2014-06-17

Összefoglaló a Debreceni Egyetemen megrendezett 5. Térinformatikai konferenciáról és szakkiállításról

Prof. Dr. Lóki József, a címbeli konferencia szervező bizottságának elnöke, a HUNAGI elnökségi tagja a következő összeállítást küldte meg a május végén eredményesen lezaljott rendezvényről:

Térinformatikai konferencia és szakkiállítás a Debreceni Egyetemen
2013. május 29–31.-én

„Az elmélet és a gyakorlat találkozása” alcímű TÉRINFORMATIKAI KONFERENCIA ÉS SZAKKIÁLLÍTÁS ebben az évben már ötödik alkalommal került megrendezésre Debrecenben. A konferencia szervezői a Debreceni Egyetem Földtudományi Intézete, az MTA Földrajzi Tudományos Bizottság Geoinformatikai Albizottsága, az MTA DAB Környezettudományi Bizottsága, a HUNAGI és az eKÖZIG ZRT. 
A háromnapos konferencia helyet adott a MapWindow OpenSource GIS & OSGeo közösségek ez évi konferenciájának is. Az első napon elsősorban a magyar résztvevőké volt a főszerep, kizárólag magyar nyelvű prezentációkkal, és vitaindító előadásokkal. A második napon már vegyesen magyarul és angolul zajlottak a programok, valamint ekkor vette kezdetét a MapWindow OpenSource GIS & OSGeo közösségek konferenciája. A harmadik nap programjai kizárólag angol nyelven kerültek lebonyolításra főként MapWindow GIS  DotSpatial valamint általános OpenSource GIS témakörben. 
Megállapíthatjuk, hogy a konferencia iránti érdeklődés ebben az évben sem csökkent. Az ország különböző felsőfokú intézményeiből, térinformatikával foglalkozó munkahelyeiről továbbá néhány külföldi országból regisztráltak a konferenciára. 
A konferencia fontos résztvevőinek tekintettük a szakkiállítókat, szoftveres és műszeres bemutatókat. A konferencia második napján a DigiTerra Kft. egész napos ingyenes oktatást, illetve bemutatót tartott a cégük termékeiből, valamint a különböző pontosságú GPS/GNSS vevőkkel lehetett megismerkedni.
A konferencia szakmai programja a megnyitó után, 13 szekcióülésből, 2 poszter szekcióból, fórumból és szakkiállításból tevődött össze. A háromnapos program első estéjén a konferencia résztvevői baráti találkozón vettek részt. A konferencián készült képek a konferencia honlapján megtekinthetők, illetve letölthetők.
A konferencián elhangzott előadások tanulmányai, poszterek ismertetői lektorált kötetben jelentek meg, amelyet a konferencia regisztrált résztvevői átvehettek, de a téma, illetve a konferencia iránt érdeklődők a teljes kötetet a konferencia honlapjáról letölthetik. 
A konferencia honlapjának a címe:
        http://geogis.detek.unideb.hu/TKonferencia/2014/  
 

                                                                               Prof. Dr. Lóki József
                                                           a konferencia Szervező Bizottságának az elnöke                                                          

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése