2013-11-28

HUNAGI hozzájárulás a Magyar Űrkutatási Tanács munkájához

A Magyar Űrkutatási Tanács mai napon tartott ülésének középpontjában az aktuális nemzetközi együttműködésekkel összefüggő kérdések álltak. Az űripai fejlesztők, szolgáltatók és értéknövelt termékeket előállítására képes hazai szervezetek három gyűjtőszervezete a HATP, HUNSPACE és HUNAGI szerepe és jelentősége felértékelődik az Európai Űrügynökséggel decemberben megkezdődő csatlakozási tárgyalások időszakában.
HUNAGI részéről rövid tájékoztatás hangzott el a december 12-i Copernicus Műhely céljáról, szereplőiról és az országfelmérésről, melynek kérdőívét eddig  5 hazai KKV (Interspect, Datakrt, GeoData, InfoTerra, Geofor), 2 adatszolgáltató/felhasználó (FÖMI, OMSZ) és 7 egyetemi műhely (ELTE TTT, ELTE Térinformatikai Csoport, KRF, GEO, Szegedi Egyetem TFT, Debreceni Egyetem TFTT és a BME ÁGT) töltötték ki. A személyes egyeztetések alapján várható  az ELTE Űrkutató Csoportja, a BME Villamosmérnöki Kar és a Pécsi Egyetem részvétele is.  
Látnivaló, hogy a kitöltött felmérési űrlapok kiértékelése nem csupán a rendező szervek (ESA, EUROGI, Európai Bizottság) de a hazai kormányzati döntéshozók számára is alapvetően hasznos információval szolgálhat. A december 12-i műhelyen Farkas Bertalan űrhajósunk is részt vett volna, ha nem lenne abban az időben külföldi útja. A Műhelyt köszönteni fogja a VM közigazgatási államtitkára, Poprády Géza úr is.
A magyar-orosz viszonylatban kapcsolatfelvétel elősegítését ajánlotta fel a HUNAGI képviselője a földmegfigyelés Roszkozmosz és  az orosz földmegfigyelési szolgáltató szervezet szakembereivel, akiknek meghívását javasolta egy bilaterális szakmai ankétra. A CEOS WGISS 2013. szeptemberi frascati-i ülésén első ízben bemutatkozó orosz szervezetek képviselői mély benyomást tettek a résztvevőkre (NASA, NOAA, Jaxa stb), mind a folyó programok, a korszerű infrastruktúra és az alkamazások bemutatásával. Az ülésről (melyen a HUNAGI tisztségviselője a GSDI szervezet összekötői minőségében vehetett részt, a HUNAGI Napló is beszámolt.)
Az Egyebek napirendben HUNAGI részéről elhangzott, hogy a Copernicus, Európa hozzájárulása a GEOSS
feladatmegoldásaihoz. A munkát irányító kormányközi szervezet a GEO (9 0 tagországgal és közel 70 nemzetközi szervezettel) soronkövetkező plenris ülését és miniszteri szintű találkozóját Genfben,  a WMO meteorológiai világszervezet központjában tartja január folyamán, amelyre magyar delegációt is várnak. (Az üléseken a GSDI szervezet összekötőjeként 2006 óta a HUNAGI tisztségviselője is részt vesz.)  

2013-11-25

Lezajlott a GSDI-14 konferencia 64 ország mintegy 600 szakembere részvételével

A Globális Téradat Infrastruktúra Szervezet  14. konferenciája novemberben zajlott le Addis Ababában, az ENSZ konferenciaközpontjában. 
A kulcselőadók között volt többek között a GEO titkárság igazgatója Barbara Ryan, több segélyszervezet és alapítvány (pld. USAID,  Gates) képviselője.
A szponzorok szokásos bronz, ezüst és arany fokozatain felül itt volt platina (Google, Intergraph), sőt titán fokozatő támogató is (Esri).
A rendezvényt a magas színvonalú előadások és figyelemreméltó 64 országból érkezett hatszáz fős résztvétel jellemezte írták Prof. Harlan Onsrud elnök és Marilyn Gallant kincstárnok leveleikben. 
HUNAGI időben, és több alkalommal felhívta tagjai és partnerei figyelmét a Események blogjában, a Naplóban és az e-Hírleveleiben. Az előadók között nem voltak Magyarországról. 
HUNAGI főtitkára egy hónappal a konferencia előtt önhibáján kívül le kellett, hogy mondja utazását így nem kerülhetett sor a HUNAGI-HUNSPACE együttműködésben tervezett előadására 
(Earth Observation in Hungarian Space Cluster and its links to the NSDI (170)  Gabor Remetey-Fülöpp (last minute withdrawal) 8.1 d [abstract] [slides]), valamint a vezetői értekezleten szokásos WGISS, GEO összekötői ismertetésére.
A konferencia előadásai  itt tanulmányozhatóak: http://www.gsdi.org/gsdiconf/gsdi14/prog_details.html (feltöltésük, pontosításuk folyamatban van)
A GSDI GIKNET térinformatikai tudáshálózatba (Geographic Information Knowledge Network) való bekerülés módja, az ott szereplők adatai itt találhatóak: http://giknet.org
A GSDI konferencia és IGS közgyűlés beszámolói amint megjelennek a szervezet kommunikációs igazgatóján keresztül azokra a Napló linket ad majd.

2013-11-22

Több mint száz résztvevőt vonzott a 2. nyílt forrású térinformatikáról rendezett találkozó

Képen a házigazda-szervező Dr. Síki Zoltán (BME ÁGT) 
aki a FOSS4G HU közösséget a kényelmesebben kiejthető  
Foszfor Gézunak nevezte el. Kép: HUNAGI, 2013

A 2. Nyílt forráskódú térinformatika munkaértekezlet előadásainak anyagai  a Tanszék honlapjáról már elérhetőek: (http://www.agt.bme.hu/gis/workshop2).
HUNAGI bátorítja tagjait és partnereit, hogy regisztráljanak a LinkedIn-en, olvassák és szóljanak hozzá az OSGeo Hungary Interest Group lendületes közösségének vitafórumán!
A HUNAGI előadása innen is letölthető: www.hunagi.hu/G/pub/HUNAGI/Remetey22Nov13.pdf
Különleges érzés volt abban a tanteremben eőadni, hol közel ötven évvel ezelőtt a munkaértekezlete szintén jelen lévő egykori tankörtársammal Csemniczky Lászlóval, (a gita Magyarország elnökével) még Rédey István profeszor úr előadásait hallgathattuk.
Siki tanár úr írta legutóbbi körlevelében:
"Az előadások mellett most már a konferencián készült fényképek is elérhetők a
http://www.agt.bme.hu/gis/workshop2 oldalon.
Köszönöm mindazoknak, akik jelenlétükkel, hozzászólásukkal, előadásukkal, szponzorálással, szervező munkájukkal hozzájárultak a munkaértekezlet sikeréhez.
A munkaértekezleten idő hiányában elmaradt hozzászólásokat, vitát folytathatjuk a LinkedIn csoportban:
http://www.linkedin.com/groups/OSGEO-Hungary-Interest-Group-4858400"

A HUNAGI saját fotóalbumában az alábbi felvételek találhatók:



2013-11-20

2. Nyílt forráskódú térinformatika munkaértekezlet a BME-n

BME épületegyüttese. HUNAGI, 2013
2. Nyílt forráskódú térinformatika munkaértekezlet 
BME Általános- és Felsőgeodézia tanszék
Budapest Műegyetem rkp. 3. K épület mf. 26. 2013. november 22. 10-16 óra


Szervezőbizottság: dr. Siki Zoltán BME, Kákonyi Gábor GeoIQ, Oláh Róbert FÖMI

2013-11-16

e-Hírlevél az EULF Műhelyre való jelentkezés és az EUROGI EMM találkozóra előadás javaslat beküldés lehetőségéről

Ma este mintegy 400 címre jutott el a Hírlevél a címbeli két hírrel.

Az EU Location Framework projekt Műhelye Budapesten - 2013.december 11


Az EULF projekt lényege és célkitűzése, a meghívásos műhely célja, programja,  megtekinthető a rendezvény weboldalán.
A részvétel ingyenes, de visszaigazolt regisztrációhoz kötött.
Az on-line regisztráció a weboldal vízszintes menűsorából lehetséges.
Célközönség: e-kormányzati szakértők, önkormányzati, regionális és központi kormányzati illetékes döntéshozók és a kormányzat számára dolgozó térinformatikai fejlesztők, vállalkozók és szolgáltatók.
A külföldieket is beleértve a résztvevők ma. száma 50-ben határozták meg a szervezők: a JRC a KU Leuven és az EUROGI. Mindazok, akiknek szándékukban van a részvétel, mielőbb jelentkezzenek!

HUNAGI előadás-javaslatokat vár jelentős hazai térinformatikai fejlesztéséről, alkalmazásokról, szolgáltatásokról

Az Európai Térinformatikai Ernyőszervezet (EUROGI) évente szokásos extra Tagok Találkozóját és Közgyűlését Budapesten, 2013 december 13-án  tartja a HUNAGI tagszervezete, a FÖMI központjában. 
HUNAGI tagszervezetei lehetőséget kapnak arra, hogy eredményeiket megismertethessék az EUROGI tagszervezeti képviselőikkel.
A max 6 előadás megtartását lehetővé tevő magyar blokk számára felajánlott prezentációs javaslatokat november 29-ig várjuk a hunagi@hunagi.hu címen.
A beérkezett javaslatok közül a HUNAGI Elnöksége választja ki az EUROGI Tagok Találkozóján szervezett kétórás magyar blokkban elhangzó előadásokat.  
A javaslatoknak a következőket kell tartalmaznia: Cím, Előadó,  e-mail és telefon elérhetősége, intézmény/szervezet, 5 soros annotáció, amely kiemeli a tartalom jelentőségét. Mindezt angol nyelven. A találkozó munkanyelve angol lesz, a prezentáció is ezen a nyelven készüljön.
Az előadás várható időtartama 15-20 perc között lesz.

2013-11-15

COPERNICUS Műhely Program, On-line regisztráció Copernicus kérdőív kitöltés a HUNAGI legújabb e-Hírlevelében

A Hírlevél ma este 400+ címre ment ki tagjainkhoz, partnereinkhez.
Nem kapott? Kérje a hunagi@hunagi.hu címen felvételét a címjegyzékünkre.
Tudni akarja kik töltötték ki a Copernicus kérdőívet? Klikk ide!
Nem akar lemaradni a rövid listáról?
Ezen a hétvégén még kitöltheti!
Klikk ide!

2013-11-14

A nyílt kormányzati adatokról. Előadássorozat és vita

Beszámoló a mai osztrák akadémiai ankétról hamarosan itt. Illusztráció:
Josef Strobl akadémikus az ÖAW térinformatikai tudományos bizottság (GIScience) részéről megnyitja az eseményt.


Levont követlkeztetések: a nyílt adatok azt jelentik, hogy azok ingyen vannak vagy költségmentesen férhetők hozzá. Az elhangzott előadások témakörei voltak:

Adatok-kormányzat-polgárok (Prof. Josef Strobl)
Kiemelte a szakmai nap kulcsszavait: 
A Geo-infrastruktúra kihívásai (Prof. Jonathan Raper, Placr Ltd )
 A Geo-tartalom előállítás gyakorlatilag lezárult, a feladat annak integrációja nyílt adatokkal létrehozva a Geo-infrastruktúrát adat- aggregációs együttműködéssel ( OpenDataCleanStore) 
Három nagy csoport: 1) Google, Apple, MS 2)OpenStreetMap 3) INSPIRE/National Mapping Agencies
Nehézséget még a jogi szempontok és a teljesítmény jelentik. Továbblépést a tárgyalásos megállapodáson nyugvó hozzáférés jelenti pld a sikeres Közlekedési API az Egyesült Királyságban. Ennek egyik eredménye, Heathrow a világ első nyílt adat repülőtere. A Nagy-London Közlekedési Hatóság is nyílt adatokra épül.
(Raper professzorral előadását követő beszélgetésben a HUNAGI-BKK kapcsolatáról és az EULF budapesti műhely is szóba került.) A nyílt adatokkal foglalkozott Cameron miniszterelnök megválasztása utáni első televiziós üzenetében.
Egyesült Királyság első a világon a nyílt adatok használatában és elől van az e-Kormányzat listáján, melyet Dél-Korea vezet. Ausztria mindkét listán előkelő helyet foglal el.
Nyílt kormányzati adatok Ausztriában (Brigitte Lutz, ODC Ausztria szóvivője, Bécs Önkormányzata fő informatikusa irodájáról) 

Jövő év január 1-től Ausztriában szabadon hozzáférhetőek az alaptérképek basemap.at
 data.gv.at
 data.wien.at
open.wien.at (2013 aug. 1 óta) interfész a publicdata.eu felé. Ausztriában az OpenGovData tól a OpenData felé vezet a trend iránya. Felhasználói a gazdaság, a tudomány, a média képviselői és az alkalmazásfejlesztők.
Ennek Európa térképén Németországra kattintva 4887 adatbázis, Olaszországra kattintva 386 adatbázis jön elő míg Magyarországra kattintva egy találat sincs!
A közigazgatás kinyitja adat-kincseskamráját 

A földrészletadatbank mint mindíg, nyíltan hozzáférhető Werner Hoffmann, a BEV elnöke előrebocsájtotta, hogy bármit is gondol az eddig elhangzottakról, intézménye törvényi előírások szerint végzi dolgát előadását viszont a szakmai nap témaköréhez igazította. A jogszabály az államháztatáshoz, a költségvetéshez kötődikami a parlamenti jóváhagyást követően nem vitathatő. Szolgáltatásukat 9700 regisztrált felhasználó használja, 2012-ben 911,733 e-látogatójuk volt.
Open Commons - a nyílvánosság felelősége Stefan Pawel Open Commons Region Linz szakértője definiciókat adott, majd bemutatta az OpenGeoData Linz szolgáltatást - számos adatbázissal (pld. PoIs, várostérkép, orthofotó, digitálsi magasságmodel, napkollektor-nyilvántartás). Szólt az nyfsz üzleti modellről is, melynek három összetevője a tanácsadói, a non-profit konzorciumi és a közösség bevonására vonatkozó modell. A nyílt geo-adatok kifejezetten alkalmasak többletérték előállítására.
kartenwerkstatt.at
vagy schau.auf.linz.at
apps4Linz
Összefoglalta a nyílt adatokban rejlő többletértékeket:
új szolgáltatások, innovatív megoldások, körnezetkímélő fenntarthatóság, gazdaságélénkítés, politikai döntések minőségének fokozása, átláthatóság, részvételen alapuló együttműködések.
A digitális közös javainkat a jövő többletértékének nyersanyagának nevezte.
Wolfgang Jörg a ViennaGIS koordinátora Bécs város Önkormányzatának kiterjedt tevékenységét és eredményeit foglalta össze a nyílt adatok felhasználása terén.
m.wien.gv.at/stadtplan (mobil várostérkép) városgazdálkodás információs szolgáltatásai területén. Mintegy 130 adatbázissal és 100 alkalmazással rendlkeznek.
Manfred Mittlböck (iSpace) definiciókkal szolgált az opengovernmentdata.org forrás felhasználásával majd az osztrák Geo-infrastruktúráról beszélt.
inspire.gv.at
www.austrianmap.at BEV Austrian Map Online szolgáltatása
www.geoland.at
gis.stmk.gv.at/geoportal (téradat-katalógus)
geoplatform.at
Arnulf Christi (metaspatial.net) szerint még mindíg hiányzik a kellő politikai akarat a OpenData terén.
Hangsúlyozta a digitális tartalom a megosztás során nem kevesebb lesz, hanem több. A másolás nem sérti az eredetit. A másolás nem tolvajlás mondta.
A panelvitát Prof.Georg Gartner akadémikus, az ICA elnöke vezette, melyben a legnagyobb nyomás a BEV képviselőjére nehezedett. Hangsúlyozta a nyílt adatok erősítik a demokráciát, és rámutatott a politikai akarat hiányára.
Jonathan Raper az adataggregáció szerepére utalt, míg Gerda Schennach hozzászólásában a BEV adatainak széles körben, többek között a fiatalok számára a szociális hálózatokon keresztűl való hozzáférhetőségéról szólt. Georg  Gartner rámutatott: a téma érzékeny, sok a teendő, de kinek mit kellene tennie? Mindenesetre a nyílt adatok haszonélvezői az egész társadalom és annak egyes tagjai illetve a gazdaság szereplői. Jonathan Raper prof. szerint igaz lehet a brit jelszó: 'invest to save' , minthogy az Egyesült Királyságban a kormányzati szervek bevételei ajelentős mértékben növekedtek az OpenData politika bevezetésével.
Josef Strobl akadémikus a mai napon a résztvevőknek írt levelében arról ír, hogy a leadott illetve már átdolgozott előadásanyagok itt férhetőek hozzá, míg a találkozó egyes benyomásait az akadémiai bizottság blogja tartalmazza. A rendezvény előremutatóan a térinformatika terén a nyílt adatokkal kapcsolatos alapvető nehézségekre és a jövőbemutató szempontokra összpontosított. Lehetőséget különösen a digitális adatbázisok elérhetőségére vonatkozó nyíltabb stratégiák  révén elérhető többletérték jelent - írja Prof. Strobl.

2013-11-10

Budapesten lesz december 11-13 között az SMEsPIRE projekt vezetője - Itt a lehetőség, pozicionálja magát minél több hazai KKV az európai hálózatban!

Giacomo Martinaro, az Európai geo-infokommunikációs technológiák KKV-inak adatbázisát és hálózatát építő  SMEsPIRE EU projekt vezetője, idén már másodszor érkezik Budapestre a HUNAGI meghívására, ahol aktív résztvevője lesz mind a december 11-i EULF, mind a december 12-i Copernicus meghívásos projektműhelyeknek, de várhatóan szerepel az EUROGI Tagok Napján is december 13-án. 
Az SMEsPIRE európai adatbázisnak - HUNAGI egy évvel ezelőtti felhívásai nyomán - már 7 magyarországi térinformatikai KKV a tagja (Agrogis Kft (Veszprém), Envirosense Kft (Debrecen), Esri Magyarország Kft (Budapest), GeoIQ Kft (Pilisszentkereszt), Geonet2000 Kft (Mindszent), Gispark Bt (Debrecen), Nivellum Kft (Budapest), Viamap Kft (Erdőkürt), de szerepel az adatbázisban a HUNAGI is (mivel a hálózat nyitva áll minden érintett és érdekelt szervezet így az NGO-k és kormányzati adatszolgáltatók számára is).
Tekintve, hogy mind az e-kormányzati feladatokban, mind a földmegfigyelési alkalmazások területén az európai piacon töretlen fejlődés várható, HUNAGI kifejezetten ösztönzi tagjait és partnereit, hogy jelentkezzenek és szerepeljenek az európai piaci megrendelők és a JRC számára referenciaértékű adatbázisban. 
Az SMEsPIRE honlapja bemutatja a kapcsolódás előnyeit, a projekt tevékenységét és a projekt által nyújtott szolgáltatásokat.
Az adatbázis itt tekinthető meg 
Hálózatba bejelentkezés itt
Illusztrációk forrása: http://www.smespire.eu


2013-11-08

Agrárinformatikai Konferencia a debreceni Egyetem Agrártudományi Központjában


A konferenciát dr. Herdon Miklós intézetigazgató, partnerszervezetünk, a MAGISZ elnöke  nyitotta meg. A Harnos Zsolt díj egyik idei kitüntetettje dr. Mezőszentgyörgyi Dávid és Kaszás Zoltá, az agrárinformatikai fejlesztések ágazati kihatását elemezték az EU finanszírozás tükrében. 
A beágyazott videokonferencia és a plenáris illetve szekcióülések programja itt tekinthető meg:
http://nodes.agr.unideb.hu/ai2013/index.php/ai2013/ai2013
Előadáscsúszások és egy Washington-Wageningen-Debrecen telekonferencia-kapcsolás miatt a HUNAGI előadásra nem kerülhetett sor, de a kidolgozott angolnyelvű előadás a WWEC 2014, az EUF s a Copernicus MPP adta lehetőségekkel a résztvevők számára a MAGISZ honlapján is elérhető lesz, de már most  innen is letölthető.
A rövid konferencia tartózkodás alatt mód volt szót váltani Prof. Kapronczai Lászlóval az AKI főigazgatójával, Kaszás Zoltánnal az MVH szakértőjével, Prof. Tamás Jánossal (DE), valamint Prof. Csukás Bélával és Varga Mónikával a Kaposvári Egyetem Matematikai és Informatikai Tanszékéről, akik mindegyike érintett lehet a HUNAGI prezentációban bemutatott lehetőségek szempontjából.

2013-11-06

Dec 11, Budapest: EU Location Framework Műhely weboldala programmal

Az EUROGI projektvezetője hozzájárult a Copernicus ország-felmérés on-line kérdőíves kitöltésére vonatkozó határidő november 15-re való változtatásával

Az eddig bejelentkezett három KKV (Interspect, Datakart, GeoAdat) és két adatszolgáltató (FÖMI, OMSZ) nem elegendő ahhoz, hogy statisztikailag értékelhetőek legyenek a hazai piaci résztvevők potenciális köre, kapacitása, képességei.
Dr. Wolfgang Steiborn úr azt is javasolta, hogy tágítsuk a kört és a KKV-k és elsődleges adatszolgáltatók mellett szólítsuk meg az egyetemeket és a kutató-fejlesztő helyeket is.
Mától megindult a két eltérő témakörű EU projektműhelyre való on-line jelentkezések

Regisztráció az EULF Műhely (dec 11) esetében (tárgya és célközönsége többyire e-kormányzati): eulfhu.blogspot.hu
Az előzetes program hamarosan itt olvasható:

Regisztráció a Copernicus MPP Műhely (dec 12) esetében (tárgya földmegfigyelés, térinformatika): copernicuswsbudapest.blogspot.hu
Az előzetes program hamarosan itt olvasható:


Az európai COPERNICUS (korábbi nevén GMES) program magyar oldali piaci fogadását felmérő on-line kérdőív:
Kitöltésének meghosszabbított határideje: november 15

EULF & Copernicus Workshop Sites

HUNAGI tisztségviselők munkamegbeszélése a VM Földügyi és Térinformatikai Fősztály vezetőjénél.

A VM FTF vezetői és a HUNAGI tisztégviselőinek találkozója. Fotó: HUNAGI, 2013
HUNAGI tisztségviselői Barkóczi Zsolt elnök vezetésével munkamegbeszélés céljából bemutatkozó látogatást tettek Dr. Papp Bálint főosztályvezető úrnál, a VM Földügyi s Térinformatikai Főosztályán.
A megbeszélésen a VM FTF részéről még Koós Tamás főosztályvezető-helyettes, az INSPIRE tagországi összekötője, HUNAGI oldalon Mitnyan Zoltán titkár és a szervezet főtitkára vettek részt.
A találkozón, ismertetés hangzott el az EULF és a Copernicus MPP projektek december eleji, budapesti műhelyeinek előkészületeiről és megtárgyalták a rendezvényeknek otthont adó Vidékfejlesztési Minisztérium valamint a szakfőosztály és háttérintézményei szakmai képviseletének kérdéseit. Dr. Papp Bálint főosztályvezető külön a szervezők figyelmébe ajánlotta  a földügyi szakágazat képzésében jelentős szerepet játszó oktatóhelyek, de a tárcák horizontján a HM Geoinformációs Szolgálat szakembereinek lehetőség szerinti bevonását a műhelyek munkájába. Elhangzott, hogy a két tematikus műhely rendezvényt december 13-án követő EUROGI Napon mód lesz a hazi térinformatikai fejlesztések és alkalmazások szélesebb körű bemutatására. A találkozót megelőzően megtörtént a helyszínek bejárása, a logisztika és catering kérdéseinek egyeztetése Vida Tamás úrral, a Közigazgatási Államtitkárság biztonsági koordinátorával és Horváth Ödön étteremvezetővel.

Fülöp Györk nemzetközi sikere a Copernicus Masters 2013. évi pályázatán. Hír a tegnapi díjátadásról.

2013-11-04

A következő évtizedben mintegy 1150 műhold áll pályára világszerte kormányzati és üzleti vállalkozásban 236 milliárd USD bekerülési költséggel, ami 26%-kal több mint az elmúlt 10 év 810 műholdja esetében

HUNAGI mai postájából:

Illusztráció: Sentinel műhold

"FOR IMMEDIATE RELEASE

Government & Industry to Combine for 1,150 Satellites Over Next Decade

New Satellite Systems from 30 Emerging Space Markets

Paris, Montreal and Washington D.C., November 4, 2013 – According to Euroconsult's recently published research report, Satellites to be Built & Lunched by 2022, World Market Survey , 115 satellites will be launched on average each year worldwide over the next 10 years (2013-2022). As several commercial and government constellations will be launched into low earth orbit (LEO) in the coming years, up to 140 satellites per year are expected between 2015 and 2017, decelerating to 100 units afterwards.
Revenues from the manufacture and launch of these 1,150 satellites over the decade will be worth $236 billion, up 26% from those generated by the 810 satellites launched in the past ten years (2003-2012). Revenue growth between the two decades is lower than the growth in number of satellites since many small satellites are being developed, requiring shorter development time and lower launch costs.

Governments’ dominance of the space industry driven by operational satellite systems and technology development


Governments worldwide will be responsible for two-thirds of the 1,150 satellites to be launched and for nearly three-quarters of the $236 billion expected in revenues. Over 90% of the government market value will remain concentrated in the 15 countries with an established space industry. New satellite systems in 30 emerging space countries will also create a market of over $1 billion on average per year. According to Rachel Villain, Principal Advisor at Euroconsult, “More and more governments are acquiring operational telecommunications and Earth observation (EO) satellite systems to support socio-economic development in their country and to sell satellite services abroad.”
With 375 satellites to be launched in the next decade, EO is the largest satellite application for governments to support ranging policy objectives, such as in environment monitoring, defense, natural resources monitoring and meteorology. The satellite demand of civilian government agencies will be much stronger than that of military agencies with military space remaining concentrated in a limited number of countries.

Commercial satellites to replace existing capacities, both in geostationary and low Earth orbits


In the commercial space sector, three-quarters of recent satellite orders will be launched to replace aged satellites in geostationary orbit (GEO). Only four of the 65 commercial GEO comsats in construction today will be all electric. However, electric propulsion is likely to be a game changer for GEO satellites during the decade as it becomes more cost-effective because of more launch solutions, new thruster technology and more flight heritage.
The commercial satellite sector is made of 50 companies that procure and operate GEO satellite systems to retail satellite bandwidth for communications and broadcasting services. Despite consolidation through mergers and acquisitions, the sector has grown significantly in recent years with 12 government-backed operators acquiring their first satellite, becoming independent from third parties for satellite bandwidth, like Sri Lanka and the Congo. Commercial satellites outside the GEO orbit will triple over the past decade with 150 units to be launched into low and medium Earth orbits over the next 10 years, principally to replace two constellations of communications satellites rather than to launch new imagery satellites. According to Euroconsult, the market value to manufacture and launch these 150 satellites will be 16% of that derived from commercial GEO satellites.

About the Report

Satellites to be Built & Lunched by 2022, World Market Survey is required reading for anyone interested in the business generated by satellite systems and their launches. The report is fully updated, providing all the key figures and analysis needed to understand the global space market, and the future opportunities & challenges.

About Euroconsult

Euroconsult is the leading global consulting firm specializing in the satellite and broadcasting sectors. As a privately-owned, fully independent firm, we provide first-class strategic consulting, develop comprehensive research and organize executive-level annual summits for the industry. With 30 years of experience, Euroconsult is trusted by over 560 clients in 50 countries. Euroconsult is headquartered in Paris, with offices in Montreal, Washington, D.C and permanent representation in Japan. www.euroconsult-ec.com
Press Contact:
Nancy Essebag
+1 (514) 303-0304
essebag@euroconsult-na.com"


Bővebb és egyéb kapcsolódó információ: www.euroconsult-ec.com

2013-11-03

Africa-GIS 2013 és GSDI-14 konferencia

Global Geospatial Conference 2013
UNECA Conference Center 
Addis Ababa, Ethiopia
November 4-8, 2013

Bővebb információ:
http://www.gsdi.org/gsdiconf/gsdi14/index.html

Ma: Nemzetközi Térinformatikai Társaság ülése Addis Ababában

Egy nappal a GSDI-14 globális téradat infrastruktúra konferencia előtt ülés tartott az IGS, a Nemzetközi Térinformatikai Társaság, amely a GSDI egyéni tagokat tömörítő leányszervezete. A közgyűlési háttéranyagokat a hétvégére minden tag megkapta (55 országból 300+ egyéni tag), de azok még nem voltak publikusak. A mai közgyűlés eredményéről amint megérkezik a publikus tájékoztató, az a Naplóban és a Nemzetközi kapcsolatok tematikus blogoldalon megjelenik.
Az IGS elnöke Sives Govender, az EIS-Africa afrikai államok közötti civil szervezet vezetője, aki a GSDI-14 egyik házigazdája is. Az EIS-Africa és az AfricaGIS konferenciasorozat első évéről a linkelt prezentáció szól amely a Harvardon hangzott el egy 2009-es előadásában. További információ:  www.eis‐africa.org 

2013-11-01

Győrszolg temetői térinformatikai megoldása

Az évek óta üzemszerűen működő  rendszer név alapú keresést és térképi megjelenítést biztosít az Interneten, de jó szolgálatot tesz a helyszínen is  (illusztráció). Fejlesztő: MRGO Web Design Kft. Komplex temetőkezelői megoldást ajánl az önkormányzati szolgáltatóknak tagszervezetünk, a DigiTerra Kft. Rendszerük a PAX névre hallgat, bemutatása itt olvasható: http://blog.digiterra.hu/2012/05/pax-a-temetonyilvantartas/