2012-06-19

HUNAGI-Magyar Rektori Konferencia kapcsolatfelvétele

Kép: részlet Sándorné dr. Kriszt Éva rektor 
Információs Társadalom Parlamenti előadásából. HUNAGI, 2012.
Ma délután formális találkozóra került sor Sándorné dr. Kriszt Éva, a Magyar Rektori Konferencia társelnöke és a HUNAGI főtitkára között. A találkozót a Magyar Térinformatikai Társaság képviselője azért kérte, hogy ismertesse a NASA World Wild app európai campusának programját. A kampányt a NASA Ames Research Center WW projektvezetője szervezi, aki a Linkedin közösségi hálón való levélváltásban meghívta a HUNAGI képviselőjét a programbizottságba.
A NASA célja - legalább két európai helyszínen - a programozási képességeikkel kitűnt diákok számára egyfajta felmérést követően olyan nyíltforrású fejlesztő eszközök megismertetése, amelyekkel mobil környezetben legyenek képesek gyűjtött adatokat, téradatokat, távérzékelés útján nyert adatokkal összekapcsolni majd az EU által fontosnak tartott alkalmazási területeken választott összetett szakági, vagy interiszciplináris problémák megoldásához hozzájárulni. A projekt és a felhívás körülményeinek közzé tételében HUNAGI a Magyar Rektori Konferencia segítségét kérte, mivel a NASA az európai felsőoktatási intézmények vezetőit és informatikai központjaik vezetőjét kívánja a lehetőségről tájékoztatni. 
A félórás, tartalmas megbeszélés eredményeképpen az MRK vállalja a honlapján való közzétételt és az illetékesekhez a hír közvetlen eljuttatását is. HUNAGI vállalta egy egyoldalas tájékoztató anyag elkészítését és a hivatalos NASA felhívás továbbítását az MRK felé a terjesztés érdekében. A programban elvben a 66 hazai egyetem és főiskola túlnyomó többsége érintett, hiszen az EU által kiemelt alkalmazások lefedik a közművektől az egészségügyön keresztűl a kereskedelmi alkalmazásokig a hétköznapok minden területét. A program teljesen egybevág a nyfsz széleskörű használata, valamint a közadatok elérhetősége és újrafelhasználhatósága érdekében hozott EU és nemzeti szintű intézkedésekkel. A HUNAGI MRK közötti kapcsolatfelvétel egyik további eredménye lehet, hogy tovább erősíthető az akadémiai szektor (kutatóhelyek, oktatóhelyek) a HUNAGI multidiszciplináris közösségében, új tagok belépésével.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése