2012-02-29

AIESEC Magyarország - HUNAGI kapcsolatfelvétel

Kállai Gergő (AIESEC Magyarország) megkeresésére a jövő héten találkozóra kerül sor a két szervezet közötti lehetséges kapcsolatfelvételről. Az AIESEC Magyarország érdeklődését a HUNAGI webes felületén szervezetünk küldetése keltette fel. Az AIESEC célját honlapjuk a következők szerint határozza meg:Az AIESEC a világ 3. legnagyobb non-profit szervezete, mely egyedülálló módon kapcsolja össze a hallgatói és vállalati oldalt. Tevékenysége a nemzetközi szakmai gyakorlaton alapul, mely során innovatív és költséghatékony megoldásokat kínál többek között menedzsment, információtechnológiai és mérnöki területeken a KKV szektor, non-profit szféra és a multinacionális vállalatok számára is."

2012-02-26

Megjelent a HUNAGI legfrissebb eHírlevele


A négyoldalas eHírlevél

tartalmából:



3. HUNAGI Konferencia

egyoldalas figyelemfelhívó

A Földmérési és térképészeti 
tevékenységről szóló VM
törvénytervezet véleményezési
lehetősége

HUNAGI hozzájárulás az 
EUROGI - DG INFSO
tárgyalások előkészítéséhez

Meghívásos LAPSI Szeminárium 
a közérdekű adatok újrafelhasználását 
elősegítő licencmodellekről

A HUNAGI Napló februári bejegyzései

A HUNAGI angol nyelvű blogjának 
februári bejegyzései

HUNAGI eseményblog 

A HUNAGI LAPSI csapat hírei

Új termékek és szolgáltatások blogja


HUNAGI honlapja (naprakész idei eseményjegyzékkel és tagjaink számára megjelenési felületekkel)
A HUNAGI eHírlevél innen is letölthető.
Nem kapott hírlevelet? Itt jelentkezhet: hunagi@hunagi.hu

2012-02-25

Véleményezhető az új földmérési és térképészeti törvénytervezet

A Vidékfejlesztési Minisztérium meghírdette véleményezésre  törvénytervezetét a földmérési és térképészeti tevékenységről
A jogszabálytervezet a közigazgatási egyeztetés szakaszában van. Az FVM Honlapján nyílvánosan meghírdetett véleményezési határidő: 2012. február 27 hétfő. A három kapcsolódó dokumentum itt érhető el:


Jogszabály-tervezet

2012-02-23

Itt a Mobil GIS Konferencia végleges programja

Letölthető a végleges program.
(Egyes előadások kivonatait még várják a szervezők az előadóktól)
Máig 125 regisztrált résztvevő van.
A kiállítók száma is örvendetesen gyarapszik és mindháom támogatói kategóriákban is jelentős hazai és külföldi szakmai szervezetek, intézmények foglalnak helyet. Logoikat a programban, valamint a HUNAGI magyar és angol nyelvű webes felületein tettük közzé.
A részvételi díjak befizetésével és az egyéni résztvevők számlázásával kapcsolatos  információ még ezen a héten megérkezik minden regisztrált címére, de azt megkapják tájékoztatásul - a programmal együtt - a HUNAGI tagok és partnerek is.

Legfrissebb, kétnyelvű programUp-to-date Program (bilingual):
On-line jelentkezés itt lehetségesOn-line registration:
SzállásfoglalásRoom reservation:


2012-02-22

Mobil GIS konferencia: a mai napon két ezüst fokozatú támogató jelentkezett!

A két jelentkező a Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) és az Infoterra Magyarország Kft amely az ASTRIUM GeoInformation csoport tagja.
A szervezők a mai napon véglegesítették a 3. HUNAGI konferencia programját amely itt tölthető le. Az eddig jelentkezettek és a további érdeklődők még ezen  héten megkapják a részvételi díj átutalásra vonatkozó információt. A plenáris ülések előadói a HUNAGI vendégei. Rajtuk kívül minden résztvevő, így a tematikus szekciók előadói is részvételi díjat fizetnek. A HUNAGI, MLBKT, ITS Hungary és HUNSPACE szervezetek illetve tagszervezetei kedvezményben részesülnek. A hallgatók diákigazolvány felmutatásával díjmentesen résztvehetnek, de előzeteen regisztrálniuk kell. Dijmentes belépők a catering szolgáltatások igénybevételére nem jogosítanak.

2012-02-21

MOBIL GIS: KEDVEZMÉNYES RÉSZVÉTELI DÍJRA JOGOSULTAK KÖRE

Az MLBKT, az ITS HUNGARY és a HUNSPACE tagszervezetei kedvezményes részvételi díj fizetésére jogosultak. A befizetés módjáról hamarosan bejelentés történik. Ugyancsak kedvezményes díjfizetésre jogosultak a HUNAGI mindazon tagszervezetei és tagintézményei, akik 2011. évi tagsági djukt rendezték. A narancs színnel kiemeltekkel egyeztetés szükséges. A felsorolásban nem szereplő HUNAGI tagok a következő e-mail címen érdeklődhetnek: hunagi@hunagi.hu
(A tagszervezetek neve mögött a tagfelvételi folyó sorszám szerepel.)

AKI 157
BÁCS-KISKUN_M_KORMHIVATAL 119
BCE MAT INFO 140
BCE TÁJTERV ÉS TERÜLETFEJL 28
BME AGT 67
BONAVENTURA 34
COMPET-TERRA 76
CONGRESS 52
COWI 143
CSONGRÁD-M-KORMHIVATAL 101
DATEN-KONTOR 138
DE VIZ KORNYEYZET 35
DE FOLDRAJZ 156
DE AGR C 14
DIGITERRA 36
ELTE TGT 37
ESRI 54
EUROSENSE 97
FÖMI 17
FVM-GRID 18
GEOADAT 87
GEODEZIA KFT 56
GEODEZIA ZRT 89
GEOLEVEL 139
GEOX 38
GITA 1
HM GEOSZ 15
HM TÉRKÉPÉSZETI NKFT 40
HUNGAROCAD 58
HUNGAROGEO 99
INFOTERRA 160
INTERMAP 74
INTERSPECTR 162
KRF 158
KSH 161
MAGISZ 25
MFTTT 3
MAGYAR POSTA 154
MTA ÖBKI 60
MTA GGKI 109
MTA TAKI 27
MUT 4
NKP 44
NFM MÜI 11
PEST M KORM HIV 98
RUDAS & KARIG 13
SZTE 23
SZOMBATHELY MJV POLGÁRM H 115
TÉRKÉP Kft 39
TEKIRÉ 137
TOLNA M KORMHIV 85
VÁTI 24
VÍZÜGYI ÉS KÖRNYV KÖZPONT 136
VARINEX 63
VM MEZÓGAZD GÉPES KÖZPONT 128
VM VIDÉKFEJL KÉPZÉS 131
ZALA M KORMÁNYHIVATAL 129
ZALAEGERSZEG MJV POLG. HIV 135
GOTMAPS (USA) 142
CASCADOSS M E                                            159

2012-02-20

Licencek a közérdekű adatok újrahasznosításának szolgálatában.

Részben nyílt, részben zártkörű EU projekt szeminárium Budapesten. HUNAGI mint projekt konzorciumi tag egyben vendéglátó, meghívott szakértőkkel vehet részt  az üléseken.
A téma olyannyira kurrens, hogy az Információs Társadalom Főigazgatóság éppen február 3-án hírdette meg a 6. CIP ICT PSP ezzel kapcsolatos pályázatos programját. A 2.2 témakör egyik referenciájaként éppen a LAPSI EU projekt szolgál.
Politikatámogató infokommunikációs technológiák program keretében alkalmazási mintakísérletet indítanak a térinformatika területén, valamint a tudományos információk szabad hozzáférése érdekében. Ezen felül három hálózatot építenének a közérdekű adatok jogi szempontjaira, a szabad adatokkal kapcsolatos szabványokra, valamint a szabad adatok felhasználása érdekében a  versenyeztetés megszervezésére.

Budapesti panoráma az Erzsébet híddal. HUNAGI, 2012
 LAPSI 6. Zártkörű tematikus szeminárium  március 22.
(Közérdekű adatok licencelése: az adatgazdák, az újrafelhasználók látószögéből, mechanizmusok.)
LAPSI 3. Zártkörű konferencia

BILINGUAL INFORMATION FOR PARTICIPANTS: HUNAGI CONFERENCE AND THE LAPSI EVENTS WITH SESSION TOPICS, ABSTRACTS, TIMING, ON LINE REGISTRATION (HUNAGI összeállítás)


LAPSI - USEFUL DATA ON MEETING VENUES, ACCOMMODATION, FLIGHT CONNECTIONS ETC.  (HUNAGI összeállítás)


LAPSI PRELIMINARY PROGRAM (karbantartását és fejlesztését a LAPSI projekt látja el.)

2012-02-18

Változások az INSPIRE hazai koordinációjában

Illusztráció: az VM épülete a Földügyi Főosztály második emeleti ablakaival. HUNAGI, 2012

Az INSPIRE hazai koordinációjában bekövetkező változás lesz a témája Horváth Gábor István főosztályvezetőnek, aki a HUNAGI elnöke felkérésére előadást tart a Mobil GIS konferencia plenáris megnyitóján március 21-én délután, amelynek még három kormányzati előadója lesz a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumból. Az INSPIRE eddigi tapasztalatait és a szabályozás mobil GIS környezetben való alkalmazhatóságát dr. Mihály Szabolcs, az INSPIRE eddigi tagállami felelőse az Adatok és Szolgáltatások szekció bevezető előadójaként foglalja majd össze március 22-én 8 órakor kezdődő előadásában. Az előadás összefoglalóját a szerző a következőkben adta meg:A közlekedés és a térbeli logisztikai feladatok ellátásához szüksége van a legkülönbözőbb rangú és rendű közlekedési útvonalaknak, azok mentén elhelyezkedő infrastruktúráknak, gazdasági, energetikai, logisztikai, turisztikai, természetvédelmi, vízügyi objektumoknak, adminisztratív határoknak és cím elemeknek (s hogy többet ne is említsek) az interoperábilis adatbázisokban történő fenntartására és ezen adatok szolgáltatására. Ezeknek az adatoknak és szolgáltatásaiknak a megosztása és íly módon történő használata a közlekedésben és mobil GIS tevékenységeink során létfeltétel, amely csakis a közösségek által elfogadott és megvalósított infrastruktúrában interoperábilisan működtetve képzelhető el. Az előadás ezt a gondolatot fejti ki rendszerezett formában és megoldásaikra ad választ az Európai Közösségek INSPIRE irányelve és annak megvalósítása bemutatásával, s nem utolsó sorban a térinformációs infrastruktúra terén jelentkező nemzeti feladataink és lehetséges eredményeink számbavételével."

Háttérinformációk:

2012-02-15

Egyre bővül a Mobil GIS Konferencia kiállítása


A kiállítók jegyzékén szerepelnek: 
Esri Magyarország,
Techdata,
HungaroCAD, 
VARINEX, 
FÖMI,
GPS.COM,
GS1 Magyarország Nzrt, 
Geonet2000 Kft


2012-02-14

Kovács Zoltán és Dudás Levente előadása a Masat-1 műholdról

Kép: Dr. Vajta László BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar 
dékánja Dudás Leventével és Kovács Zoltánnal. HUNAGI, 2012
Kovács Zoltán előadása előtt felolvasta a MŰI és MÜT nevében dr. Both Előd MŰI igazgatója által küldött gratulációt, majd elmondta: az elsősorban oktatási célokat szolgáló 'Masat projekt' 2007-ben indult az BME VIK Elektronikus Eszközök Tanszéke és a Szélessávú Hírközlés és Villamosságtani Tanszék, továbbá a BME Űrkutató Csoportja oktatóinak, doktoranduszainak és hallgatóinak összefogásával, szponzori támogatás mellett. A 2000 alkatrészből álló 10x10x10 cm-es méretű szerkezetnek rázásteszten, vákumteszten és   hőteszten kellett bizonyítani, hogy megfelel az űrbeli követelményeknek. A kisérletek eredményesen zárultak előbb Budapesten, majd Nordwijkben. A következő állomás Toulouse volt, ahonnan már a lengyel PW-Sat  és a francia Robusta műholdakkal együtt a francia-guyanai Kourou űrkikötőbe érkezett. Itt egy néhány napos halasztás után végül  február 13-án felbocsátották és pályára állították egy új Vega rakétával. 
Rádióamatőrök már 71 perccel a felbocsátás után vette a jelet Floridában egy emigráns magyar.  A műhold helyi idő szerint 16:39 perckor haladt át Magyarország felett, és naponta 2-3 alkalommal lesz közvetlen vételi lehetőség a BME E épület tetején elhelyezett elsődleges vevővel illetve egy érdi másodlagos vevő segítségével. Dudás Levente bemutatta a telemetrikus adatvétel hangját és magát a nyers adatokat is, amelyek feldolgozása és további kisérletek a következő hónapokra jelentős elemzői munkát jelentenek a fiatal csapat számára.
Kapcsolatos HUNAGI képek: 
Masat-1

Kreatív Magyarország - Mérnöki tudás - Múlt, jelen, jövő. Kiállítás a Műegyetemen

Ma nyílt meg és február 20-i tart nyitva a Műegyetem K épületének aulájában a a címbeli kiállítás, melyet ma délelőtt az Országgyűlés elnöke, Budapest főpolgármestere, a BME rektora és Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara elnöke nyitottak meg. A kiállításon tagszervezeteink közül a GeoAdat Kft szerepel, a rendezvény támogatói között található a FÖMI és a Geodézia Zrt. A tárlat azt az üzenetet kívánja közvetíteni, hogy mérnöki teljesítmények nélkül nincsen felemelkedés, a mérnöki tudás az ország jövőjének záloga.
Műegyetem sajtóközleményt adott ki a sikeresen pályára állított Masat-1 mesterséges égitestről. A kapcsolatos hírek itt olvashatóak.
Ezzel foglalkozott a délutáni űrkutatási és informatikai szekció két előadása is 

2012-02-13

HUNAGI tagságra jelentkezett a NETvisor Informatikai és Kommunikációs Zrt.

Dr. Máthé János vezérigazgató írja mai levelében:

A cég képviseletét a HUNAGI-ban László Péter és Schnell György informatikusok látják majd el.

Megtörtént a Masat-1 felbocsátása!

Horváth Gyula a Masat-1 projektvezetője az M1 közszolgálati TV-nek nyilatkozik a déli Híradóban. Háttérben a BME két villamoskari tanszéke hallgatói és oktatói csapata dr. Gschwindt Andrással, a BME Űrkutató Csoport vezetőjével 
Du. 5 óra tájban Both Előd úr, a MŰI igazgatója már arról tájékoztathatta a MŰT ás ÜTT tagjait, hogy a műhold sikeresen pályára állt.
Azon hírforrás-linkeket, melyek az eseményről máris érdemben tudósítottak, megosztom a HUNAGI Napló olvasóival:

Egy mai CEOS WGISS levelezésben írta Martin Yapur a NOAA képviselője a Masat-1 hírére:
"Gabor! Will see you at WGISS-33 and thanks so much for forwarding the link with information on the launch of the first Hungarian Sat. Such good news!!! Congratulations to the proud Hungarian nation!!!"

Mobil GIS előadáskivonatai

2012-02-12

Február 13-án 11-13 óra között bocsátják fel a Masat-1 magyar műholdat

Szakmatörténeti jelentőségű hír: Startra kész az első magyar műhold, a Műegyetem Űrkutató csapatának, oktatóknak és hallgatóknak közös munkája.
Hivatalos honlap
(Képgaléria, felbocsátás közvetítésének adatai, letülthető követőszoftver, követés a Facebook-on, Masat-1 műholdkövetés Google Map-en)
Közvetítés: http://www.galileowebcast.hu/kozvetites.html

Mai helyzet: Masat-1 az Európai Unió dél-amerikai űrközpontjában. Kép forrása: http://cubesat.bme.hu/

Brüsszel után Budapesten: Kreatív Magyarország - Mérnöki Tudás - Kiállítás és a kapcsolódó tematikus szakmai napok

Kép forrása: kitválasszak.com
"Kreatív Magyarország - Mérnöki Tudás" kiállítás. Megnyitó a Műegyetem K épület aulájában február 14-én kedden 10 órakor.
Tematikus szakmai napok február 14-17 között.
február 14:  Űrkutatás, űripar, informatika
február 15:  Közlekedés
február 16:   Épitésügy
február 17:   Gépészet
Bővebb tájékoztatás a pontos időbeosztásról itt
(Az eseményről első alkalommal HUNAGI 2011 július 11-én adott hírt).

2012-02-10

A Magyar Űrkutatási Tanács és az Űrkutatási Tudományos Tanács tagjainak tájékoztatása a Mobil GIS konferencia űr-vonatkozású elődásairól

A 3. HUNAGI Konferenciára vonatkozó tájékoztatásnak annak kapcsán nyílt alkalom, hogy ma előbb a MŰI igazgatója, majd a MŰT elnöke a jövő heti műegyetemi kiállításra és ahhoz kötődő szakmai napokra küldtek meghívást.

2012-02-08

A HUNAGI Elnöksége kialakította a Mobil GIS konferencia előzetes programját

A szerkezet annyiban változott, hogy a második napon egy harmadik párhuzamos szekció is nyílt
Mobil térinformatika technológiái címmel.
Az előzetes program itt tölthető le.
Változást jelent még, hogy három HUNAGI elnökségi tag (Buga László, dr. Csemez Attila és Toronyi Bence) veszik át a második nap három párhuzamos szekciója levezető elnöki és moderátori szerepkörét, tehermentesítve ezzel két, előadást tartó szakembert. Ma estig már 86-an jelentkeztek be és szépen gyűlnek a kiállítók is!

Tegnap aláírták Bécsben az ENSZ Világűriroda és a Károly Róbert Főiskola együttműködését

Az ünnepélyes aláírás utáni pillanat. Kép: NFM MÜI, Dr. Both Előd jóvoltából
Dr. Bíró Tibor dékán, KRF és Takao Doi az UN OOSA űralkalmazási szakértője az egyezmény aláírása után. Háttérben Czárán Lóránt a bonni SPIDER iroda volt vezetője és David Stevens a SPIDER hálózat kordinátora. Az egyezmény értelmében a gyöngyösi KRF ad otthont  az ENSZ katasztrófa- és vészhelyzet-elhárító SPIDER programja 12. regionális támgató irodájának. A KRF Természeti Erőforrás-gazdálkodási és Vidékfejlesztési Kar intézete dr. Tomor Tamás igazgató és dr. Lénárt Csaba távérzékelési szakértő jóvoltából évek óta a HUNAGI megbecsült tagja. Czárán Lóránt és dr. Tomor Tamás mindketten előadást tartanak a 3. HUNAGI Konferencia záró plenáris szekciójában 2012. március 22-én.
Károly Róbert Főiskola
Képek forrása: HUNAGI visuals resource, 2011
ONOOSA-KRFphotodocs
Video az intézményalapításról 
Képek és a video-link forrása: KRF, 2012 Dr. Tomor  Tams és Dr. Lénárt Csaba jóvoltából

2012-02-07

Itt tölthető le a Mobil GIS konferencia előzetes pogramja a már befogadott vagy visszaigazolt előadásokkal

A konferencia helyszíne. Kép: HUNAGI, 2012
A tegnapi szervezői értekezleten kialakultak a konferencia előzetes programjának keretei és a befogadott előadások. Holnap ül össze a HUNAGI Elnökségi ülése, amely áttekinti a kialakult programot. A helyzet még változhat a következő két hétben a meghívásos előadások viszaigazolásától függően és egyes előadások poszter szekcióba kerülhetnek. Az érdeklődés felülmúlja a várakozást is mind az előadó kis és közepes vállalkozások részéről, mind a hallgatóságot tekintve. Bár az előzetes program csak ma jelenik meg itt, a terem kapacitásának több mint egyharmada máris foglalt. Érdemes minél előbb élni az on-line regisztrálás lehetőségével! Változatlanul van még szabad hely a kiállításon és szponzorokat is örömmel fogadunk, hogy a mérsékelt és azon belül is esetenként kedvezményes részvételi díjak mellett az étkeztetés, terembérlet és egyéb járulékos költségeket fedezhessük.


Előzetes program és háttérinformáció (február 7-i változat): 
http://www.hunagi.hu/G/pub/Orszagos/2ndcallhu5.pdf

Az eddig (feb 9, 14 óra) bejelentkezettek jegyzéke:


Név - Name
beosztás - title
Kárász Erika

Nagy Elemérné dr
főiskolai tanár
Mihály Szabolcs dr
INSPIRE tagállami nemzeti összekötő
Sipos Tibor
tanársegéd
Dr. Török Árpád
tanársegéd
Mészáros János
doktorandusz hallgató
Prajczer Tamás
ügyvezető
Sikolya Zsolt
vezető tanácsadó
Oláh Attila
ügyvezető
Szabó Krisztina
üzletágvezető, e-kormányzati megoldások
Kis Ágnes
marketing menedzser
Vízhányó József
GIS/GPS szakértő
Milos István
oszt.vez.
Szálka Tamás

Barancsuk Ádám
hallgató
Hóber Balázs
Térinformatikai üzletágvezető
Jancsó Ferencné,Györgyi
ügyvezető igazgató
Fehér Zoltán
GIS rendszermérnök
 Szűcs/Lajos
 elnök
Varga Csilla
hallgató
Bélteky Attila

Kovács Tamás
ügyvéd
Szigeti Csaba
hallgató
Sándor Csaba
szolgáltatási igazgató
Siki Zoltán dr.
adjunktus
Takács András Attila dr.
természetvédelmi szakértő
Podolcsák Ádám
ügyvezető
Horváth Tamás
vezető-tanácsos
Varga Felicián
igazgató
Turcsánné Tóth Zsuzsanna
marketing munkatárs
Tancsik Ottó
térinformatikus
Rehorovics Gyula
elemző ügyintéző
Slyuch András

Domokos György
üzletfejlesztés vezető
Nikl István
ügyvezető
Czaran Lorant
Programme Officer
Érsek Ákos
cégvezető
Csendes Csilla
egyetemi tanársegéd
Belucz György
ügyvezető
Juhász Géza
főmunkatárs
Remetey-Fülöpp Gábor dr
főtitkár
Barkóczi Zsolt
elnök
Szabó József
igazgató
Tóth Tádé Dániel
PhD hallgató
Szabó Szilárd dr.
főszerekesztő
Báthory Péter
hallgató
Hurton Zsuzsanna

Gervai Péter
aktivista
Kolesár András
alapító-fejlesztő
Jancsó Ferencné, Györgyi
ügyvezető igazgató
Hermann Tamás
tanszéki mérnök
Speiser Ferenc
tudományos segédmunkatárs
Enisz Krisztián
PhD hallgató
Déri András
elnökségi tag
Cservenák Róbert
Térinformatikai csoportvezető
Bárczy Pál prof
chairman
Hajek Levente
Ertekesitesi Igazgato
Antal Csaba
opratív igazgató
Györki Ildikó
statisztikai főtanácsadó
Tomor/Tamás/Dr.
Főiskolai docens
Pócza Gábor
térinformatikus
Jiri HIESS

Ónodi Zsolt
tanársegéd
Török Viktor
PhD hallgató
Péntek László Tamás
hallgató
Sztankó Benedek

Robert Číhal CSc.
system specialist
Esztergár-Kiss Domokos
PhD hallgató
Válóczi Dénes
PhD hallgató
Csörgits Péter
Osztályvezető
Erényi István, dr
vezető főtanácsos
Kovács Ferenc
Dr.
Robert Číhal
Ing., CSc.
Bóna Krisztián Dr.
szakmai vezető
Siegler Vera
ügyvezető
Busics György dr.
egy. docens
Hladon Andrea
ITS tervező
Mitnyan/Zoltán
szervező
Mauro Salvemini
Prof.
Göndöcs Péter
ügyvezető
Orosz/László
PhD hallgató
Barsy Dezső
térképész
Eördögh Imre

BARANYI Péter
GIS üzletág igazgató
Pogrányi Károly
ügyv. ig.
Pretz Dániel
hallgató
Buga László
műszaki igazgató
Magyar Béla
verézigazgató
Csányi Zsófia
asszisztens
Pásti Imre
osztályvezető
Szabó Gábor
mb. főosztályvezető