2014-01-14

A GEO-X kísérő eseményei - részvétel az "Adatok, infrastruktúrák és technologiák" egész napos műhelyen

Január 14-én a DG Research RECODE projektje keretében egésznapos műhelyt szenteltek az adatok, infrastruktúra és technológia adta kihívások megvitatásának.
RECODE projekt vezetői a tudományos adatok hozzáférhetősége kérdéseit mutatták be azt az Európai Digitális Menetrend és a Horizon 2020  programok keretébe helyezve.
Az adatok növetvő mennyiségét amerikai, európai összehasonlításban érzékeltették (3.5 ill. 2 exabyte) de példát hoztak a vállalati adatok köréből is (Wallmart 200 petabyte).
A kihívásokat itt a legfőbb érintettek (stakeholderek) egymásközti kapcsolatai, az infrastruktúra és technológia, a jogi és etikai kérdések, valamint az intézményi ls szakmapolitikai kérdések jelentették.
Az esettanulmányokat a fizika, egészségügy,  ..., területéről mutatták be.
A délelőtti napirend kulcskérdései:
A GEOSS adatmegosztási elvei az EC látószögéből
A délelőtti napirend kulcskérdései:
Michel Schouppe (DG RTD DG R&Innovation, Directorate Environment, EO Sector): EU perspective on Open Access to research data (Horizon 2000) and links to the GEOSS Data Sharing Principles címmel tartott előadást.
A Horizon 2020 december 13-én indult. 7.8 milliárd EUR a 2014 évi pályázatok keretösszegel, közel 80 milliárd  EUR 2020-ig (7 évre) az egyik legnagyobb kutatási és innovációs program amelyet közpénzből finanszíroznak a világon. Három pillérre támaszkodik.
Miért fontos az adatok nyílt hozzáférése a Horizon 2020 szempontjából?
  • jobb és hatékonyabb tudományt biztosít
  • hozzájárul a gazdasági növekedéshez
  • növeli az átláthatóságot
Mit jelent a nyílt hozzáférés ? Open Access = online access at no charge to any user 
Esettanulmány a H 20 20 kutatási adatairól. A GEOSS Adatmegosztási munkacsoport felépítése. Jövőbeli stratégiai kérdések.
Restatement
strengthened evaluation of GEOSS data sharing progress
More emphasis on reference data sets and interoperability
Data sharing implicaions from new observing systems
Data share in education program
Summary:
Open access_
OA to research data-
Projects participation in this pilot
GEOSS data sharing principles
A műhely mintegy 30 résztvevői között ott vannak az INSPIRE irányelvért felelős DG JRC illetékesei (Alessandro Annoni, Max Craglia), de az ICSU CODATA és számos további nemzetközi és nemzeti adathozzáférési politikában érdekelt intézmény, szervezet képviselője.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése