADL ügyvezető igazgatója
Előadások
Földrajzi Információs Tudomány és Technológiai tevékenyég a Leuveni Katolikus Egyetemen: múlt, jelen és jövő
Drs Danny Vandenbroucke SADL és Közigazgatási Intézet
60 geo-infokommunikációs cég gazdasági hatása Belgiumban
Tanguy De Lestré, AGORIA projektmenedzsere Belga Technológiaipari Szövetség
Téradat infrastruktúra (SDI) és a közszféra információi (PSI): a Spatialist projekt áttekintése és új fejlesztések a PSI terén.
Dr.Katleen Janssen, A Jog és Infokommunikációs Technológiák Interdiszciplináris Központja K.U.Leuven
Gyermekek számára veszélyes közlekedési környezetek – öbjektív megfigyelések és szubjektív  helyzetfelfogás összehasonlítása
(2009-ben nemzetközi közlekedésbiztonsági együttműködésben díjnyertes fiatal kutatói előadás) Drs. Kristof Nevelsteen, SADL
HUMBOLDT, az európai térinformációk harmonizációja felé
Prof. Mauro Salvemini  EUROGI elnök
Térinformációs megoldások a térségi tervezésben: Flandria térségi monitoringja
Dr. Bjorn Debecker, SADL

2011-03-22

Ma van a Víz Világnapja

Folyó és település Szibériában. Tegnapi HUNAGI felvétel
Az idei téma: kiemelt figyelmet szentelnek a városok vízellátásának. Klikk címsorra.
Általános tájékoztató: itt
Magyarországi programok pld: http://www.ddkovizig.hu/tartalom/viz_vilagnap_2011/305
Új bejelentésű térinformatikai vonatkozások: http://www.ddkvf.hu/


Az Országos Vízügyi Informatikai Szolgálat 
Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság (VKKI), 
Adattár és Infrastruktúra Önálló Osztály
Az OVISZ egységes információs-rendszer leírása itt található: http://www.ovisz.hu/index.php?module=details&sub=egysegesadatbazis

2011-03-17

2011-03-16

Nemzetközi Földmegfigyelési Műhely a Kínai Tudományos Akadémia CEODE Központjában


A műhely bevezető előadásait előadásait kínai akadémikusok tartották. Négy külföldi előadója is volt Prof.Michael F. Goodchild (University of California at Santa Barbara), Jane Rovins (Integrated Research and Disaster Risk -IPO), Dr. Alessandro Annoni (DG JRC IES) és Fred Campbell (CEODE vendégprofeszor) személyében. Fényképsorozat az ülésről: http://picasaweb.google.com/HUNAGIalbums/CEODEEOAndDEProgressConference

2011-03-13

Felhívás közérdekű térinformációk elérhetőségére és felhasználhatóságára vonatkozó LAPSI Konferencia előadáskivonat beküldésére

A GISopen résztvevői számára dedikált  csatolt felhívások közül  a május elejei milánói 1. LAPSI Konferencia absztraktbeküldési lehetőségéről tudósító a relevánsabb.
A térinformációk adatpolitikájában illetékes és felelős szervezetek, intézmények PSI/adatpolitikai szakértői az elsődlegesen megszólítottak.
A felhívás teljes felbontássban a címsora kattintva olvasható avagy az alábbi útvonalon érhető el:
LAPSI Konferencia előadáskivonat beküldés:
http://www.hunagi.hu/G/doc/LAPSIConferenceFullres.jpg
Absztraktleadási határidő: 2011. március 20!
LAPSI szakdolgozat pályázat felhívása:
http://www.hunagi.hu/G/doc/LAPSIawardFullres.jpg
Köszönet Dr. Márkus Béla professzornak, hogy a LAPSI felhívást mga is megosztja majd a résztvevőkkel. Ezzel a GISopen rendezvény maga is bekerül a LAPSI projekt második félévének HUNAGI jelentésébe. A projektről bővebben a projekt magyar weboldalán is tájékozódhat : lapsihu.blogspot.com. Itt már korábban megjelent a figyelemfelhívás egy LAPSI körlevél nyomán: 
"This is to inform you that a draft agenda of the first LAPSI Public Conference (+ 2nd LAPSI Award and 1st LAPSI award) is available on our website: http://www.lapsi-project.eu/milan


The related public conference call for paper is detailed here : http://www.lapsi-project.eu/cfpapers
And the LAPSI Award call for application is here: http://www.lapsi-project.eu/call"




2011-03-12

Harvard Egyetem felhívása

Mai postánkból. A GSDI Legal&SocioEcon Bizottság vitafórumán az előzó órákban megjelent  felhívás.
Munkabizottság-vezetői minőségben hozzászólásomban megadtam a SENTINEL Asia és a WGISS két vezető tisztségviselője elérhetőségi paramétereit. Időközben a JAXA földmegfigyelési szakértője a Tsukuba űrkutatási kutatóközpontból jelezte, hogy a hatalmas földrengés után ő és munkatársai jól vannak. A GEOSS titkárság ma bejelentette, hogy elmarad az ázsiai földmegfigyelési konferenciaprogramjuk.


"Call for Geospatial Data Sharing through the Japan Sendai Earthquake Data Portal

In response to the 8.9 magnitude earthquake, which struck offshore Sendai, Japan on Mar 11th 2011, the Center for Geographic Analysis at Harvard University has launched the Japan Sendai Earthquake Data Portal (
http://cegrp.cga.harvard.edu/japan/) to support the exchange of geospatial datasets for relief and reconstruction efforts. The portal works best with a Firefox browser.

If you have geospatial data about the earthquake impacted regions (such as satellite images, aerial photos, GIS data sets, or other data files that bear locational references) before or after the March 11th earthquake, please consider sharing them through this portal.

To contribute datasets to the portal, please email us to obtain the Secure FTP login information: 
chgis@fas.harvard.edu.

You are also welcome to search our portal for related news and available data to download and use. All copyrights are retained by the original producers of the data, and downloads from this portal are for academic, non-commercial, relief and reconstruction efforts only.

______________________________
__________________________
Wendy Guan, Ph.D.                                1737 Cambridge Street, K022
Director of GIS Research Services          Cambridge, MA 02138
Center for Geographic Analysis               
617-496-6102 (office)
Harvard University                                   
617-496-5149 (fax) http://gis.harvard.edu                              wguan@cga.harvard.edu
_______________________________________________
Legal-Socioecon mailing list
Legal-Socioecon@lists.gsdi.org
http://lists.gsdi.org/mailman/listinfo/legal-socioecon"


2011-03-11

Sentinel Asia - vészhelyzeti együttműködési fórum Ázsiában

Klikk a címsorra.

Bhuvan - a Google Earth indiai vetélytársa?

Az új szolgáltatás megjelenésére ma esti levelében Alessandro Annoni hívta fel a figyelmet. A forráshely a következő címre kattintva érhető el:
http://www.linkedin.com/news?viewArticle=&articleID=415403734&gid=3702&type=news&item=415403734&articleURL=http%3A%2F%2Fwww%2Espacedaily%2Ecom%2Freports%2FCan_Bhuvan_Give_Google_Earth_A_Run_For_Its_Money_999%2Ehtml&urlhash=Ln_5&goback=%2Egde_3702_news_415403734
Az ISRO Bhuvan-nak szentelt portálja:
http://bhuvan.nrsc.gov.in

15. GISopen Konferencia Székesfehérváron!

Illusztráció: képernyőrészlet a NymE GEO weboldaláról.
"Megfelelni a kihívásoknak..."
15.GIS Open Konferencia
NyME Geoinfo Kar
Székesfehérvár
2011 március 16-18
A program és egyéb információ a címsorra kattintva érhető el.

8.9 magnitúdójú földrengés Japánban - megrázó CNN video

A címsorra kattintva az USGS adatai alapján a CNN lélekzetetelállító videó képsorát és híradását idézi a BeforeItsNews.com. A CNN az ott tartózkodók által beküldött nagyfelbontású képeket itt jeleníti meg:
http://edition.cnn.com/interactive/2011/03/world/hires.japan.quake/index.html
A gerjesztett tsumami Hawaii-t is veszélyezteti. Összehasonlításul a hírhedt 1946.évi tsunamit is bemutató összefoglalás az ottani lakott parti veszélyzónákról és a mért maximális tengeszint-emelkedés előfordulási helyeiről.

2011-03-10

Rekord felbontású légifelvételes térképezés sajtótájékoztatója ma a Budapesti Állatkertben.

Mai postánkból. Bakó Gábor úr, az Interspect Kft. cégvezetője írja:

"A mai napon, az állatkertben megrendezett sajtótájékoztatón mutattuk be rekord felbontású légifelvétel-térképezési technológiánkat. Mivel magyar fejlesztésről van szó, hátha érdekes lehet az Önök számára is a hír:
klikk ide"
A nagyítható légifelvétel itt érhető el:  Zoomy.zoobudapest.com, vagy Zoomy.hu A légifelvétel a Fővárosi Állat- és Növénykert területét ábrázolja. Felbontása a terepszinten 1,8 cm.
További háttérinformációk:
és
Szent István University, Institute of Botany and Ecophysiology
H-2103 Gödöllõ,
Páter K. u. 1.

Lézeres 3D letapogatás 1 millió pont/sec sebességgel, mm-es pontosság mellett

Reggeli jeges tejeskávé  high-tech környezetben A képsoron egy FaroFocus3D eszköz specialistájával, Dr. Khaled El Nabbout  Faro cég földtudományi és kereskedelemfejlesztési szakértőjével. Részletekért klikk a címsorra. Az egyórás kötetlen beszélgetésen (a FIG SDI bizottságából ismerjük egymást évek óta), szó volt a HUNAGI konferencia résztvevői számára egy szakmai előadásanyag hozzájárulás megküldéséről, az EUROGI ipari csoportjához való estleges csatlakozásukról, a dohai Geospatial Intelligence konferenciáról valamint a düsseldorfi NGO találkozó hazai híradásáról.

2011-03-08

ESDIN záróműhely, AGILE-2011, LBS-8, Jog és a digitális környezet, ISDE-7 és INSPIRE konferenciákról a HUNAGI eseménynaplójában

HUNAGI felíratkozott résztvevője lesz az ESDIN videoközvetítésnek, és előadásszerzőként, ill. társzerzőként szerepel máris az ISDE-7 illetve INSPIRE konferenciákon. Klikk a címsorra.
Ha bárkinek van beküldött anyaga, ennek tényéről kérjük adjon egy rövid visszajelzést a blogbejegyzés alatti comments-re kattintva (ott megadva a konferencia rövid nevét, a beküldött címet , a szerzők és intézményeik nevét).
Amúgy is kívánatos lenne tagjaink, partnereink és egyéb olvasóink előrevivő visszajelzéseit a  közösség számára ismertté tenni.

Kérés a HUNAGI Konferencia előadóihoz. 2-3 bekezdésben lényegi összefogalóra lenne szükség a jelentéskészítés számára

Négy nappal ezelőtt kapták meg a 2.HUNAGI Konferencia résztvevői azt a körlevelet, melyben tisztelettel kértük előadóinkat, hogy az elhangzott előadásuk lényegi összefoglalóját 100-250 szóban (két-három bekezdésben) küldjék el (lehetőleg angol nyelven) március 9-ig (szerdáig) úgy, ahogy azt a HUNAGI által az EUROGI számra készülő jelentésben megjelenve látni szeretnék. Ez  jelentés lényegkiemelését és tartalmi minőségét szolgálná és az elkészítési időt is lerövidítené. A szöveget a főtitkár e-mail címére várjuk. Köszönjük megértésüket és további együttműködésüket. 
Az államtikárok előadásairól Juhász Géza Péter, az angolnyelvű előadásokról a jelentés összeállítója készít összefoglalót.

2011-03-07

EUROGI pályázati felhívás új honlap elkészítésére

A ma  érkezett pályázati felhívás HUNAGI Pályázatok blogjának ma esti bejegyzésében olvasható. Érdeklődők, klikk a címsorra! Határidő 2011. március 23. 

Javaslat neokartográfiai bizottság szerveződésre az ICA-n belül

Ed Parsons (Google) blogbejegyzéséből értesültem a kezdeményezésről, melynek hírforrására a címsorra kattintva lehet eljutni.

2011-03-06

GIM International cikk a budapesti HUNAGI konferencia kapcsán

Illusztráció: képernyőfotó az on-line kiadásban is megjelent rovatcikk elejéről. 
Forrás: GIM International
Az Insider's View rovatban megjelent cikk a március 3-i budapesti HUNAGI konferencia és Plan4all műhely kapcsán készült és a címsorra kattintva olvasható a GIM International márciusi számában.

2011-03-03

2. HUNAGI Konferencia összefoglaló - Várakozáson felüli látogatottság és magas színvonalú előadások


Az előadások az előadók nevére kattintva tölthetőek le.  A letölthető előadások teljes mérete több mint 150 MB!

Barkóczi Zsolt elnök
HUNAGI
Megnyitó
Prof. Mauro Salvemini elnök 
EUROGI
Térségi tervezés és térbeli adat infrastruktúr Európában  (EN)
Dr. Corrado Iannucci
ismerettovábbításért felelős
szakértő
EUROGI/Plan4all projekt
A Plan4all projekt lényegi összefoglalása és főbb célkitűzései, eredményei (EN)
Dr. Szaló Péter
építésügyért felelős helyettes államtitkár
Belügyminisztérium
A térségi- és településtervezés és a térinformatika a Belügyminisztérium szemszögéből
Horváth Gábor István
Földügyi Főosztály főosztályvezetője
Vidékfejlesztési Minisztérium
A téradatok hozzáférésének kérdései
Fekete Gábor
e-Közigazgatásért felelős helyettes államtitkár
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
e-közigazgatási alapelvek
Ongjerth Richárd
ügyvezető igazgató
MUT Magyar Urbanisztikai Tudásközpont Kft
Térinformatika a térségi tervezésben -  alkalmazások a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont gyakorlatában
Dr. Almássy Kornél
Fővárosi Főpolgármesteri Hivatal Közterületfenntartó
Budapest: térinformatika a városüzemeltetésbenés várostervezésbenDr
Dr. Nagy Zsuzsanna - Roel Vanhout
DHI (CZ) és RIKS (NL)
Területi döntéstámogató rendszerek

Schuchmann Péter – Mándi József
PestTerv Kft.
A tervezők térbeli adatokal szemben támasztott igényei
Christian Eizinger vezető szakértő
AGEO/CEIT Alanova (AT)
Térbeli adatinfrastruktúra támogatás a térségi tervezés számára – CentropaMap és CentropaStatistics (EN)
Jiri Hiess elnök -
Dr. Robert Fencik 
CAGI (Cseh Közt)
SAGI (Szlovákia)
Haladó gyakorlat a Visegrádi országokból
Juhász Géza Péter – Göncz Annamária
VÁTI Nonprofit Kft.
A területrendezés és -fejlesztés adat- háttere és technológiai megoldása
Toronyi Bence főigazgató
FÖMI
A digitalis ingatlan-nyilvántartás szolgáltatásfejlesztése
Dr. Takács, András Attila főosztályvezető-helyettes
Vidékfejlesztési Minisztérium
Metaadat-szolgáltatás a természetvédelemben
Dr. Kovács A. Tamás  irodavezető,
HUNAGI LAPSI  Csapat h.vezetője
Kovács A. Tamás Ügyvédi Iroda
Közadatok hozzáférésének és újrafelhasználásának jogi kérdései
Kurenkov Vjacseszláv
irodavezető
VÁTI Nonprofit Kft.
Elektronikus közműnyilvántartás
Beküldött előadásanyagok (a szerzőknek nem volt módjukban Budapestre utazni):
               Tomas Mildorf et al        Plan4all projekt            Korai projekteredmények
               Dr. Kai-Uwe Krause       Hamburgi Városháza    az XPlanung
               Dr.Khaled El Nabbout    Faro                            LS apps in Urban Planning 
Regisztrált résztvevők jegyzéke: List of registered participants
Regisztrált résztvevők megoszlása:  Szektorok szerint    Számszerűen
Poszter EU magyar elnökségi logóval:       magyar nyelven       angol nyelven/in English
Az EUROGI számára készült jelentés hamarosan a címsorra kattintva olvasható.