2012-06-26

Úthasználat-arányos biztosítási rendszer

Autometrix
Autometrix néven ma délelőtt, a hegyvidéki Barabás-Villában mutatta be a Topolisz Térinformatikai Studió Kft és a TrafficNav Kft közös,  úthasználat-alapú (pay as you drive) biztosítási rendszer termékét, melyet az Új Széchenyi Terv égisze alatt az Európai Unió támogatásával valósítottak meg az NFÜ KMOP 1.1.3-09/C-2010-0004 számú pályázat keretében.
Az ismertető előadásokat Siegler Vera (Topolisz) és Antal Csaba ügyvezető ig. (TrafficNav) tartották. Az elhangzottakat a Signal Biztosító vezérig.helyettese Csaba Dénes egészítette ki, kiemelve a rendszer gyakorlati hasznosságát a biztosítók szemszögéből. A rendszerben figyelembe vehetőek a járművezetői szokások, tulajdonságok, központi adatbázisban tárolhatóak a megtett útra és idejére vonatkozó információk, a sebesség stb. A személyiségi jogok védelmében a gépkocsiba szerelt fekete dobozról (OBU) az adatbázis-kezelő csak az  azonosító számot és  gyűjtött utadatokat látja és kezeli, míg a biztosító, aki ismeri a biztosított egyéb adatait, az adatbázisból viszont csak aggregált adatokhoz férhet hozzá. Pld. egy adott időszakban hány km-t tett meg autópályán, vagy városi csúcsforgalomban kettőt kiragadva a lehetséges lekérdzések nagy számából.
A projekt gazdái most mérik fel az üzleti felhasználás feltételeit és lehetőségét, amely természetesen a biztosításon felül is szertágazó alkalmazások lehetőségét kínálja (e-útdíj, települési infrastruktúra, dugódíj stb).
A cég multimodális útvonaltervezője az utvonalterv.hu ma  a leggyakrabban igénybe vett ilyen hazai szolgáltatás napi 60,000 útvonal- lekérdezéssel.  A kerti beszélgetésen Siegler Vera ügyvezető igazgató asszonyt tájékoztatva a mobil és közösségi térinformatikával kapcsolatos ITP által elfogadott HUNAGI javaslat lényegéről, örömmel késznek mutatkozott a HUNAGI további előkészítő munkájában való részvételre. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése