2012-01-02

Egységessé vált a hazai katasztrófavédelem rendszere

Tegnap életbe lépett új rendszertől az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője Dr. Bakondi György   a tűzoltóságok, a polgári védelem és a szakhatóságok hatékonyabb együttműködését várja. Az egységes rendszer némely sajátossága, jellemzője:
  • védelemigazgatás: vészhelyzetben  a területileg illetékes kormányhivatal vezetője lesz területi (megyei, illetve fővárosi) védelmi bizottság vezetője. 
  • Minden 15 ezer főnél népesebb településen főállású közbiztonsági referens segíti szakértelmével a polgármestert vészhelyzeti intézkedések meghozatalában
  • polgári védelem: köteles és önkéntes szolgálati állomány
  • iparbiztonság: egységes iparbiztonsági hatóság felügyeli a veszélyes üzemek működését, veszélyes anyag szállítást és kritikus infrastruktúrákat. 
  • az egységes katasztrófavédelmi szervezet részévé válnak a hivatásos tűzoltóságok. Új tűzoltóőrsöket alakítanak ki - két éven belül 64-et - azzal a céllal, hogy a tűzoltók szükség esetén 15 percen belül kiérjenek akárhová. 
  • a köztestületi tűzoltóságok önkormányzati tűzoltóságokká alakulnak, forrást kapva képzésre és eszközellátásra.
A katasztrófavédelemben a térinformatika világszerte nélkülözhetetlen eszközzé vált. Az interdiszciplináris Joint Board of Geospatial Information Societies (JB GIS), -  tagjai az GSDI, IEEE GRSS, IAG, ICA, FIG, IGU, IHO, IMTA, ISPRS és ISCGM - 2010-ben elkészítette az ENSZ számára éa az UN OOSA kiadta azt a dokumentumot, amely világszerte sikeresen működő térinformatikai alkalmazások során keresztül mutatja  be az eszköz hatékonyságát. A 2012. évi Digitális Föld Csúcstalálkozó témája is a katasztrófavédelem (lásd a HUNAGI hivatalos eseményjegyzékét a www.hunagi.hu illetve hunagi19.blogspot.com weboldalon) . A mobil térinformatikának és adatainak szentelt 3. HUNAGI Konferencia március 21-22-én várhatóan katasztrófavédelmi fejlesztéseket és alkalmazásokat is bemutat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése