2013-05-02

Földmegfigyelésről a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban

Ma délután Vályi-Nagy Vilmos infokommunikációért felelős államtitkár részvételével ismertetés hangzott el az NFM-ben a Magar Űrkutatási Iroda szervezésében. A találkozón Dr. Erényi István ismertetést adott a földmegfigyelés témakörében nyíló két nemzetközi együttműködés lehetőségeiről, amelyek  mindenekelőtt, - de nem kizárólag - a vállalkozási szféra érdeklődésére tarthatnak számot. 
A rendezvényen az NFM képviselői mellett többek között a FÖMI, Infoterra Magyarország Kft, BME/C3S Kft és a HUNSPACE képviselői voltak jelen. HUNAGI mint civil szervezet részéről elhangzott, hogy tagjainak a téradatok meglétét, hozzáférhetőségét és használhatóságát elősegítő tevékenysége mellett további vonzerő lehet egy európán kívüli partner (Azerbajdzsán és Szaud-Arábia) számára pld. az Európai Unió adatpolitikája (OGD, PSI, INSPIRE) megismerése. Az államtitkár úr válaszában jelezte, hogy feltehető ilyen ajánlat, de a partnerek az együttműködéstől elsősorban konkrét üzleti kapcsoaltokat várnak. Erényi úr véleménye szerint azeri és szaudi-arábiai szakemberek meghívhatók lesznek HUNAGI rendezvényekre. A folytatásra előre láthatólag június közepén kerül majd sor.
Ebben a kontextusban is megjegyzendő, hogy a navigációs, LBS, földmegfigyelési és egyéb légi és földi távérzékelés útján nyert adatok (ideértve a képalkotó szenzorok felvételeit is) számottevő komponensei a Big-data fogalomnak, melyre jellemző az a dublini EDF konferencián áprilisban tett bejelentés, miszerint a világ adatainak 90%-a az elmúlt két évben keletkezett! Az adatokből a döntésekhez szükséges információ költséghatékony kinyerése nagy kihívás, és még az Egyesült Államokban is öt éven belül a  képzett és tapasztalt szakemberekben 50%-os hiány lesz! A kérdés tehát stratégiai és ez közvetlenül érinti a térinformatikai szakterületet, amelyben egyedül a geoinformációs szolgáltatsok éves forgalmát már ma 150-270 milliárd dollárra teszi a Google megrendelésére készült Oxera jelentés (lapsihu.blogspot.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése