2012-03-15

ePSIplatform konferencia Rotterdamban LAPSI részvétellel

ePSIplatformConfRdam
Az adat-újrahasználat következő szintre emelése volt a témaköre az ePSIplatform szervezet egynapos rendezvényének, melynek 350 résztvevője volt. A LAPSI projektet is többen képviselték, közöttük a HUNAGI. A konferenciát Rotterdam alpolgármestere nyitotta meg és azt az Európai Digitális Menetrendért felelős Neelie Kroes EU biztos video üzenetben köszöntötte. Az EU főbiztos explicite megemlítette a téradatok helyzetének kérdését.

Az első plenáris harmadban Marc de Vries és a teljesen berekedt Katleen Janssen vezette a PSI irányelv új változatát a holland meteorológia intézet vezetőjével (Anton Eliassen), a német GEOkomm elnökével (Peter Hecker),  egy médiavállalkozóval (Chris Taggart) és az EU információs-társadalom részlegvezetőjével (Richard Swetenham).

A második plenáris harmadban az EU által is felkarolt szabad hozzáférésű adatok kilátásairól és a várható irányairól vitázott a moderátor Ton Zijlstra és Daniel Dietrich). Szakértő partnereik Brigitte Zonneveld   a holland gazdasági, mezőgazdasági és innovációs minisztériumból, Francois Bancilhon a francia Data Publica vezetője és Andrew Stott a brit kabinetiroda átláthatóságért és a lakosság digitális bevonásáért felelős korábbi igazgatója voltak.

A nap második felében a párhuzamos szekciók foglalkoztak a következő kérdéscsoportokkal az adatszolgáltatók, felhasználók, adatpolitika alkotók és egyéb kategóriákban:

-       Európai és nemzeti (spanyol, portugál, OKFN, CORVE) nyílt adat portálok

-       A kormányzat és az újra-felhasználók megelégedésére szolgáló ellenőrzések és ellensúlyok (brit nemzeti archívum, svéd versenyhivatal, osztrák jogi eset)

-       Rotterdam kikötői információinak újrafelhasználása
(Rotterdam Open Data)
-       Alapvető nemzeti nyilvántartások újra-felhasználása
(dán,  spanyol kataszter és flamand példák)
-       A nyít adatok árszabása: mi van benne és mi mincsen?
(Dialogic, a dán Lakásügyi, Város- és Vidékügyi Minisztérium, Holland Kataszter)
-       Adatmegjelenítés a kódoktól az esztétikáig
(Gráci Egyetem, Iconmical, VPRO Television, Budapesti Politikaelemző Intézet)
-       Kulturális örökség információk újrafelhasználása
(DG INFSO, Holland Oktatási és Kultúrális Ügyek Minisztériuma, Europeana)
-       Nyílt adatok és személyiségvédelem
(Open Right Group,  Time.lex, Net2legal, CRIO Namuri Egyetem)
-       Adat-újságírás
(TC Tunantia, DPA, Le Monde, finn példa)
-       Az újrahasználat akadályozó tényezői
(ePSITeam, W3C, ETSI, PSI Alliance, Data Publica)
-       Helyi feladatok, helyi adatok
(Rotterdam Open Data, Rotterdami Főiskola, Libertic Nantes, TOPIX Piemonte, Berlin Open Data)
-       Nyílt adatok mint üzleti model a közszféra számára
(ePSITeam, UK Cabinet Office, PBLQ, Deloitte Belgium)
A konferencia szerves részét képezte az esti csoportos közösségi munkavacsorák, az azon való részvételt az aznapesti budapesti gép elérése nem tette lehetővé. Így is fantasztikus volt a infrastruktúra, hogy a rotterdami konferenciaközponttól az amszterdami Schiphol repülőtérre bő félóra alatt el lehetett jutni!
Elért eredmények:
-       A konferencia fő szervezőivel (Marc de Vries és Katleen Janssen) való személyes találkozás, Nellie Kroes video üzenetének megkérése a HUNAGI tagok, partnerek és a jövőheti rendezvény résztvevői tájékoztatására,
-       Az EU által felkarolt nyílt adatok kérdése befolyásolja a PSI irányelvet is
-       Tájékozódás arról, mely öt lényegi változás történt a PSI irányelvben
-       Eszmecsere a Delfti Műegyetem szakértőjével, aki szerint a PSI közösséget még nem  eléggé érintette meg az INSPIRE irányelv
-       A LAPSI projekt vezetőjével (Cristiana Sappa) való személyes találkozás és a jövő heti budapesti HUNAGI és LAPSI események egyeztetése
-       A GSDI Jogi, Szociális és Gazdasági Bizottsága vezetőjével (Bastiaan van der Loenen) való személyes találkozás és a licenc modellekkel kapcsolatos nemzetközi felmérésének megismertetése a HUNAGI tagjaival és partnereivel, magyarországi hozzájárulás céljából
-       Személyes találkozó  a Budapest Intézet szakértőjével (Reszkető Petra) a honi költségvetés térképi alapú  megjelenítése és összehasonlító elemzése témakörében HUNAGI tagok lehetséges bevonása céljából.
-       A program, az aktív résztvevők és a meghallgatott plenáris és látogatott párhuzamos szekcióelőadások ismeretében egy sor hasznosítható információ kerül elérhetővé, megismerhetővé.
-       A kiállítás anyagai és kiosztott dokumentumai szinte kizárólag holland nyelven készültek. Figyelemreméltó volt Rotterdam kikötői áruforgalmának Európát behálózó logisztikai szervezése térinformatikai alapon (az információt megosztom az MLBKT-vel), valamint Rotterdam városának nagyszabású projektjei között a Rotterdam 1 km3 .
A lapsihu.blogspot.com weboldalon a következő napokban-hetekben a kérdéskörhöz kapcsolódó számos elérhető referencia linkje lesz megadva, érdemes lesz felkeresni.
www.Epsiplatform.eu
és hamarosan ugynitt több más.
A    Az utolsó plenáris ülés koronája volt "Hollandia fentről" c. 20 perces video amely egy 10 részes sorozatból vett szemelvények bemutatása volt, hogyan lehet a megjelenítésen keresztül az időbeli változásokat (helyzetváltozsokat) népszerű és közérthető módon animálni. A munka a VPRO holland köztévét dícséri. A bemutatott példák közé tartoztak: polgári légiforgalom a holland légtérben, turista helikopterjárat Amszterdam felett, szarvas mozgása az erdőben és mezőn, tengeri madár napi útja, rendőrautók cirkálása a városban, halászhajók napi útja, tengerjáró hajók mozgása a folyókon és a tengerparti sávban, végül az ország kitettségét és a becsült károkat bemutató animált szimuláció egy orkán és dagály együttes cunami hatásáról, az elöntési kockázat szempontjából kiemelt helyekről, az érintett lakosságszámról, és a 100 milliárdokban mérhető károkról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése