2013-08-30

Tagjaink és partnereink figyelmébe: Agrárinformatikai Konferencia Debrecenben (AI 2013) - szeptember 20-ig lehet előadással jelentkezni

Dr. Herdon Miklós úr, tagszervezetünk a MAGISZ elnökének tegnapi tájékoztatása szerint november 8-9-én rendezik meg idei AI konferenciát. Ebben az évben 10 éves az agrárinformatikai mérnökképzés és 15 éves a Magyar Agrárinformatikai Szövetség a MAGISZ! A jubileumi alkalommal HUNAGI a megtisztelő társzervezői meghívást elfogadva arra törekszik, hogy tagjaink és partnereink köréből minél több térinformatikai fejlesztő műhely, megoldást szolgáltató kis- és közepes vállalkozás előadóként szerepeljen a rendezvényen. Téradat szolgáltatóink és térinformatikai jellegű értéknövelt terméket előállítók aktív részvételére is számítunk. Az agrárium, erdészet, vidékfejlesztés, agrárstatisztika, megújuló erőforrásaink kezelése a térinformatikai vállalkozások és a kapcsolódó új technológiák alkalmazói számára kiváló üzleti kitörési lehetőség. Jelentkezni a következő weboldalon lehet: http://nodes.agr.unideb.hu/ai2013/index.php/ai2013/ai2013/schedConf/cfp

2013-08-29

Eredményesen lezárult a 8. Digitális Föld szimpózium.

A negyedik napon még egy alkalommal ülésezett a szervezet Tanácsa és egy sor kérdésben egyezségre jutottak. Ezekről Prof. John Richards (Ausztrália) a plenáris záró ülésen tájékoztatta az esemény résztvevőit. Néhány kiemelés a teljesség igénye nélkül:
- Bemutatták a Virtuális Ausztrális és Újzéland programot.
- Az ISDE főtitkára Guo Huadong, a Digitális Föld és a Big-data összefüggéseit tárgyalta. 
- Az ITC professzora Yola Georgiedou a technológiai és politikai döntéhozók közötti jobb megérthetőség céljából a szociális dimenzió jelentőségét emelte ki
Munkacsoport foglalkozik majd a Digital Heritage kérdésivel, és múhely megrendezésére kerül sor Enschedében az elvek tisztázására, más, a témában már eredményt elért szervezetekkel (HUNAGI javaslatára a 3D Ethics szervezettel is. A következő ISDE Csúcs homlokterében a Digitális Föld és az oktatás fog állni.
Egy héten belül elérhetőek és letölthetőek az elhangzott előadások is. Az elérhetőség a HUNAGI Naplóban is megjelenik.
Ma is két nagyszerű összefoglaló jellegű vezérelőadásra került sor. A Budapestről is ismert Vern Singhroy, a Nemzetközi Űr Egyetem professzora az ásványkutatás és geológia területéről ismertette az optikai, radar és hiperspektrális felvételezések és elemzések legjobb példáit, míg előadást tartott a pekingi IRDE floridai igazgatója is.

A következő, 9. Digitális Föld szimpóziumot (ISDE9) Kanada rendezheti, helyszíne a St.Mary University vendéglátásában 2015. október 20-25 között Halifax lesz Új-Skóciában.  Alessandro Annoni (JRC) javasolta a World Wind Europa Challenge (WWEC) nyertes rendszereinek rövid video anyagokban való bemutatását. A WWEC szervezése részéről biztosítható, hogy a jövő évi pályázati felhívásba kerüljön bele mint elvárás a pályázott rendszerek működésének, az alkalmazásnak videoja is. Reméljük a WWEC 2014-re lesznek hazai pályázók is egyetemeinkről, KKV-inktól.
Az ISDE10 helyszínére vonatkozóan még nem érkezett formális javaslat (Európának, különösen Magyarországnak lenne esélye, amennyiben az esemény kapcsolódna egy stabil közösséget vonzó helyi rendezvényhez).
A soron következő Digitális Föld Csúcstalálkozót a japán Chubu Egyetem rendezheti a nagoyai rendezvényközpontban 2014 november elején. Témája  "oktatás a fenntartható fejlődés érdekében". A vendéglátó intézmény a Nemzetközi Digitális Föld Alkalmazott Tudomány Kutatóközpont (IDEAS). Az ISDE Tanács második kuchingi ülésén Prof. Ehlers felvetésére elhangzott, hogy már Nagoyában is szívesen látnák a 2014 évi 
WWEC nyerteseinek 3-3 perces videobemutatását, és lehetőség szerint a győztes(ek) személyes részvételét. A hét folyamán a GEO - ISDE és IRDE között magas szintú egyeztetésre is sor került a szervezetek vezetőinek részvételével.
Mintegy 1000 szerzőtárs tollából 249 előadás hangzott el 35 országból. A kiéllítók száma 40 volt.
Kiosztották a legjobb IJDE tudományos cikk első szerzőjének () egy díjat, de elismerésben részesült a legjobb ISDE8 poszter és a legjobb ifjusági tagozati hozzájárulás szerzője is. E két utóbbi a Maláj Műegyetemről.
Ha az idő engedi, holnap lesz még egy félnapos egyéni kirándulásra is mód a közeli Bako Nemzeti Parkban. A vállalkozó csapatot a JRC, a GEO Titkárság és a HUNAGI résztvevője alkotja.

2013-08-27

HUNAGI előadás az ISDE 8 szimpóziumon

A 23 MB méretű anyag alább tölthető le. Az előadáshoz Alessandro Annoni (JRC) szólt hozzá, javaslatot téve a tapasztalatok további felhasználására az ISDE közösségbem. 
Eddig két malájziai professzor jelezte érdeklődését (az egyik a kambodzsai erdőégetések feltérképezését végzi, a másik a kuala lumpuri műegyetemen foglalkozik a földi légkörre nagy veszélyt jelentő indonéz tüzek monitoringjával. Egy harmadik szakember a denveri Természet és Tudomány Múzeum űrtudományos kutátora volt, aki digitális planetáriumi alkalmazásra kívánja a World Windet felhasználni. Reméljük nagyobb hazai érdeklődés lesz a szeptemberben meghírdetendő WWEC 2014 pályázati felhívás iránt! 
A mai nap a d_city napja volt. Erről bővebben később.
www.hunagi.hu/G/pub/Globalis/RemeteyISDE8final.pdf (23 MB!)

Ülésezett az IJDE szerkesztőbizottsága

Az International Journal of Digital Earth szerkesztőbizottsága Prof. Hua Guadong főszerkesztő elnökletével megtartotta éves ülését. Prof. Wang Changlin szerkesztő beszámolója szerint 
A szerkesztőség 2012-ben a beérkezett kéziratok 57%-át, 2013-ban már 70 %-át utasította el. 2012-ben az SCI index 1.222 volt. Míg 2012-ben a 219 beérkezett kéziratból 31 jelent meg 6 számban, 2013-ban augusztusig a beérkezett 135 cikkből  22 jelent meg 4 számban. Egyik évben sem volt Magyarországról beküldött anyag az elfogadottak között
A kiadót Lyndsey Dixon képviselte.

2013-08-26

Megnyílt a 8. Digitális Föld Szimpózium

Első ízben rendezik Malajziában, sőt Dél-kelet Ázsiában a Nemzetközi Digitális Föld Társaság kétévenként megrendezésre kerülő szimpóziumát. A négynapos eseménynek a Borneo Rendezvényközpont impozáns épülete ad otthont. A megnyitó nap vezérelőadói Alessandro Annoni (Európai Bizottság, JRC) és Barbara Ryan, a genfi GEO szervezet titkárságának igazgatója. A délutáni szekciók témakörei infokommunikációs technológiák, a földmegfigyelés és a közösségi térinformatika lesznek.
A konferencia honlapja a részletes programmal itt található:
http://isde2013kuching.com/programme.php Malájzia borneoi területe Sarawak, nagyban különbözik a félsziget-országtól a maga érintetlen esőerdőivel, 20 őslakó törzsével, különleges flórájával és faunájával.

2013-08-25

Lezajlott az ISDE Tanács ülése Kuchingban


A megtárgyalt közel félszáz téma közül egyet Prof. Yola Georgiadou (ITC) jóvoltából máris közeadhatok  kiragadva a Digitális Föld és oktatás témakörből:
iPad iskolák nyíltak Hollandiában.
Több más hír is hamarosan megosztásra kerül.

2013-08-24

Első jelentkezés Kuchingból, az ISDE 8 színhelyéről


Illusztráció: Az ISDE Tanácsülést megelőző esti hiradóban adtak írt Kuala Lumpurból a maláj közszolgálati televízióban a Digitális Malájzia program társadalmi szociális hatásáról. 
Alsó kép: érkezéskori esti kilátás a Sarawak folyóra a konferencia résztvevők szálláshelyéről.
A vasárnapi tanácsülés egyik legfontosabb napirendje a szervezet jövőképének megtárgyalása lesz, melyhez legutóbb Alessandro Annoni (JRC) adott szempontokat és javaslatokat. 

2013-08-23

A Digitális Föld (ISDE 8) konferencia legfrissebb programja

Illusztráció: útban Kuching felé, a maláj főváros ikonja a Petronas ikertorony esti megvilágításban.
8th ISDE Symposium
Date: 26 - 29 August 2013
Venue: Borneo Convention Centre Kuching Sarawak, Malaysia
facebook_logo https://www.facebook.com/pages/ISDE-2013-The-8th-International-Symposium-On-Digital-Earth-2013/140241159473089
A HUNAGI előadásra augusztus 27-én kerül sor. A HUNAGI képvielője társelnöke lesz a Földmegfigyelési szekcióülésnek a megnyitó napján, ezen felül szerkesztőbizottsági tagként részt vesz az International Journal of Digital Earth szekfolyóirat szerkesztőségi ülésén, melyen a Taylor & Francis kiadó regionális képviselője is jelen lesz. A konferencia legfrissebb előadásbeosztása itt olvasható: www.hunagi.hu/G/pub/Globalis/ISDE821082013.pdf
Örömmel találkoztam a programban egy magyar kolléga nevével, Szántói Zoltánról van szó, aki a JRC munkatársa, szekcióelnökként működik közre, de felszínborítás témakörben előadást is tart majd.

2013-08-20

EUROGI előadás az amerikai államok ENSZ regionális térképészeti konferenciáján

Prof. Mauro Salvemini írja mai levelében:
Within few minutes here in NYC will start the conference.
http://unstats.un.org/unsd/geoinfo/RCC/unrcca10.html
EUROGI is present through the paper I am presenting. See section 6f and the abstract.
More info will follow with the long paper and the presentation.
"
Az elődásanyagok elérhetőségét várhatóan ez a weboldal fogja biztosítani. A házigazda rendező szerv a kezdeményezője és azóta is szakmai motorja az ENSZ nemzetközi térinformatikai tanácsadó szerve az UNGGM (United Nations Global Geospatial Information Management) működésének. A konferencia szekciói:
Session 1                   UN-GGIM and the Americas
Session 2                   Strategy, policy, economic and institutional issues
Sessions 3 and 4      Spatially Enabling Government
Sessions 5 and 6      Geospatial data collection, management and dissemination
Session 7                   Best practices and applications
Sessions 8 and 9      Climate change and disaster risk reduction 
Session 10                 Technical Committees of the Conferennce (Parallel Sessions)
A konferencia gazdag előkészítő referencia anyagai itt érhetőek el.

Pályázati felhívás: EUROGI honlap korszerősítése

Catherina Bamps EUROGI főtitkár körlevélben hívja fel a figyelmét az EUROGI tagszervezeteinek, illetve azok tagjainak arra, hogy mód van az EUROGI Joomla honlapjának korszerűsítésére, egy szeptember 9-ig beküldendő pályázat alapján.
A korszerűsítés egy újabb Joomla verzióra való átültetést jelent. Pályázhatnak a HUNAGI mindazon tagjai, akik befizették már az idei HUNAGI tagsági díjukat. Számukra HUNAGI igazolást ad tagságukról.
Ime az EUROGI pályázati felhívása:
Dear EUROGI-member,
This e-mail is a call for proposal regarding the upgrade of the EUROGI-website from Joomla v1.6 to 3.x.
Please send your proposal until latest 09/09/2013 to catharina.bamps@eurogi.org and bino.marchesini@eurogi.org

Requirements
The EUROGI website is built on Joomla v1.6 which has been superseded in the meantime by V1.7, V2.5 and V3.x.
There is thus a need to (a massive) upgrade from Joomla v1.6 to Joomla 3.x. Besides this upgrade, the different components (3rd Party-Joomla Extensions) which the website currently is built upon, like
Admintools, Chronoforms, JE Events,  SurveyForce DeLuxe, Phoca Download, OSE Excellence security component,…need to be checked against Joomla 3.x compatibility and tested accordingly.
The end-result needs to be an upgraded, properly functioning and easily accessible website.

Proposers are kindly asked to provide the following information:
- name and contact-details proposer and link proposer with EUROGI (member of EUROGI, member of a EUROGI-member – please specifiy..)
- a brief (technical) step-by-step approach on how the different tasks will be executed;
- cost proposal: nr of person-days necessary to perform the tasks and daily rate;
- time schedule
- brief reference(s) to existing achievements/experience with Joomla

Roadmap
Call for proposal – deadline 09/09/2013
Evaluation proposals by Jury 10/09/2013 – 17/09/2013
Announcement winning proposal 18/09/2013
Update/upgrade and testing from 23/09/2013 onwards

In case of additional information is required, please send an e-mail to Catharina Bamps with Bino Marchesini in copy.

--------------------------------------------
Kind regards
Catharina Bamps, Secretary General  EUROGI
Tel.:+32.16.322.946, Mobile:+32.484.485.100
www.eurogi.eu
"

2013-08-15

8. Digitális Föld szimpózium HUNAGI részvétellel

Mint emlékezetes, HUNAGI pályázatának ellenében a malájziai Műegyetem (UTM) nyerte el a 2013.évi ISDE szimpózium megrendezési jogát. (A döntésre döntő befolyással volt, hogy az ISDE végrehajtó bizottsága külön értékelte, hogy a rendezés költségeihez a maláj kormányzat 30 millió forintnyi támogatást ígért.) 
A rendezvényre mintegy 1000 résztvevővel augusztus utolsó hetében kerül sor a kuchingi Sarawak Konferenciaközpontban Borneó szigetén. A HUNAGI részvételét az ISDE Tanács magyar tagja biztosítja. Részt vesz a Tanács formális ülésén, amely évente egyszer ülésezik, a terv szerint előadást tart a NASA AMS-Milanói Műegyetem-NASA AMS és a trentói GraphiTech által szervezett World Wind Europa Challenge ezévi fordulójáról augusztus 27-én, társelnöke lesz a Földmegfigyelési szekcióülésnek a megnyitó napján (26-án).. Ezen felül szerkesztőbizottsági tagként részt vesz az International Journal of Digital Earth szekfolyóirat szerkesztőségi ülésén, melyen a Taylor & Francis kiadó regionális képviselője is jelen lesz. A konferencia előadásbeosztása itt olvasható: www.hunagi.hu/G/pub/Globalis/ISDE821082013.pdf
Az ISDE konferenciáról való beszámolót megelőzően máris van néhány referencia és forráshely, amely a földmegfigyelés, a Föld mint rendszer szimulációs modellezése iránt érdeklődő hazai szakmai közösség érdeklődésére számot tarthat. Ezek a témák csúcstechnológiai fejlesztéseket és alkalmazásokat, esetleg ipari kapacitásokat igényelnek olyan területeken, ahol megfelelő színvonalú nemzetközi konzorciumokhoz csatlakozva a honi műhelyek szakértői, KKV-k eséllyel pályázhatnak az Európai Unió kutatási keretprogramja, az ESA vagy Eumetsat forrásaira.
Válogatás az elmúlt napok beérkező információiból:
Jövő héttől itt lesz letölthető a CEOS 41. bulletinje a földmegfigyelés információs rendszerek és szolgáltatások (WGIS) valamint a hitelesítési-érvényesítési CEOS szakcsoportok (Cal-Val) szervezeti híreivel, amely a GEOSS infrastruktúra rendszer műholdas közösségének munkáját tükrözi. A periodika bepillantást enged a munkacsoportok működésébe, lehetővé téve az együttműködést, amely hasznos lehet a Masat-2 szempontjából is. A Bulletin jelenleg még egy utolsó tartalmi ellenőrzés fázisában van.
További érdekesség a kínai oktatási szektor és a Berkeley  Egyetem egy-egy kutatójának (Le Yu és Peng Gong) közös cikke, amely "Google Earth as a virtual globe tool for Earth science applications at the global scale: progress and perspectives" címmel jelent meg a Taylor  Francis kiadó International Journal of Remote Sensing folyóiratában. A cikk itt érhető el Patrick Hogan figyelemfelhívása nyomán: Link itt!


Prof. WANG Changlin az IJDE szerkesztőségi igazgatója jóvoltából három cikk szabad (ingyenes) hozzáférhetősége biztosított az év végéig. Ime a minapi bejelentés szövege:


To give you a taste of the content in "International Journal of Digital Earth" I have highlighted a selection of significant articles to aid your research. 

These articles have been made FREE for you until the end of the year. Please click "Editor's Choice" image to access all papers

 

Featured articles include...

    Digital Earth 2020: towards the vision for the next decade
Max Craglia, Kees de Bie, Davina Jackson, Martino Pesaresi, Gábor Remetey-Fülöpp, Changlin Wang, Alessandro Annoni, Ling Bian, Fred Campbell, Manfred Ehlers, John van Genderen, Michael Goodchild, Huadong Guo, Anthony Lewis, Richard Simpson, Andrew Skidmore & Peter Woodgate

    Global characterization and monitoring of forest cover using Landsat data: opportunities and challenges
John R. Townshend, Jeffrey G. Masek, Chengquan Huang, Eric F. Vermote, Feng Gao, Saurabh Channan, Joseph O. Sexton, Min Feng, Raghuram Narasimhan, Dohyung Kim, Kuan Song, Danxia Song, Xiao-Peng Song, Praveen Noojipady, Bin Tan, Matthew C. Hansen, Mengxue Li & Robert E. Wolfe
    Sensors, empowerment, and accountability: a Digital Earth view from East Africa
Yola Georgiadou, Benson Bana, Robert Becht, Robert Hoppe, Justinian Ikingura, Menno-Jan Kraak, Kate Lance, Rob Lemmens, Juma Hemed Lungo, Michael McCall, Gianluca Miscione & Jeroen Verplanke
Don't forget to share this collection with your friends and colleagues too! 
Best Wishes,
Changlin WANGExecutive Editor, IJDE
www.digitalearth-isde.org"

Közben Prof. Manfred Ehlers (Chair, Competence Center for Geoinformatics - GiN, Director, Institute for Geoinformatics and Remote Sensing - IGF University of Osnabrueck) a következőkről tájékoztat:

"The article 'Advancing DE: Beyond the next generation' by Peter Woodgate, Alessandro Annoni, Sven Schade and myself is available for download at http://www.tandfonline.com/eprint/5BvNng8rNXXZDI5zDxi9/full


Végül közreadom a NASA World Wind széleskörű használatának egyik elsőszámú támogatója, a Silicon Graphics volt elnök-vezére Bob Bishop alapítványi honlapjának elérhetőségét, amely hasznos lehet ismeretgyűjtési és kapcsolatfelvételi célból egyaránt. Bob Bishop tagja volt az INSPIRE konferencián résztvevő NASA WWEC kiértékelő csapatának is és HUNAGI szervezésben találkozhattak vele a 2012. szeptemberi comoi WWEC pályázatelőkészítő nyári iskolára kiutazó öt hazai felsőoktatási intézmény diákjai, oktatói is.


Elérhető a tavaszi "Katasztrófakockázat csökkentése" konferencia előadáskötete

HUNAGI postájából. Az alábbi, számos értékes forráshellyel kiegészített figyelemfelhívást az  ICSU CODATA német tagozatának elnöke, Horst Kremer úr küldte:
News from the CODATA_International eNewsList follows from here:
.
Proceedings of the Fourth Session of the Global Platform for Disaster Risk Reduction held 19-23 May 2013 in Geneva

The United Nations Office for Disaster Risk Reduction (UNISDR) is pleased to announce that the proceedings of the Fourth Session of the Global Platform for Disaster Risk Reduction held 19-23 May 2013 in Geneva is now available online at the following address: http://www.preventionweb.net/globalplatform/2013/news/view/34344
The English version of the proceedings can be downloaded immediately. The translated versions in other UN languages (Arabic, Chinese, French, Russian and Spanish) and the printed publication will be available in early September 2013.
Information and Knowledge Management for Disaster Risk Reduction (IKM4DRR) network
Workshop Report
Best regards
Horst Kremers
Chair, CODATA-Germany
_______________________________________
Horst Kremers, Engineer, Information Scientist / Office
P.O. Box 20 05 48, 13515 Berlin, Germany
....
The German National Committee for the ICSU Committee on Data for Science and Technology
CODATA-Germany Lecture Notes in Information Sciences  http://www.codata-germany.org/LNIS.htm
GIS Berlin-Brandenburg communication list http://www.kbx7.de/?lid=6332&c=list
DGfK Kommission „Risiken, Katastrophen, Sicherheit“ http://rks-kommission.dgfk.net
CEGeoIC,  February 6-8, 2013
Int. Conf. On Geo- and Environmental Information and Communication
Bogota, Colombia
eNewslist on Latin American and Caribbean
Environmental Information and Communication
Skype:  yarumobln
-----------------------------------------------------------------------------------------
If you receive this mail not directly from the CODATA_International eNewsList
and you are interested in receiving information on CODATA activities
and discussions continuously
then join the CODATA_International eNewsList by sending an empty message
to the mail address join-CODATA_International@kbx7.de or respectively
MAILTO:join-CODATA_International@kbx7.de 
Please note: 2 phase registration,
please "reply" to the message from the list server
(message includes registration/verification code)
As a member of this list you can post messages
up to a size of 80 KB"

2013-08-09

HUNAGI-Geospatial media+communication együttműködés?


Egy, az INSPIRE konferencián történt előzetes megbeszélés alapján egy lehetséges újabb média kapcsolat kialakítására van mód az indiai  Geospatial media+communication céggel, a jövő évi Geospatial World Forum rendezvény figyelemfelhívására. Az eseményre ezúttal Genfben kerül sor 2014 május 5-9 között.