2014-05-02

GMES magyarországi térségi alkalmazások egy EU kiadványban

Két balatoni és egy hódmezővársárhelyi térségi alkalmazást is magában foglal az Európai Űrügynökség vezérigazgatója előszavával kiadott könyvecske, melyhez a NEREUS projekt jóvoltából jutottunk hozzá. 
A bemutatott egyik magyar hozzájárulás témája a Balaton műholdas távérzékeléssel segített vízminőség térképezése volt Palmer, S., Zlinszky,A., Tóth, V.(MTA Balaton Limnológiai Kutatóintézet), továbbá Nicolas-Perea, V. és Balzter, H. (CLCR Univ of Leicester) közreműködésével. Az alkalmazást Pécseli Péter, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója véleményezte.
Egy másk térségi alkalmazás (szintén a Dunántúlon) a balatonparti légifelvételes növényfelmérést tűzte ki célul. Ez utóbbi szerzői Stratoulias, D., Zlinszky, A., Tóth, V.R.  (MTA Balaton Limnológiai Kutatóintézet) és Balzter, H. (CLCR Univ of Leicester) voltak. Az eljárásról Pomogyi Piroska, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság biológus munkatársa nyilatkozott.
A katasztrófa-menedzsment témakörben a Duna-régió egyik magyarországi helyszínét, Hódmezővásárhelyt válsztották a kárfelmérési vizsgálatok céljára Mueller, M. (Astrium GEO-information Services) és Assmann, A. (geomer GmbH). A munkát Perge Kinga értékelte az Országos Katasztrófavédelmi  Főigazgatóság részéről.
A kötet átfogó képet ad a volt GMES (ma Copernicus) program öt kiemelt alkalmazási területének 60 alkalmazásáról a szárazföldi, tengeri, légköri, éghajlati és katasztrófa-menedzsment területein. Az egyes projekteredményeket a kiadvány egységes szerkezetben foglalja össze az alábbi fejezetekben:
  • Kihívás megfogalmazása, 
  • Milyen hasznot hoz a projekt a polgárok számára? 
  • Az űralkalmazási megoldás lényege, 
  • Jövőbeni kilátások és
  • Köszönetnyilvánítás.
További részletek a NEREUS, Network of European Regions Using Space Technologies projektről:
A korábbi GMES, ma Copernicus programról
Részletek a jövő heti nagyszabású Copernicus konferenciáról amelyen aláírják az ESA és Görögország között a Copernicus együttműködési megállapodást:
Az eseményen "Space-based urban planning and the cooperation between ESA and International Finance Organsiations" címmel tart előadást tart az ESA ESRIN részéről a brassói Bartalis Zoltán, aki egyetemi tanulmányait a Bécsi Műegyetemen végezte. A konferenciánaknincsen magyar előadója, de azon sajnos az ESA-EUROGI Copernicus MPP projekt sem mutatkozik be, amelynek lettek volna magyar vonatkozásai.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése