2013-06-27

Esri Magyarország beszámoló a GISearch 2 projekt befejezéséről

HUNAGI postájából. Tagszervezetünk, az Esri Magyarország Kft. közérdekű szakmai közleménye:Az ESRI Magyarország továbbfejlesztette 
térkép-alapú web keresőmotorját, a GISearch-t


Az informatika szektor rohamléptékben fejlődik és a piacon azok a szervezetek tudnak teret nyerni, akik a termékeiket/szolgáltatásaikat folyamatosan fejlesztik és megújulásra képesek. Az ESRI Magyarország Kft. K+F+I tevékenységének keretében továbbfejlesztette térkép-alapú web keresőmotorját, a GISearch-t, és nemzetközi piacra vitelének technológiai előkészítését is megkezdte.

A GISearch platform lehetőséget teremt arra, hogy a weben vagy mobil eszközökön a környezetünkben található weblapok tartalmát keressük és böngésszük a tetszőleges távolság megadásával. A keresés alapja egy nagyméretű, robosztus adatbázis, amit a GISearch crawler motorja naponta több millió weblap pásztázásával gyűjt össze, és az eredmények nem szövegesen,hanem térképen jelennek meg.

Az adatbázis egy központi szerveren van elhelyezve, és a weblapok pozíciójának meghatározása a rajtuk található földrajzi címek alapján történik. A lekérdezések során a már meglévő adatbázist vizsgálják, így rendkívül gyors eredményt kap a felhasználó.

A GISearch továbbfejlesztése során az ESRI Magyarország Kft. lehetővé tette, hogy tematikus adatszolgáltatóként is fellépjenek, azaz automatikusan gyűjtött óriási méretű adatbázisokat értékesítsenek, melyek a földrajzi aspektussal értelmezhetővé és rendszerezhetővé válnak.
Egyrészről a végfelhasználó képes szabadszavasan tematikusan is keresni (pl. hotelre, étteremre stb.), mely óriási lehetőséget teremt hirdetések publikálására legfőképpen a mobilkészülékeken. Másrészről az automatikusan összegyűjtött és tematikusan rendezett adatbázisokat szolgáltatásként is hasznosíthatják különböző szervezetek üzleti felhasználásra (pl. versenytárselemzésre).
Mindezeken felül a felhasználó élmény javítása is előtérbe került a GISearch 2 projekt kivitelezése során, még pontosabb találati eredmények és bővebb, de ergonomikusabb funkcionalitás megvalósítása volt a cél.  A továbbfejlesztéssel a keresések a weboldalak aloldalaira is kiterjednek, ezáltal nagyobb keresési tartomány belül jobb találati pontosságot kap a felhasználó.
A keresőmotor újrapásztázó moduljának kialakítása is folyamatban van, melynek célja megfigyelni az egyes oldalak frissítési gyakoriságát, és ehhez alkalmazkodva a GISearch2 rendszerben is megvalósul a frissítés, hogy a felhasználók mindig a legaktuálisabb információkat kaphassák.

A projekt az Új Széchenyi Terv „Vállalatok komplex technológiai innovációjának támogatása” című pályázat keretében valósult meg.

Tekintse meg a beszámoló eredeti változatát: Link itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése