2015-06-10

Az idei Bilderberg Találkozó forró témái

A helyszín. Kép forrása: wetter.at
Holnap kezdődik az idei, 63. Bilderberg Találkozó (2015 június 11-14, Telfs-Buchen, Ausztria) az euróatlanti térség szűk politikai, pénzügyi, gazdasági és akadémiai elitjének informális találkozója, amely meghívásos alapon egy kötetlen, intenzív véleménycserének teret adó fórum, egyfajta think tank. Sajátossága, hogy az elhangzottakról semmiféle írásos dokumentum nem készül, nem fogalmaznak meg felhívást, álláspontot, programot.
A megbeszélés idei főbb témaköreit és résztvevőit viszont közreadták hivatalos honlapjukon
Ezek a Mesterséges intelligencia, Kiberbiztonság, Kémiai fegyverek veszélyei, A jelenlegi időszak gazdasági kérdései, az Európai Stratégia, Globalizáció, Görögország, Irán, Közel-Kelet, NATO, Oroszország, Terrorizmus, Egyesült Királyság, Egyesült Államok és külön az amerikai elnökválasztás.
Explicite nem szerepel a napirenden a globális éghajlatváltozás, a víz vagy a világméretű migráció kérdése, jóllehet ezek is mind a biztonságra kiható tényezők. 
Miért érdekes mindez térinformatikai szempontól? Nos szinte nincsen olyan témakör, melyben a térinformatikai technológiák és téradatok felhasználása ne játszana esetenként megkerülhetetlen szerepet.
A résztvevők között tallózva ott találjuk a Siemens német és osztrák cégvezetői mellett  a Google cég fejlett technológiák és projektekért felelős alelnökét Regina Dunant, illetve a brit mesterséges intelligencia cég, a Google DeepMind  műszaki alelnökét Demis, Hassabist (ld. Nature), továbbá a Wageningen Egyetem és Kutatóközpont rektorát, a fenntartható fejlődés elkötelezettjét, Louise O. Frescot, valamint a GEO magazin kiadójának (Guner+Jahr) elnök-vezérigazgatóját, Julia Jäkelt is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése