2014-11-29

Munkában az EUROGI Közgyűlése

11 tag személyes részvételével és 10 felhatalmazással szavazatképesen folyik a Közgyűlés.Lényegi összefoglalás hamarosan az alábbiakban egyre bővebb terjedelemben olvasható.

Tagsági változások
A svéd ULI kilépett, a GEO-SEE belépett új szervezet skopjei központtal. A Hexagon ismét az EUROGI tagja lett.
EUROGI nemzetközi fórumokon
Prof. Mauro Salvemini EU regionális stratégiák ülésen előadást tartott Importance and relevance of GI and related tecnologies címmel Rómában. 
Az EUROGI elnöke és főtitkára hozzászóltak az EU Gazdasági és Szociális Bizottsága ülésén. A hozzászólás szövege hamarosan itt is olvasható.(HUNAGI megjegyezte, hogy magyar minta alapján érdemes az EUROGI nemzeti tagszervezeteinek résztvenni és hozzászólni az EU ECOSOC kihelyezett tagországi ülésein, ahogy ez történt egy alkalommal a budapesti Parlamentben, ahová az ECOSOC ülésre a HUNAGI is meghívást kapott, ahol a térinformatikai szakterületre vonatkozó munkahelyteremtési prognózist idézett a Nature-ből.)
Dr. Wolfgang Steinborn jövő októberében az EUROSTAT  GeoStat ülésén képviseli az EUROGI-t.Az EUROSTAT-nál Roger Cubitt helyébe a COGI vezetői poszton Günther Schaefer került. A találkozón a statisztikai hivatalok, a térképészeti hatóságok és a térinformatikai ipar képviselői találkoznak. A COGI európai szinten a kormányzati szintű térinformatikai megoldásokat koordináló stestület, olyan mint nemzeti szinten Németországban az IMAGI, Franciaországban a CNIG.   A 2014. debreceni EURISY műhelyre az EUROGI főtitkára nem tud eljönni, de a HUNAGI-n keresztül megadja a szervezet hozzájárulását a műhely számára.
EUROGI horizontális kapcsolatai
Teljesen előkészítve már csak aláírásra vár az EUROGI-EuroSDR egyetértési megállapodás. Ennek nyomán a HUNAGI-nak módja lesz a hazai szakmai közösséget az EuroSDR magas színvonalú és előremutató programjairól is tájékoztatni. Mintaként máris itt egy áttekintés az EuroSDR oktatásszolgáltatási programjáról:

Az ISDE Tanács novemberi jóváhagyásával megalakuló  Digital Earth European Chapter (vezetője Prof Manfred Ehlers) keresi az európai szakmai társ-szervezetekkel való kapcsolatfelvételt. HUNAGI részéről ennek bejelentésére került sor, ami nyomán az érdeklődők megkpták a kapcsolatos háttéranyagot (Bruce McCormack EUROGI elnök, Geoff Sawyer, az EARSC főtitkára és Maurice Barbieri a CLGE elnöke) . HUNAGI ismételten javasolta a közgyűlés számára, hogy az európai szintű horizontális szakmai kapcsolatok építése során legyenek tekintettel az EUROGI tagszervezetek nemzeti szintű, sikeres interdiszciplináris kapcsolataira is (HUNAGI esetén pld. logisztika, földmérés, agrárinformatika, űrípar, intelligens közlekedés), hiszen ez elősegítheti ezen területek európai szervezeteivel a kapcsolatfelvételt. 
EUROGI szakmapolitikai állásfoglalások
Öt tárgykörben indul(t) meg távtalálkozók keretében a jelentkezett szövegező és megfigyelő-hozzájáruló tagokból álló munkacsoportok tevékenysége. A munkacsoport tagságra a HUNAGI is közétette felhívását, egyelőre nincs visszajelzés arról, hogy kik jelentkeztek tagjaink közül. Az állásfoglalási anyagok témakörei:
Open Data (első ülés már megvolt) Alapértelmezésben  HUNAGI hozzájárulás alapértelmezésben: a HUNAGI-ISPIK által szervezett Open data open source for GI ImaGIne konferenciaszekció eredményei.
Várostervezés, térségfejlesztés (első ülés már megvolt) HUNAGI hozzájárulás alapértelmezésben: a debreceni EURISY Műhely eredményei
Dolgok, helyek internete (időpontkiválasztás folyamatban) HUNAGI hozzájárulás alapértelmezésben: az indoor-outdoor navigáció és szenzor web mint ígéretes technológia
Big Data, kapcsolt adatok (időpontkiválasztás folyamatban) HUNAGI hozzájárulás alapértelmezésben: a főldmegfigyelés és az intelligens közlekedés témaköréből
KKV-k szerepe  (időpontkiválasztás folyamatban) HUNAGI hozzájárulás alapértelmezésben: pályázatok mint mozgatórugó innovatív megoldások ra: a NASA WWEC és  az első HUNAGI  Mobilalkalmazások hazai pályázat 
Hasznos lenne, ha a HUNAGI mindegyik munkacsoportban jelen lenne. Erre még ma is van mód, mert a főtitkár mindegyikbe bejelentkezett hozzájáruló státuszban és helyét még át tudja adni más érdemi közreműködő számára előzetes egyeztetés alapján.  


EUROGI részvételi esély EU projektekben
DG Enterprise főigazgatósággal keretprogram, CRONOS. EUROGI rendkívül érdekelt abban, hogy részvételt szerezhessen EU projektek végrehajtásában. 
EUROGI Tagok bejelentései
Az EUROGI belga tagszervezete az AGORIA, kiadta a GEO-ICT Üzleti Útmutató elektronikus változatát
"BEGEO – A geospatial society in the making"  a tértudatos társadalom építéséről: http://www.agoria.be/upload/agoriav3/GEOICTbusinessguide2014-2015.pdf
Az AGORIA megjegyzi, hogy egy mostani Oxera jelentés becslése szerint a műholdas navigáció használata az utazást világszerte évi 1.1 milliárd órával rövidíti meg. Belgium viszonylag erős térinformatikai iparral rendelkezik, amely jelentős hozzáadott értéket állít elő. Egy újabb AGORIA statisztika szerint a 70 figyelembe vett térinformatikai ICT cég 2000 új és magas értékű munkahelyet teremtett és 304 millió € éves forgalmat bonyolított le.
Az AGORIA szervezet 2000 alsó osztályos gyerek számára szervezett intézményes kvíz-játékot térinformatikáról Geo-Mobiel címmel, saját módszertan felhasználásával. Hasonló programról számolt be a DLR képviselője "Fernerkundung leicht gemacht", de francia és ír gyakorlatot is említettek.
HUNAGI képviselője beszámolt a HUNAGI-NHIT-NMHH-INFOTÉR projektjének sikeréről, amely indításához nagymértékben hozzájárultak a GSDI és az EUROGI szervezetek által megküldött elnöki szinten aláírt támogató levelek. A térinformatika társadalmasítása címszóval a magas szintő Infotér 2014 e-kormányzati ICT konferencián HUNAGI két szekciót is rendezhetett a GSDI és az Európai Bizottság illetékesei részvételével és pályázatot is lebonyolított fiatal egyetemisták és végzett szakemberek részére. Az EUROGi Közgyűlésen a szervezet elnöke kiemelte, a magyar példa legjobb gyakorlatnak számít és a projekt leírását az EUROGI honlapjáról is elérhetővé teszik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése