2013-05-08

Együttműködés az IVSZ és a Informatikai és távközlési albizottság között

Mai postánkból. 
"Együttműködés az IVSZ és a parlamenti bizottság között
A Parlament Informatikai és távközlési albizottságának kormánypárti és ellenzéki tagjai egyöntetűen támogatják az Informatikai, Telekommunikációs és Elektronikai Vállalkozások Szövetségével kötendő stratégiai megállapodás megkötését - olvasható a Fidesz-frakció szerdai közleményében.

Mint írják, tegnapi ülésén a magyar információ- és kommunikációtechnológiai (IKT) ágazat aktuális helyzetéről tartott meghallgatást a Parlament Informatikai és távközlési albizottsága. A 7000 milliárdos ágazat a magyar gazdaság kitörési pontja lehet, és Koszorús László albizottsági elnök szerint megvan a politikai akarat az iparág kiemelt támogatására. Baja Ferenc alelnök javaslatát arról, hogy a Parlament illetékes bizottsága és az IVSZ között stratégiai együttműködés jöjjön létre, egyöntetűen támogatta az albizottság. Koszorús László kiemelkedőnek ítélte az IVSZ elmúlt 3 éves tevékenységét. Hozzátette, hogy rendszeres meghallgatást fognak tartani a jövőben.

Laufer Tamás, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) elnöke szerint a hazai IKT cégeknek a következő európai uniós költségvetési ciklusban GDP arányosan mintegy 600 milliárd forintnyi forráshoz kellene jutnia, vagyis nagyjából duplájához, mint az előző periódusban. Az így nyert forrásokból elsősorban a kkv-k támogatását, az innováció fejlesztését, a digitális írástudás növelését, az e-kormányzati, valamint infrastrukturális fejlesztések bővítését tartják prioritásnak. A távközlési szektor kapcsán fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a szabad frekvenciákat mielőbb szétosszák az érdekelt vállalkozások között, hogy gyorsan és hatékonyan megindulhassanak a fejlesztések.

Az iparág második nagy problémájaként az utánpótlás, a mérnökök hiányáról volt szó a meghallgatáson. A helyzet orvoslása érdekében a felek a természettudományos fordulat fontosságát hangsúlyozták a közoktatásban, a szakképzésben és a felsőoktatásban, amelyre egy programszerű javaslatot készít a következő negyedévben az IVSZ - olvasható a közleményben.

A nemrég bejelentett új IKT iparági index létrehozása az albizottság szerint is hiánypótló. Eddig nem volt megfelelő módszertan és iparág-specifikus hivatalos adatforrás a piacon. Az IVSZ tavaly év végi szoftver export felmérése kapcsán létrejött egy egyedülálló adatbázis. Az itt  szerzett tapasztalatokat továbbgondolva egyrészt saját forrásokból, másrészt a NAV-val, a KSH-val és az EMMI-vel kialakított együttműködés, valamint az Európai Bizottság adatai segítségével az év elején megteremtődött annak feltétele, hogy a jövőben az IVSZ évente közzétegye saját ágazati indexét. Az index komponensei már most rámutatnak arra, hogy az IKT szektor növekedésével egyértelmű nemzetgazdasági előnyöket lehet realizálni. Ennek érdekében jöhet létre a közeljövőben szorosabb, stratégiai együttműködés az illetékes parlamenti bizottság és az IVSZ között - hangsúlyozta Koszorús László.
(forrás: fidesz.hu)
  "

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése