2015-05-11

Megkezdődött a WGISS munkahét

A Jaxa tsukubai központjában megkezdődött az ötnapos CEOS WGISS plenáris ülés. A vendéglátók nevében Icharo Naito az JAXA Űralkalmazások és Műveleti Központ igazgatója adott áttekintést a Jaxa földmegfigyelési programjairól, külön kiemelve a NASA és ESA együttműködések keretében folyó munkákat. Ezt követően Richard Moreno, a WGISS munkacsoport elnöke (CNES) ismertette a hét szakmai programját kiemelve a tematikus szekciók "forró" témaköreit.
Satoko Miura, a JAXA összekötője a logisztikával kapcsolatban bejelentette, hogy a csütörtökön egy erős tájfun átvonulása várható http://www.jma.go.jp/jma/indexe.html. Az űrből való megfigyelés és területi érintettség előjelzési célú elemzése és a szervek és a lakosság tájékoztatása, riasztása itt is műholdas távérzékelésre és térinformatikára támaszkodik.
Az első témakör a GEO munkatervi feladatok áttekintése volt 
a WGISS szempontjából pld.  infrastruktúra (megfigyelő rendszerek, hírközlési hálózatok, adatkezelés, honlapok és portálok, interoperabilitással kapcsolatos keretmunkák)
A kulcs tevékenységek:
1. Coordinate data management approaches in order to prepare “GEO Best Practices
1.1. Sharing data management life cycle models and recommendations starting with preparation of the CEOS WGISS Data Management Statement document (for EO Satellite Data)
2.Develop a GEO strategy for the long-term preservation of Earth observation data, building upon existing GEO long-term data preservation guidelines
3.Prepare Long Term Data Preservation (LTDP) User requirement document and Content Standard.
4.Develop a GEO strategy for data quality assurance
5.Enabling Data and Information Interoperability and Harmonization in CEOS and GEO
6.Documentation of ESSG for “GEO Best Practices”
7.Develop a group of ESSG-based tool sets for GEOSS data sharing with functions of registration
8.Develop cloud-based service (shown below) providing GEOSS data sharing services of data registration, archiving and access for Societal Benefit Areas
9.Build upon the Data Integration and Analysis System (DIAS) to assess and document Earth datasets
A legújabb híreket Mirko Albani (ESA ESRIN) hozta. Részletesen beszámolt a GEO titkárság által szervezett május elejei genfi találkozójáról, amely több jelentős koncepcionális változást vitatott meg, köztük az alapfeladatokat érintőket is. Az új alapfeladat-tervezeteket is meghatározott az alábbiak szerint:

1.GEO Common Infrastructure operations (incl. GEONETC) D (ebben az ESA erősen közreműködik kapacitással és pénzforrással)
2.Data Management Principles definition and implementation D-A
3.Knowledge based development and maintenance D-E
4.GEOSS development (incl. CL-01-C2: accelerated implementation of the Globlal 
Climate Observing System) D
5.Advances in data sharing and implementation of the GEO data sharing principles D-A
6.Systematic determination of user needs observational gaps and resources to fill them D-A-E
7. Definition of global perspectives on observations continuity planning and investments A
8.Establish GEO as global authority on the value of Earth observation in decision-making A-E
9.Promote the role of EOs and GEO in the post 2015 agenda and UN Conventions A-E
Dőlt betűkkel az új alapfeladatok, míg az alapfunkciókra a vastagított betük utalnak.

A JAXA elmúlt féléves tevékenységéről Yonemaya Akari Globe-portál (G-portal) szakértő beszélt.
www.gportal.jaxa.jp
https és sftp szolgáltatással minden közepes és alacsony felbontású EO adat ingyenesen használható és az összes műholdas küldetések között keresni lehet. (az év végéig a JERS-1 adatai is) 
2. 2015 áprilisában jelentős változások voltak a JAXA szervezetében. 

A délutáni szekciót Andy Mitchell vezette és a technológiai szekcióban a Roszkozmosz részéről Tamara Ganina ( Research Center for Earth Operative Monitoring www.ntsomz.ru) bemutatta a szervezet alaptermékeit (multispektrális, hyperspektrális és SAR termékeket. A termékek céljait és felhasználásuk hasznát. A termékek webes szolgáltatás formában érhetőek el www.bbp.ntsomz.ru (ez csak 2016 január 1-től él majd)
Együttműködő hitelesítők az EOSDIS, USGS. A szolgáltatás központi és regionális központokból érhetőek el.
A forrás-adatbázis 2114 Tb adatot tartalmaz és magas fokon automatizált logikai folyamatok és termékelőállítás támogatja a felhasználók kiszolgálását.
Verifikálás céljára a külföldi adatforrások közül L-8 L-7, EO-1 és Terra/Aqua termékeket használnak. Szó van később a Sentinel adatok felhasználásáról is de nem az alap- és szabvány termékek verifikálására. A BBP Oracle adatbázis kezelőt alkalmaznak a nagyobb biztonság és jobb rendelkezésre állás végett (a NASA szintúgy, ugyanebből az okból).
Az orosz szövetségi alaptermék bank:
www.bbp.ntsomz.ru ( 2016 január 1-től)
Roszkozmosz geoportál:
www.gptl.ru
Andy Mitchell =NASA NESDIS) azt mutatta be, melyek voltak a tényezők melyek miatt a NASA a felhőszolgáltatások igénybevétele mellett döntött. Mirko Albani (ESA) rámutatott arra, hogy az Európai Űrügynökség az adatterjesztés céljára már üzemszerű gyakorlattal rendelkezi a felhőszolgáltatások igénybevételében.

Egy következő előadásában a XI. GEO plenáris ülés után létrehozott feladatcsoport munkáját mutatta be az adatmenedzsment irányelveinek kidolgozása során. Megnyugtató átfedés van a földmegfigyelési adatok kezelésének gyakorlatában a főbb elvárásokat illetően:
discoverability,
accessibility,
usability,
preservation,
curation.
Life-cycle.
Az adatkezelési terv elemeitől a felhasználást követő visszajelzésekig, archíváláson keresztül az adatmegőrzésig minden életszakaszt le kíván fedni az új irányelv. A 15 tagu munkacsoportban az ESA, NASA, IEEE és sok más szervezet szakértői vannak jelen. Earth Science Federation (ESIP) 
2013 Making Open and Machine Readable the New Default for the US Governmental Agencies, 
US open data policy (http://data.gov) (ami nagy hatással volt a szövetségi intézmények működésére),
Elnöki memorandum " Transparency and Open Government " címmel.
USGS gyakorlatában az adat életpálya: Plan- acquire- process and analyze preserve - publish/share- Describe - manage quality -backup and secure.
NASA Earth Science Satellite Mission Data Systems Requirements - a NASA Data Management Plan for Earth Science Missions a következő tevékenységeket is magában foglalja a tervezés során:

•a terméklista definiálása determination of list of products,
•az adatok és adatformátumok meghatározása determination of data and metadata formats,
development of ICDs and OAs with Science Data Centers,
interface testing,
end-­ to-­end data flow testing,
•Az adatgyűjtés kezdetének és befejezésének meghatározása planned start and end of data collection,
•mikor kezdődik meg az adatok áramlása a Tudományos Adat Központokba start of flow of data to Science Data Centers,
•Mikor kezdődik meg az adatok nyílvános hozzáférése start of public access to data
•Az előfeldolgozás megkezdésének tervezett ideje planned start and end of reprocessing,
•Az archiválásra vonatkozó információs csomag összeállítása assembly of archival information package (all items needed to be archived along with data, as the project ends, in order to ensure future understandability of the mission and its data products)
Az amerikai gyakorlat kiegészítéseként Mirko Albani ismertette a GEO mexikói plenáris ülésére jóváhagyásra előkészítendő Data Management Guidelines anyag jelenlegi állását (Az Alessandro Annoni, Max Craglia és még 20 másik szakemberből álló feladatcsoport júliusra készül el a tervezettel amelyet aztán több menetben megvitatnak.)
Az elmúlt két évben kifejlesztett Geoscience Data Cube (amely file helyett akár pixel-mélységű feldolgozást tesz lehetővé) programot Simon Oliver ismertette.
Azt hat stratégiai prioritással hozták létre:
4 ausztrál minisztérium és több cég ipari támogatásával eddig mintegy 8 nemzetközi együttműködésben (Európában az Európai Bizottsággal (Sentinel). 
A soronkövetkező találkozóról (WGISS40) Wyn Cudlip adott rövid tájékoztatást. Webex, GotoMeeting, Eventbrite valamelyikén lesz bővebb tájékoztatás.    A WGISS előadásanyagai innen tölthetőek majd le: https://wiki.earthdata.nasa.gov/display/W3M/WGISS+39+Meeting+Home

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése