2013-06-24

Látogatott műhelyek az INSPIRE konferencia előnapján: NASA World Wind szekció, szövetkezésen alapuló SDI megvalósítás, SDI gazdasági-társadalmi hatása

Firenzében az INSPIRE konferencián több hazai szakember is itt van így Palya Tamás (FÖMI), Koszta , de jelen van Dr. Takács András Attila (VM) és Prof. Márkus Béla is a GEO-ból. Az INSPIRE kapcsán egyes területeken a szükséges felzárkózás miatt (tárcaközi összefogás, koordináció, feladatterv végrehajtás) a kormányzati oldal erőteljesebb képviselete is indokolt lenne. Mindenesetre a magyar résztvevők egyetértése esetén Palya Tamás a soproni MFTTT Vándorgyűlésen megfogalmazhat egy figyelmeztető felhívást az INSPIRE konferenia kapcsán. A szerda délelőtti plenáris ülésen Székács Szabolcs tart előadást.
Az SDI szociógazdasági hatásai üléssen Éva Pauknerová bejelentette, hogy a cseh térképészeti és kataszteri szervezet áttért alaptermékeinek szabad forgalmazására. Dánia egyébként megtízszerezte temékeinek felhasználását azzal, hogy díjmentesen szolgáltatja az állami alapadatokat.
A nemzeti szint alatti téradat-infrastruktúrák terén az AM/FM Italia, az EUROGI az Eurogeographics, IGM olasz katonai térképészet, a holland GEONOVUM, JRC és a CISIS-CPSG olasz területfejlsztési és térinformatikai szervezet és mások részvételével rendezett három egymást követő szekcióülést. A szekciók eredménye a www.amfm.it honlapon lesz hozzáférhető.
Hazai érdeklődésre tarthat számot az AMFM Italia és a római La Sapienza Egyetem elemzése a regionális geoportálokról és a nyílt téradatok honlapjairól. A munkát Francesca Patriarchi végezte adott szempontok szerint három időpontban megragadva a fejlődést (2012 július, október, 2013. május).  További hasznos linkek az INSPIRE konferencia WWEC műhelyének két szekcióülésén elhangzott előadások nyomán. Forrás:
http://eurochallenge.como.polimi.it



Air-Quality Data 3D Visualization


Environmental Monitoring With GeoJModelBuilder



Urban Traffic Visual Analytics Simulator

Real-Time Geospatial Renderer by Gaea+

Simulation Tool to Predict Wildfire Behavior

Multidimensional Viewer for Large Datasets

Linked Europe Observation Browser

PoliCrowd – A Social World Wind Platform
Egyéb hasznos referenciák: Az Nyfsz, interoperabilitás, újra-felhasználás, együttműködés és INSPIRE kapcsolatát biztosítja az EU ARe3NA (A Reusable INSPIRE RefereNce PlAtform), amelyet az EU Interoperability Solutions for European Public Administrations Programme (http://ec.europa.eu/isa) a követkző három évben támogat.
A konferenciatáskában kiosztották az eENVplus projekt januári szórólapját, melyen a GEO és a VM logoja is szerepel a közreműködők között. A résztvevők megkapták az IJDE 7 nyomtatott kötetét a 2012. évi IJDE e-kiadványból  válogatott szakcikkekkel.. A felfrissített szerkesztőségi tanácsadói testületben továbbra is van magyar tag, amely megkönnyítheti eredeti hazai szakcikkek elhelyezését. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése