2013-09-20

GEOSS jövőkép munkaülés Frascatiban

Az ülés célját az OGC részéről George Percivall vázolta fel.



110 TB a Geoscience Australia tér-idő adatkockában feltöltött
mintegy 4 M fedvény, köztük a teljes, kontinensre vonatkozó Landsat történelmi adatsor. 
Rajin szuperszámítógép 
Tematikus alkalmazások: vízügy (felszíni vizek esetében 15 éves, 25 m-es felbontásu adatsor feldolgozása Rajin-előtti gépen is mindössze 2 nap volt.) www.ga.gov.au aaron.dedgman@ga.gov.au Model lehet más országoknak is? Érdekes lehet a Copernicusnak is.
Michael Schouppe (EC) a június 8-i londoni G8-ak tudományos minisztereinek 4 fő határozatára emlékeztetet:
  • global challenges
  • global research infrastructures
  • open scientific data
  • increased access to peer-reviewed results of scientific results
Kapcsolatos kutatási trendek (pld. paradigmaváltás a multidiszciplináris ökorendszer-kutatási megközelításek)
Földtudományos adatok kezelése (EU-ban FP7-GENESI projekt)
Nyílt kutatási adatok
Kutatási infrastruktúrák Európában (ESFRI European Strategy Forum on Research Infrastructures jelöli ki az EC számára a követendő utat)
ERI és a Horizon 2020. 
Robert Jones (HelixNebula) az E7 részéről: EIROforum CERN, EFDA, EMBL, ESA, ESO, ESRF E XFEL ILL tagokkal. Munkájuk célja: A vision for a European infrastructure for the 21st century
Érintett témák: strategic plan for a scientific cloud computing infrastructure for Europe
Helix Nebula (the sciencecloud) kezdeményezés: SMEs, IT providers, publicly founded organisations bevonásával 2011-es kezdéssel. Európai topologia: GÉANT, a nemzeti kutatási és oktatási intézmények fizikai hálózata. http://go.egi.eu/cloud EGI Federated Cloud 13 ország 40 intézményének 70 szakértője
Zászlóshajó intézmények: ECMWF, UNESCO, PIC Barcelona.
A CERN előadás után Rebecca Moore (Google) mutatta be a Google Earth Engine szolgáltatását, amelyben petabájtnyi közadat érhető el hatalmas számítási kapacitással. 
Lucas Joppa a Microsoft, Juppa Lawrie Jordan az Esri rendszerét ismertette. Ez utóbbi előadó az Esri Imaging részlegét vezeti, korábban az ERDAS-nál volt. Jövőre becslés szerint 14 milliárd képet töltenek le felhasználói.
Living Planet on-line, real-time globális dinamikus hozzáférés ArcGIS Online platformon bevétel-megosztási modell alkalmazásával, amiben különbözik a Google megközelítéstől. Jurry de la Mar a T-systems  egy FT cikk kapcsán Why big IT projects crash cikk nyomán a veszélyekre figyelmeztet - a GEOSS is intelligens távközlési hálózati megoldásokat igényel (mobil navigáció, egészségügy, földmegfigyelés) területén. Egy Earth Engine-re lenne szükség nyilt forrású alapon.
Geospatial I&DM volt a tárgya  Brian Boulmay a British Petroleumtól (Geomatics One Team, One Map), ahogy egy világcég közel száz helyen vállalati üzemszerű körólmények között építette fel hatékony kép és tematikus információs hálózatát.
Davina Jackson a d_city, virtuális országok megközelítésről beszét. A GEO Titkárság, a Nemzetközi Digitális Föld Társaság és a GSDI szervezet által támogatott munka és kiadvány a HUNAGI közössége számára is elérhető. International Center for Earth Simulation (Geneva) éppen ezekkel a kérdésekkel foglalkozó tudáshálózat kialakításán dolgozik.
Yacine Ghamri-Doudane (COOPEUS és a Citizen Sensing for EO) részéről a citizen science, citizen sensing kérdéskört járta körül.Nagytömegű struktúrálatlan adatról van szó (privacy, trust, security, reliability - egy sor megoldásra váró kérdés) EC FP7 COOPEUS projekt:   
Stefan Scherer (CoudEO Ag) azt taglalta, hogy az EO alkalmazások közel 70%-a közpénzeket használ fel. Az akadályokat tekintve műszaki (hozzáférhetőség, érthetőség), kereskedelmi és struktúrális okokat hozott fel.Ezen akadályok elhárítására alakult a cég csökkentve a komplexitást, alacsonyabb költségek mellett, lehetővé téve az új technológiák használatát és aktívan bátorítva a közösségi együttműködést.  Szöveg szerkesztés alatt! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése