2014-04-14

A CEOS WGISS ötnapos plenáris ülésén

Az ülést a NASA ESDIS projekt vezetője nyitotta meg. A rendezvény programja itt tekinthető meg: wgiss.ceos.org                       A szakmailag gazdag tartalmú munkahétről beszámoló készül a GSDI számára, a lényegi összefoglaló megjelenik a GSDI publikációs felületén, és az elhangzottakról az EUROGI április 25-26-i brüsszeli közgyűlése és a HUNAGI közösség is tájékoztatást kap. Még egy időbe kerül a mintegy 20 oldalas jegyzetem feldolgozása, mindenesetre naprakész tájékoztatás hangzott el az ESA, NASA, NOAA, USGS, Roscosmos, INPE, JAXA, NSO, CNES, NASU részéről továbbá a szabványokról.
A megtárgyalt témák a következők voltak:

Recovery Observatory Infrastructure
WGClimate ECV Inventory
CEO report
GEO Secretariat report
SEO activities
How to improve WGISS
CWIC / FedEO / CEOS opensearch
Technology Exploration
Software repository
Data Stewardship
External collaboration

A Technology Exploration szekcióban csütörtökön elhangzott HUNAGI előadás itt nézhető meg
A JAXA képviselője rákérdezett, milyen JAXA/RESTEC World Wind alkalmazások voltak eddig: a projekt menedzsertől (Patrick Hogan) rövidesen meg is érkezett a válasz Kaliforniából:
és egy dokumentum: www.hunagi.hu/G/pub/JAXA-World_Wind.pdf
A pénteken elhangzott HUNAGI GSDI összekötői jelentése az elmúlt hat hónapról itt tekinthető meg: www.hunagi.hu/G/pub/Globalis/4.18_9.00_GSDI.pdf. Ebben - mint korábban is, -  helyet kapott a GSDI egy regionális szervezetének (EUROGI) és egy nemzeti tagszervezetének (HUNAGI) tevékenységével kapcsolatos számos releváns információ. Ez utóbbi esetben köszönet Zboray Zoltánnak, a FÖMI távérzékelési és kozmikus geodéziai igazgatóság vezetőjének a nagyszabású  mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer kiépítési projektről adott információjáért. A projekt keretében a FÖMI számára hasznos lehet a CEOS és WGISS katasztrófamenedzsment és kockázatkezelő szakértőivel való kapcsolatfelvétel. A NOAA részéről külön rákérdeztek a Masat-1 és Masat-2 helyzetére és az OpenSearch alkalmazására amely alkalmasabb a fejlesztésnél mint a CSW (ISO vagy ebRIM), mert egyszerűbb a használata és nagyobb teljesítményt biztosít. 
Az Opensearch témakörében két OGC dokumentum is megjelent:
§1) OGC-10-032r6 OpenSearchGeoTemporal (OGC szabvány)
§2)  OGC-13-026r2 OpenSearch Extension for Earth Observation Products
(itt a szabványosítási eljárás júniusban kezdődik meg)
Az ISS teherűrhajója - helyszíni felvétel 
HUNAGI, 2014 

(Úgy modták, hogy hétfő délután egy rövid időre megszakítják az ülést, mert helyi idő szerint 4:58-kor a Cape Canaveral űrrepülőtér SLC-40  állásáról a Nemzetközi Űrállomásra egy teherűrhajó kerül felbocsátásra egy SpaceX Falcon 9 hordozóval, amire a közeli partszakasz kitűnő rálátást enged. Nos kiderült, hogy a fellövést péntek délutánra halasztották, amikor a WGISS-37 éppen befejezi munkáját On-line TV közvetítés:  https://plus.google.com/u/0/+NASA/posts/WziHxJ2zUVL
A WGISS-37 részvevői. Fotó: HUNAGI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése