2014-09-23

ENSZ Klíma Csúcs New Yorkban

125 állam- és kormányfő részvételével folyik New Yorkban  az ENSZ Kíma Csúcs rendzvénye, melyen Magyarország államfői szinten képviselteti magát. A magyar felszólalásra az ECOSOC tanácstermében került sor. Az ECOSOC nemrégen választotta tanácsadó szervezetévé a Globális Téradat Infrastruktúra Társulást (GSDI), melynek a HUNAGI is tagja.

A klímatikus változás, olyan probléma amivel a legmagasabb szinten kell foglalkozni. A globális felmelegedés természeti katasztrófák gazdasági kihatását 3 trillió dollárra becsülik. A rendezvényen résztvevői között vannak Ban Ki-moon ENSZ főtitkár, az amerikai és francia elnök mellett a kínai alelnök,  Al Gore volt alelnök, továbbá a gazdasági és pénzügyi élet vezető képviselői.

Rendezvény célja és minden részlete (honlap)

Program

Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) jelentésének vezetői összefoglalója


TV közvetítés, fotók
http://webtv.un.org/live-now/watch/private-sector-forum/2594383480001 

Az International Institute for Sustainable Development összefoglaló jelentése az esményről itt jegyezhető elő

A New Scientist sokkoló grafikonja arról, hogy egy szélsőséges globális felmelegedés útján vagyunk 

Az OXFAM csoport megállapítása: Az elmúlt 5 évben a katasztrófakezelés mintegy féltrillió dollárt emésztett fel a Földünkön



CCAC Bulletin Sept 25 Illustrated report on the event.

Ban Ki-moon főtitkár Klímacsúcs sajtóanyaga (OXFAM)

A felszólaló országok nyilatkozatait, majd a gazdasági és pénzügyi világ képviselőinek fellépését követően a tennivalókat pénzügyi, éghajlat-tudományos szempontból is közelítették, külön szekciókban foglalkozva az erdők, a mezőgazdaság, az energiaipar, a városok és a közlekedés területeivel. Feltűnő volt, hogy nem szenteltek külön szekciót a tengerpartok, tengerek és óceánok kérdésének. Tekintve, hogy a térinformatika és földmegfigyelés a felsorolt területek mindegyikén mind a szárazföldön, mind a vízen de a légkörben is hatékonyan képes a jelenségek kvantitatív mérésére, a folyamatok nyomonkövetésére, elemzésére, megjelenítésére ez nagymértékben segíti a döntéshozatalt és ellenőrzést egyaránt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése