2014-07-09

Konzultációs megbeszélés az NFM-ben a földmegfigyelési műholdas adatok kereskedelmi célú terjesztése tárgyú EU irányelv-tervezetről


A MŰI által szervezett mai Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban tartott  ülés célja a földmegfigyelési műholdas adatok kereskedelmi célú terjesztéséről szóló  EU irányelv-tervezet megvitatása volt, azon több HUNAGI tag is jelen volt (köztük a FÖMI-ből Dr. Zboray Zoltán igazgató és Dr. Henits László földmegfigyelési szakértő, illetve Kákonyi Gábor egyéni tag, aki a GeoIQ Kft cég képviseletében vett részt). 
A FÖMI, GeoIQ és HUNAGI képviselője részéről elhangzott javaslatokat az NFM képviselői pozitívan fogadták de napirenden tartják azt a felvetést is, hogy  legyen magyar tagja a GEO Data Sharing Working Groupnak (a felvetés szerint lehetőség szerint a FÖMI-től). Az erre vonatkozó GEO Titkárságvezetői megkeresést ma délben kapták meg a HUNAGI elnökség és az NFM illetékesei. Az EU-n kívüli adatcsere megoldások tapasztalatai, a globális fórumon az Európai Bizottság delegációja által képviselt álláspont és érvelések, a véleményalkotási lehetőség és az arra adott válaszok  ismerete az ESA csatlakozással, az EU szabályozással de a téradatok és műholdas adatok hazai felhasználásának megkönnyítésével kapcsolatban is egyaránt hasznos lenne. A konzultációs jellegű megbeszélést Dr. Erényi István úr, az infokommunikációs terület EU jogszabály-harmonizációs feladataival foglalkozó NFM tisztségviselője vezette, azon jelen voltak a Magyar Űrkutatási Iroda vezető munkatársai is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése