2014-03-21

Szép Magyar Térkép 2013 - eredményhírdetés

Ma került sor az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék és az Országos Széchényi Könyvtár Térképtára által kiírt  „Szép Magyar Térkép 2013” pályázat eredményhirdetésére,  a beérkezett pályaművek kiállításának megnyitására és a tegnap óta élő webes portál bemutatására.
Dr. Pászti László  OSZK Térképtárának osztályvezetője felvezetését követően az eseményen mondott beszédében Klinghammer István akadémikus, államtitkár, aki a térkép szó használatának történetét elevenítette fel Dr. Gercsák Gábor egy publikációjára hivatkozva.  A pályázatra nyomtatott kartográfiai dokumentumokat, illetve digitális hordozón megjelent műveket lehetett beküldeni. A pályázat első díját a GiziMap Vatikánváros térképe nyerte el. A nyertes termékek erényeit az Országos Széchényi Könyvtár Térképtár igazgatónője ismertette és ő mutatta be az intézmény legújabb internetes tartalomszolgáltatását, a TABULA HUNGARIAE – Az első nyomtatott magyar térkép tematikus honlapját is, ami itt érhető el:  http://lazarterkep.oszk.hu/.  A díjakat a nyerteseknek az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék képviseletében Dr. Zentai László tanszékvezető egyetemi tanár adta át.
A beküldött térképművekből rendezett kiállítás mától április 26-ig  tekinthető meg az Országos Széchényi Könyvtár  előadótermében. A Szép magyar térkép anyaga itt érhető el:
http://lazarus.elte.hu/hun/szepmagy/13/2013.htm.
A rendezvény kötetlen hangulata hasznos beszélgetéseket tett lehetővé, így többek között a HUNAGI-ról Buga László ezredes úrral, volt elnökségi taggal, vagy a NASA World Wind Europa Challenge (WWEC) diákpályázata hazai promóciójáról Zentai professzor úrral, aki egyben a Nemzetközi Térképészeti Társulás (ICA) főtitkára is. Az ICA a WWEC egyik támogatója.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése