2012-05-08

Sikeres HUNAGI Közgyűlés

A 22.HUNAGI Közgyűlés elfogadta a beszámolókat - a 2011. évi Közhasznúsági Jelentést is - és jóváhagyta az idei szakmai és pénzügyi terveket. Barkóczi Zsolt HUNAGI elnök meghívására a Közgyűlésen részt vett Kerémi András úr, az IVSZ GEOinformatika munkacsoport vezetője is, aki határozottan hangsúlyozta a két szervezet együttműködésének  igényét az interoperabilitás, adatharmonizáció és adatmegosztás (lényegében az INSPIRE irányelv teljesítése) érdekében. 
A 2012. évi terv kiegészítésre került
"Hazai tudományos eredmények a térinformatikában" címmel HUNAGI műhely rendezését készíti elő. Az előzetes szondázások nagyon határozott szakmai támogató visszajelzéseket eredményeztek. HUNAGI informálisan már felvette a kapcsolatot az MTA Földtudományi Osztállyal és a napokban sor kerül a formális megkeresésre is.
(Megjegyzem, a javaslati anyag elkészítése előtt minden HUNAGI tagszervezet (esetenként partner is) meg lesz keresve közreműködése érdekében, de a külföldi kitekintés érdekében a például a GEO, UCGIS, AGILE, ISDE, EuroSDR, CODATA, ISPRS és ICA közösségeiben, továbbá a DGJRC, DG InfSo és DG Research propgamjaiban kitapintható trendek is  bemutatásra kerülnének). HUNAGI az elhangzott előadások citációs indexxel rendelkező nemzetközi folyóiratokban  (pld IJSDIR, IJDE) és hazai szaklapban (Geodézia és Kartográfia) való elhelyezését is szorgalmazni fogja. Csemez professzor javaslatára időzítés tekintetében a "Magyar Tudomány Hónapját", novembert javasolnánk.
Ugyancsak megérlelődött egy HUNAGI pályázat készítése a GMES regionális műhely vendégül látására. HUNAGI ebben több tagszervezete aktív közreműködésére számít, a helyszínt a Károly Róbert Főiskola SPIDER RSO vállalta biztosítani. A KRF részéről Bozó Pál c. főiskolai docens felajánlotta segítségét a logisztikai kérdések tisztázásában, a HUNAGI pályázat előkészítésében. Az elhatározásról az EUROGI főtitkára tájékoztatást kapott.
Az elhangzottakkal kapcsolatos további részletekre vonatkozó kérdésekre adott válaszok minden érdeklődő számára hasznosak lehetnek:

-        a kormányzati ügynökséggel közösen tervezett konferenciáról
itt három rendezvényről is szó esett:
a kormányzati ügynökség csak a Térinformatika és Tudomány tervezett HUNAGI rendezvény apropóján jött elő, hogy Térinformatika és innováció témában egy hasonlót is szervezhetünk az illetékes kormányügynökséggel.
Az EUROGI által meghírdetett pályázatról is szó esett: egy GMES infónapot tervezünk megpályázni, ebben a partner a közgyűlésen elhangzottak szerint a KRF lesz. a pályázatelkészítés a hétvégén történik meg beadás a jövő héten lesz.
-        Geocarto cikk megjelenésről
A magyar szám terv szerint decemberben jelenik meg. A hét közül egyet már "szednek", a másik hat ezekben a hetekben van a kétkörös lektorálás fázisában, a terv szerinti előrehaldásban. A tanulmányok kiválasztása a főszerkesztővel együtesen történt, lényegében a szeptemberi WGISS-32 magyar előadásainak szöveges anyagai. Más hazai eredmények cikkeinek elhelyezésében is tud HUNAGI javaslatokat adni, a GIM, az IJSDIR, illetve IJDE szakfolyóiratoknál, ahogy a HUNAGI Napló baloldali oszlopában fel van sorolva.
-        eSDI-NET programról
Ahogy elhangzott, itt nagy a lemaradásunk, amint a 3. kör meg lesz hírdetve, HUNAGI mozgósítja tagjait és partnereit. Minden háttérinformáció itt található: http://www.eurogi.org/about-the-eurogi-esdi-net-initiative.html#10 
-        Károly Róbert Főiskola OGC tagságáról
HUNAGI a tagsági belépésről győzte meg sikerrel a KRF-et, amely levelezésben áll a szervezettel a tagsággal belépéssel kapcsolatos egyeztetések érdekében. A bejelentést Tőlük várjuk mi is.
-        térinformatikai továbbképzési lehetőségről (egy külföldön oktató magyar tanárral kapcsolatban hangzott el)
Itt a michigani Ferris Egyetem adta lehetőségekről van szó. A háttérinformáció itt található Barsai Gábor egyetemi oktató jóvoltából: a korábbi hír: http://hunagi17.blogspot.com/search?q=Ferris   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése