2013-09-18

Űrügynökségi beszámolókkal az IDN, ESA EO program és Copernicus/Sentinel ismertetésével folytatódik a WGISS ülés

Bemutatott ügynökségi szolgáltatások és hírek:
Holland Űrügynökség:
Megnyitott Nemzeti Műholdas Adatportál (jogi okokból csak holland felhasználók részére)
Holland Külügyminisztérium által 40 M euróval támogatott mezőgazdasági és vízügyi szolgáltatás műholdadatok felhasználásával a fejlődő országok részére
Kiterjedt gátdeformáció-monitoring technológia és szolgáltatás műholdadatok alapján (radar-interferometria) Alkalmazók: Hansje Brinker, OrbitalEye
Előadó elérhetősége: Mark Loos,  m.loos at spaceoffice.nl
A következő előadás a kanadai helyzetet ismertette. A korábbi Kanadai Távérzékelési Központot (CCRS) összevonták a térképészeti hatósággal. Az új szervezet neve: Canada Center of Mapping and Earth Observation (CCMEO). Tárolt adatmennyisége 1.2 pB,, A szervezet felkészül a big data környezetre.


A NASA Earth Observation Data and Information System (EODIS), a NASA földmegfigyelési programját koordinálja
naponta 17 TB adatnövekmény mellett.
12 adatközpontja van az Egyesült Államokban és több tucat légifelvételezést hajt végre világszerte (tűzhányok stb környezetében). Üzemelteti a Global Change Master Directory szolgáltatást és az ECHO architektúrát, amely ugyan a NASA központi adatrendszere számára fejlesztettek, de amelyet middleware-ként a tudományos közösség is adaptálhat. A REVERB, a következő generációt jelenti.
Az EOSDIS (NASA Earth Science Data and Information System  metadata architektúra fejlesztés (MAS tanulmány nyolc javaslata) Lényege: egységes metadata model+ egységes kommunikáció= harmonizált metadata szolgáltatás ISO 19115 formátumban.
Előadó: Andrew Mitchell NASA Earth Science Division
Ezt követően megkezdődött a CEOS IDN (GCMD Global Change Master Directory egy alszegmensének szentelt) szekció Michael Morahan (NASA) bevezetőjével, bemutatva a legújabb IDN 2013. augusztusi verziót (9.9.1), az új fejlesztéseket és a portál továbbfejlesztési tervét.
A kulcsszavas és metaadat szolgáltatás sebességét is jelentősen sikerült növelni.
A 9.9.2 fejlesztési törekvések között szerepel a metadata tagging, azaz a felhasználó igényei szerint tetszőlegesen megjelölhető feladatra szabott adatkészlet kialakítása. Pld. a JAXA, amely a CEOS Water portált üzemelteti, ennek megfelelően alkalmazza az adatkészlet jelölést. Ezt csak az adott felhasználó látja, nincs hatással az ID adatkészletre. További újdonság a felhasználó által rokon szavak bevezetése (pld. aqua - water, terra - land stb)
Érdeklődők figyelmébe ajánlható az IDN Hírlevél.
HUNAGI bátorítja a földtudományos kutatásokon, fejlesztéseken dolgozó vagy alkalmazásokkal foglalkozó szervezeteit, partnereit, hogy keressék fel a NASA GCMD (CEOS IDN) szolgáltatást. HUNAGI a levelezőlistára felkerüléssel, használattal kapcsolatban további segítséget tud adni.
Az USA GEO Alapadat hozzájárulásáinak statisztikájában a NASA, NSF, DOI, NOAA mellett az USDA és DOE következik. A világ minden országára kiterjedő statisztika is lekérdezhető.

Az előadás után szóba került a folyosói beszélgetésen, hogy
az IDN  magyarországi látogatottsága sajnos  néhány fejlődő afrikai ország szintjén áll. Az előadó Michael P. Morahan (NASA) kész találkozni HUNAGI szervezésben a hazai földtudományos intézmények szakértőivel a rendszer közelebbi megismertetésével kapcsolatban sőt, amennyiben nem lesz időbeli ütközés, készen áll a november végi vagy decemberi HUNAGI-EUROGI Copernicus Műhelyén előadást tartani!
Délelőtt került sor az ESA Földmegfigyelési programjának átfogó bemutatására Henri Laur, (ESA) majd a Copernicus program és a Sentinel sorozat ismertetésére az űrszegmens, földi szegmens és adathozzáférés oldalról Bianca Hoesch (ESA) előadásában. Mindkét előadás részletes tanumányozása hasznos lesz az otthoni HUNAGI feladatokban,  a MŰT számára és a Copernicus országfelmérés és műhely tervezés és végrehajtás során.
Végül a 2005 óta folyó HMA és HMA-SE projekt/Fed EO  Federated EO missions support environment demo bemutatására került sor.
Ami a CEOS földmegfigyelési műholdak adatpolitikáját illeti, Brian Killough (NASA SEO) tartott ismertetést. Az elmúlt két évben két tanulmányt is készítettek, egyet a jelenlegi, egyet a korábbi műholdadatok árpolitikájával kapcsolatban. Az eredmények hozzáférhetőek a www.datapolicy-geo.org webhelyen.
107 jelenlegi küldetés, 298 küldetés-felvételező kombináció, 26 CEOS tagügynökség adatai elemzésével 47 százalék open,  
További előadásában elhangzottak szerint a Global Forest Observation Inventory (GFOI) programban 15 országot vontak be idén és további 36-ot vonnak be jövőre. A GEOGLAM a globális mezőgazdasági monitoring program az élelmiszerbiztonság célját is szolgáló program 1A fázisában Argentina és Ausztrális területeit vonják be, majd 1B fázisában 2014-ben további  országot kapcsolnak be. Landsat, Sentinel, Sentinel 2 (P2-3) és Radarsat 2  az alapvető adatforrások. CNES a Spot-5 és Pleiades, CSA/MDA a Radarsat 2, DLR a RapidEye, TerraSAR-X és TanDEM-X, ESA a Spot 5, Proba-V ISRO Resoursat-2, RISAT-1, JAXA ALOS-1 és ALOS-2 (jövőben) rendszereivel kapcsolodik a programhoz. Az eddigi 1046  földmegfigyelési misszióból 107 jelenleg is múködik. Ezek megjelenítésére szolgál a CEOS Visualization Environment (COVE). A rendszer mutatja a Landsat 7 és 8 mindenkori aktuális helyzetét egy választott időpontban vagy időintervallumban. IGARSS konferencián elhangzott igény alapján készítettek például olajszennyezések időbeli megjelenítésére, elemzésére, sőt előrejelzésére szolgáló alkalmazást de hasonlót fejlesztettek ki légköri vulkáni hamuelőfordulás és terkjedés kimutatására.A Smithonian Institution e-kioszkot mutat be  állandó kiállításán a Landsat rendszerről.
További továbbfejlesztés lesz a visszatekintő (történelmi) lefedés-elemzés és a jövőbeli lefedésvizsgálat.
GEOSS SIO támogatja a Norvég Ürügynökség (Evie Mereth Hagen)-FAO együttműködésben végzett REDD+ Fast track szolgáltatást is. A COVE szolgáltatás bemutatása itt érhető el. Alkalmas a távoli együtttes munkavégzésre is.
Az OGC által szorgalmazott OpenSearch kezdeményezést követő CWIC műholdas adatkészletek (adatmorzsák, adatfájlok)  feltárását és hozzáférését biztosítja a GEO-ban. Együttműködők a WGISS tagszervezetei és további önkéntes partnerek, várják a Roszkozmosz bekapcsolódását is. Bővebb információ itt.
A CWIC első üzemszerű alkalmazásában a CEOS Land Surface Imaging rendszere úttörő szerepet vállalt. Az alkalmazást John Foundeen (USGS) mutatta be Sioux Fallsból kapcsolt előadásában, majd Doug Newman számolt be a CWICStart helyzetéről. A rendszer három formában érhető el (api, teszt, egyidejű keresés). A keresés kulcsszavak, területi lehatárolás, időintervallum vagy adott kostelláció szerint is lekérdezhető. További ismertetésekre került sor Indiából (Nitant Duba ISRO) aki azindiai földmegfigyelési adatkatalógus CWIC illesztéséről beszélt, melyben már a 2013. július 27-én felbocsájtott INSAT-3D műhold felvételezőinek adatai is integrálásra kerültek a CWIC rendszerrel. A NOAA oceonagráfiai adatközpontja is eredményesen fejleszti CWIC kapcsolatát GHRSST rendszerével, amely a NASA ECHO rendszere mellett a leglátogatottabb a 2013. évi adatok alapján.. A NOAA geoadatportál itt érhető el.
Szöveg folyamatos szerkesztés alatt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése