2013-03-01

Az UNGIWG plenáris ülés utolsó napján a CoE UNSDI három jelentős projektjének beszámolói hangzottak el

Képünkön: az ITU képviselője hozzászólás közben
Ma a Nemzetközi Távközlési Únió képviselője egy a távközlési összelátások céljára a jelenleginél pontosabb globális digitális felületmodell létrehozását szorgalmazta. Március közepén Genfben az OOSA-val karöltve a témában nemzetközi tanácskozást szerveznek.
Az ENSZ Téradat-infrastruktúra Kiválósági Központ három projektjének ismertetésére került sor a mai napon. Mindhárom projekt magas színvonalon és szabadon használható szolgáltatásokat nyújt. Kiemelték az erősségeket és a gyengeségeket is. A hangsúly az adatok minőségén hozzáférhetőségén és használhatóságán van. Sűrgős, operatív beavatkozásoknál nincs idő adathalmokban bányászni. Az infrastruktúra szerves része kell, hogy legyen az intelligens előszűró és a felhasználói felületet a megjelenítéssel is segítő megoldásoknak. Követelmény, hogy a terepi adatgyűjtés bevitele a validációt végző pontra a világ tájain igen eltérő fejlettségű hírközlési infrastruktúrák mellett is megoldott legyen. 
Bemutatott rendszerek:

Az ENSZ Térinformatikai Munkacsoportja 34. ülésén Isztambulban bemutatott rendszerek, melyek nagy részben szabadon hozzáférhető adatkkal és nyílt forrású szoftver környezetben üzemelnek.:

Tufts Egyetem térinformatikai tevékenysége (a Harvard és MIT egyetemekkel) HUNAGI kapcsolatfelvétele Patrick Florance-szal biztosíték az együttműködés lehetőségére. 
Opengeoportal.org  térinformatikai szakemberek, fejlesztők, metaadat szakértők és könyvtárosok fóruma az Open Geoportal (OGP) projekt végrehajtása keretében.

Tufts Geospatial Data Repository

UN Beta Cloud Instance (az ENSZ OpenGeoportal demo weboldala)


FAO integrált adatportál (40 adatkészlet, 8000 kép, negyedmillió térkép, 16 adatbázis (FAO GeoNetwork, CIAT GeoNetwork és mások))
A FAO geostatisztikai rendszerében 66 TB adat érhető el közvetlenül.
UNSDI Spatial Identifier Reference Framework (SIRF) Az ausztrál CSIRO kutatóhálózat fejlesztése és indonéziai alkalmazásának bemutatása. A SIRF ismertetése.
Szabadon használható adatok az Afrika Szarv térségére
Szahel-övezeti adatportál (élelemhiány kockázati térképek, megközelíthetőség, gyors beavatkozás-támogatás stb)
További említett kezdeményezések és működő rendszerek: Virtual KenyaMASDAP Malawi téradat-portálHaitiDataPortalBolivia.geonode

Az ENSZ téradat infrastruktúra Kiválósági Központ (UNSDI Center of Excellence) mandátumával összhangban  működésének első évében az alábbi területeken végezte tevékenységét: 
  • ENSZ téradat infrastruktúra a szakosított szervezetek munkájának és együttműködéseik megkönnyítésére
  • Megjelenítési technológiák alkalmazásorientált fejlesztése (ennek fényében üdvözölték a NASA World Wind Europa Challenge nyíltforrású fejlesztő környezet bemutatását is)
  • felhasználói interfész: gazetteer, téradat-árúház, adathozzáférés 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése