2015-02-12

A Duna-régió Referenciaadat és Szolgáltatási Infrastruktúra program és a HUNAGI

A JRC IES DERD Dr. Alessandro Annoni által vezetett egység irányításával működő Duna-régió Referenciaadat és Szolgáltatási Infrastruktúra program (DRDSI) és horizontális projektjeinek tanácsadója dr. Kovács Ferenc úr megkeresésére ma  kétórás, kötetlen beszélgetésre került sor. Ez már a harmadik kapcsolatfelvétel volt, a nyáron Takács András Attilával együtt látogattuk meg az akkor még KKM-ben tevéken szakembert, másodszor a decemberi debreceni EURISY műhelyen szerepeltünk a HUNSPACE-szel kiegészülve egymást követően. A mai találkozón szóba került a program és projektjeinek célja, egy idei hazai állapotleíráshoz szükséges információk gyűjtése, ebben a HUNAGI lehetséges szerepvállalása (vélemények, információterjesztés, rendezvényszervezés, fórum biztosítása), illetve a DRDSI - HUNAGI mellett a DRDSI-EUROGI és DRDSI- GSDI kapcsolatok erősítése.
Szó esett a DRDSI négy fő pillére (környezet, agrárfejlesztés és öntözés, energiatermelés, hajózhatóság) javasolt kiegészítéséről  "urban planning, spatial planning"  témakörrel már csak a régió fővárosainak nemzeteiken belüli gazdasági súlya okán is (ez az igény alátámasztható a január végi bécsi nemzetközi konferenciával is). HUNAGI tagjai között olyan az adatok szempontjábó meghatározó intézmények szerepelnek mint az OMSZ, FÖMI, MH GEOSZ, FM Természetvédelem, OVF, MTA talajtani kutató, LLTK vagy partnerszervezeteink közül az ITS Hungary és a HUNSPACE. A nyíltforrású platformokon és vagy nyílt adatok használatával megvalósuló alkalmazások fejlesztése a DRDSI számára is hasznos, ezért is lehetséges, hogy támogatni fogják a WWEC 2015 európai pálázatot (díjjal vagy egyéb felajánlással). A hazai nyílt téradatok elérhetőségéről érdemes lenne egy átfogó nyilvántartást felállítani amely a kialakítandó geoportálról lenne elérhető. Szó került az adatgyűjtésben az állami és kereskedelmi használatú drónok mint IoT eszközök várhatóan fokozódó szerepéről, de más innovatív platformról is (mint a Copenhagen Wheel), amely a városi kölcsönbiciklik hátsó tengelyébe beépített szenzorcsoport adatait hasznosítja a helyi kormányzatok szakigazgatásaiban. A szenzoros IoT eszközök a szolgáltatók, felhasználók hagyományos szerepköreit is megváltoztatják: crowdsourcing, közösségi térinformatika, mobil térinformatika, citizen science, VGI - ahogy erre a honi környezet- és természetvédelemben már kiemelkedő megvalósulásokat ismerünk.
A DRDSI KKV-kat támogató törekvésére vonatkozó információ a készülő EUROGI SME promotion tárgyú pozíciós szakanyag számára is hasznos HUNAGI hozzájárulás lehet.
A DRDSI céljainak és az adódó lehetőségek megismertetése céljából HUNAGI ajánlotta a debreceni 6. Térinformatikai konferenciát, a nemzetközi EUGEO konferenciát és a "Tértudatos Társadalom" égisze alatt NHIT-HUNAGI együttműködésben megvalósítani tervezett év végi konferenciát. A DRSDI konzultációk folytatódnak a térinformatika más szereplőivel is, a FÖMI után a civil szférából HUNAGI javasolta az MFTTT és a MFGVE szervezetekkel való kapcsolatfelvételt is. A hazai INSPIRE adatkörök és azon túli egyéb adatok rendelkezésre állása, elérhetősége és metaadatai tekintetében a DRDSI által tervezett felmérés két lépcsőben javasolt, a mélyebb szakismeretet  feltételező kérdések lehetőleg ne terheljék a válaszadókat az első körben. 
Megegyezés volt abban, hogy HUNAGI mind az  EUROGI, mind a GSDI csatornáin keresztűl említést tehet a DRDSI program célkitűzéseiről és kezdeményezéseiről így pld. az ESA csatlakozás alkalmával tartott előadásban vagy a GEOSS illetve CEOS WGISS szakmai műhelyeken.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése