2015-04-13

A BYTE projekt fókusz csoportjának brainstormingja a Környezeti Nagy Adatok témakörben.

A bécsi DC toronyházban, Ausztria legmagasabb épületében lévő  Méliá szálloda tárgyalója adott otthont az olasz Dr. Lorenzo Bigagli (CNR) vezette vitadélutánnak, melyen két magyar, két norvég, egy-egy holland, Egyesült Államokbeli és Egyesült Királyságbeli, valamint az ESA ESRIN, és a genfi GEO Tikárság egy-egy képviselője vettek részt. A Byte projekt magyar konzorciumi tagjaként az NIIF képviseletében Dr. Gergely László szakértő volt jelen.
A szűkkörű meghívásos összejövetelnek az volt a célja, hogy a környezetvédelem terén a Big Data adta előnyök még inkább erősíthetőek legyenek, míg a hátrányokra és veszélyekre szinén felhívja a projekt a figyelmet. Felvezető előadásában Lorenzo Bigagli a Byte projekt teljes keresztmetszetéből (smart city, energia stb), kiragadta a környezeti Big Data kihívásokat. 
Ezt követően a résztvevők  három csoportot alkotva
A) Trilateral (UK), GEO Sec, HUNAGI
B) Old Dominion Uni (USA), NIIF (Magyarország), Delft University of Technology
C) Oslo Technical University, ESA és egy norvég magáncég a BLB, amelyik üzleti intelligenciával foglalkozik az Earth System kérdéskörben
kezdték meg párhuzamosan két kérdéscsoportra összpontosítva az intenzív és interaktív megvitatását:
1) Nagy környezeti adat technológiák és alkalmazások

A csoportok az első menetben azt tárgyalták, melyek a lehetséges értékek mindazok esetében, akik számára  a környezeti szektorban a Nagy Adatok kiaknázását  megkönnyítik? 
Milyen e-infrastruktúrára van szükség (ideértve a kulcsszereplőket, adatforrásokat,
a szakmapolitikákat és a technológiai eljárásokat), a "Nagy Környezeti Adatok" teljes hasznosításának megkönnyítése érdekében?
2)  Milyen külső/belső, műszaki/nem-műszaki tényezők  akadályozhatják a Nagy Környezeti Adatok maximális kihasználását  és milyen tényezők szolgálhatják leginkább a Nagy Környezeti adatok legnagyobb mértékű társadalmi hasznosságát? Az erre vonatkozó tapasztalatok megosztása.
A kérdéskörökben a résztvevők saját tapsztalataik és ismereteik alapján formáltak véleményt. A kerekasztal viták eredményeit Bigagli projektfelelős moderálásában előadták , a szerkesztett változatot a kereasztal projekt-konzorciumi résztvevői foglalják majd írásba egységes sablonok felhasználásával, melyeket a projektvezető szintetizál és hoz majd nyilvánosságra.
HUNAGI részéről a teljesség igénye nélkül hozzászólás történt: a kulcsszereplők, az adatforrások, a szakmapolitikák és a technológiai eljárások témakörökben, valamint a lehetséges előnyökről és vélt veszélyforrásokról külön a gazdasági, szociális/etikai, politikai és jogi tekintetekben.   
A HUNAGI és NIIF között célszerű munkakapcsolatban megvizsgálni a szélessávú internet hozzáférhetőség és a téradat infrastruktúra illetve közösségi térinformatika adta előnyök kihasználásának lehetséges módját és programját az állampolgárok, a  kormányzat szereplői, a tudomány, az ipar és az oktatás számára is hasznos módon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése