2014-06-26

HUNAGI hozzászólás az Információs Társadalom Parlamentjén

Az Infotér főszervezésében rendezett ezévi ITP talán még a tavalyinál is több infokommunikációs szakembert vonzott. A délelőtti plenáris szekciókban a Parlament Gazdaság Bizottsága enöke, a kormányzati (NFM, NHIT) és IKT szakágazat szereplői (Infotér, IVSZ, Vodafon, ), továbbá a Kereskedelmi és Iparkamara elnöke mellett mellett 5-5 percre szót kapott néhány közérdeklődésre különösen számot tartó előadó is. Az előadásokat zsűri választott ki. Köztük volt a Telekom, a Bell Research, és mások (folyt köv.)
A délutáni párhuzamos szekciók közül az e-Közigazgatás volt a HUNAGI számára a legérdekesebb és itt hangzott el dr. Takács András Attila főtitkár-helyettes hozzászólása is. Felvetése, a KÖFOP keretében az NTIS és a nyilvántartások összekapcsolása tárgykörben elérte célját, mivel több előadó is reagált a kérdésre, így Farkasné Dr. Gasparics Emese (önkormányzati helyettes államtitkár, Belügyminisztérium)  és az NHIT szaktanácsadója Kiss József. A Sikolya Zsolt (e-Közigazgatás Társaság) által moderált szekcióülés végén dr. Schiszler Istvánt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyi Információs Központ vezetőjét megkereste a HUNAGI főtitkára és HUNAGI támogató együttműködést ajánlott a jövőbeni térinformatikai lehetőségek kiaknázására. 
"A délelőtt elhangzottak alapján, miszerint 2018.ig országos méretekben, 95%-os szinten biztosított lesz a szélessávú, 30 Mbit/s hálózat (Rogán Antal), a mobil telefonok elsődleges felhasználása a kommunikáció helyett az eü-i alkalmazások lesznek (Parragh György) és a Vodafon vezérhelyettese érzékeltette, hogy az M2M már fel vannak készülve kézenfekvő azt feltételezni, hogy legalább kísérleti üzemben bevezethető pilot-projekt keretében 2018-ig, hogy a GNSS vevővel felszerelt okostelefonoka környezeti és egyéni egészségügyi állapotra vonatkozó adatokat gyűjtik és azokat eljuttatják a központi vagy területi szakintézményhez, ahol térinformatikai tér-idő és térségi elemzéssel a nyert információ felhasználható a közegészségügyben, az egyénre szabott gyógyításban, a környezeti hatások és változásaik vizsgálatára, riasztásra illetve gyors válaszidejű beavatkozásra, továbbá az egyének tájékoztatását és közérzetét javító helyfüggő szolgáltatások bevezetésére és folyamatszabályozásra (pld. közlekedésben).
(Mindez jogszabályi és oktatási kihívásokat jelent, de felhasználóbarát, innovatív új és egyszerű eszközök kifejlesztését is igényli, figyelemmel arra, hogy a lakosság 41 %-a ma még digitális analfabétának számít). Mindenesetre hazánk egészségügyi és demográfiai statisztikája önmagában is indokolja a csúcstechnológiák ezirányú fejlesztését és alkalmazását, melyet olyan programok is segíthetnek mint az ESA-Európai Bizottság Copernicus programja, vagy a H2020 Jövőbeni Feltörekvő Technológiáinak projektjei. A mai ITP-n szóba került a KITE részéről a precíziós földművelés, máshol a precíziós szólóművelés (Szőlőőr - egy hazai sikeres start-up), ideje, hogy az embert, az egyént is szolgálja 
Várható, hogy mind a BM, mind az EEM irányában folytatása lesz a felvetett HUNAGI ajánlásoknak.
A résztvevők között volt, jelenlegi  és leendő HUNAGI tagok (Bonaventura Kft, illetve MFTTT, NetVisor, InterMap és Hexagon Geospatial) képviselői mellett jelen volt Koós Tamás, az FM Földügyi és Térinformatikai főosztály helyettes vezetője, INSPIRE nemzeti kapcsolattartó is. A HUNAGI tisztségviselői közül Barkóczi Zsolt elnök az LLTK vezetői minőségében vett részt, míg dr. Takács András Attila az FM-et képviselte.
Ez a beszámoló jelenleg még szerkesztés alatt van és kiegészítésre kerül!
ITP2014

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése