2014-11-03

Kormányelhatározás hazánk ESA-hoz való csatlakozásáról!

Dr.Tari Fruzsina, az NFM Magyar Űrkutatási Iroda (MŰI) vezetője  mai tájékoztatása szerint a  Magyar Közlönyben megjelent "A Kormány 1594 /2014. (XI. 3.) határozata Magyarország Kormánya és az Európai Űrügynökség között Magyarország csatlakozásáról az Európai Űrügynökséget létrehozó Alapokmányhoz és az erre vonatkozó szerződési feltételekről szóló Megállapodás kihirdetéséről" címen az a kormányhatározat, amely alapján a Kormány elhatározta csatlakozásunkat az ESA-hoz.

(Visszatekintve említésre érdemes, hogy a  távérzékelési/földmegfigyelési szakterület intézményes szakmai kapcsolatai régi keletűek az Európai Űrügynökséggel: így pld. a FÖMI Távérzékelési Főosztálya dr. Almár Iván ESRIN-ben tett látogatását követően, dr. Joó István minisztériumi főosztályvezető jóváhagyásával 1982. november 21 -én bekapcsolódhatott az ESA ESRIN Earthnet hálózatába, amely a műholdas távérzékelés utján gyűjtött adatok előfeldolgozásával, használatával kapcsolatos szolgáltatási és felhasználói tapasztalatok  cseréjét az évenkénti gyakoriságú NPOC értekezletein  végezte, térségünkból egyedül Ausztria (ASA), Lengyelország (IGIK Opolis) és Magyarország (FÖMI TF) képviselőinek részvételével. 1986-ban (Amszterdam, Brüsszel, Dublin és Cobham után) első ízben került sor ilyen találkozóra egy nem ESA tagországban, Budapesten, ahol a magyar delegációt Szentesi András vezette. Akkor  az értekezletet egy egynapos  Mezőgazdasági alkalmazásokról szóló, az MTA Úri utcai palotájában rendezett tudományos konferencia is kiegészítette, amelyen a FÖMI és ELTE műhelyek fejlesztési eredményei is bemutatásra kerülhettek. Ez az ESA kapcsolat, valamint a FÖMI-nek az EARSeL szervezetben kivívott figyelemreméltó szerepe egymást erősítették és járultak ahhoz hozzá, hogy a hazai földmegfigyelési eredményeket az Európai Űrügynökségnél elsőkézből megismerhesék.
Az ESA és ASA közös szervezésben folyó kéthetes alpbachi Nyári Iskolán 1989 nyarán a résztvevők még megmosolyogták a magyar résztvevő kocsiján az EU cimkét...majd 1990 nyarán már a párizsi ESA központban folytak Márta akadémikus vezetésével a tárgyalások az ESA-val.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése