2015-07-06

A Danube Data Cube projektötlet

A Danube Data Cube projektötlet
Az EUROGI és elnökségi tagja Domen Mongus (Maribor Egyetem) lehetőséget biztosított arra, hogy a Duna Stratégia célkitűzéseit támogató projektötleteket megtárgyaló holnapi bécsi műhelyen bemutatásra kerüljön a korábban a CEOS WGISS-39 ülésén elhangzott GSDI/HUNAGI felvetés egy Danube Data Cube létrehozására. 
Mi a Data Cube?
Hatékony retrospektív elemzést lehetővé tevő rendszerkialakítás, amely nem űrfelvételeket  kezel, hanem  többdimenziós (tér, idő, adatfedvények) , elemzésre kész, pixel elemű kockákba rendezi a földmegfigyelési és az alkalmazástól függő egyéb beolvasztott adatokat. 
A projektötlet lényege egy, az idősoros adatok visszamenőleges és prediktív elemzésére szabott infrastruktúrális környezet, a Danube Data Cube kialakítása a Duna Régió Stratégia megvalósításának szolgálatában
A pilot projekt célja
Feltárni az archív adatokban rejlő hasznot, hatékony infrastruktúrát biztosítani a retrospektív és prediktív elemzéseknek, amely alapján megalapozottabb döntések hozhatók a jövőre nézve az S3 területein (energia, egészség, víz)
Földrajzi térség
A Duna Régió kiváló terep lenne a Data Cube megközelítés egy több országot érintő pilot proketje számára Európában. 
Rendszertervezés
Az elgondolás szerint a rendszertervezést, architektúra kialakítást a Földmegfigyelési Rendszerek Bizottsága (CEOS) tapasztalatok felhasználásával,  ESA együttműködésben lehetne végezni, 
Adatok
A történelmi adatok egyik körét a az ESRIN történelmi űrfelvétel archívuma tudná biztosítani, de a CEOS is kész Data Cube mintát adni. Az adatok további részét képezi a térségben rendelkezésre álló digitális térképi örökség és az alkalmazásokhoz szükséges tematikus adatok és a mai korszerű és innovatív megoldásokkal nyert adatok is (Sentinel, IoT, citizen science)
Pilot alkalmazás
A megvalósított rendszer többirányú alkalmazást is lehetővé tesz. Lehetséges és ajánlott kiválasztott terület a környezeti fenntarthatóság számára alapvető vízügyi és földhasználati alkalmazás, melyhez idősoros adatok is rendelkezésre állnak. A pilot terület számára a Kárpát medence (illetve kiválasztandó része) javasolható.
Közreműködők
A Duna Régió országainak érdeklődő intézményei (Magyarországról várhatóan a HUNAGI tagintézmények között - pld. FÖMI, OMSZ, OVF, BME, ELTE - de e mellett figyelemmel kísérik a projektet az FM, NFM MŰI, KFI KEH és NIIF is.)
A JRC IES DERD Unit RDSI közösség és a Danube_Net összekötői
CEOS, illetve tagintézményei: ESA, DLR
További potenciális közreműködők továbbá
A Globális Téradat Infrastruktúra Társulás (GSDI),  illetve tagintézménye (Delfti Egyetem, ITC),
Az Európai Térinformatikai Ernyőszervezet (EUROGI), illetve tagintézményei 
Referenciák
Működő, nagytérségi megoldással rendelkezik az ausztrál földtudományi hatóság az ausztrál űrügynökséggel összefogva, míg  a CEOS  - nemzetközi intézmények és alapítványok bevonásával - máris megkezdte a Data Cube alapú szolgáltatás megvalósítását kevésbé fejlett infrastruktúrájú környezetben.

A projektötlet az S3 műhely ICT párhuzamos szekciójában kerül bemutatásra és megvitatásra.
Bővebb információ http://s3platform.jrc.ec.europa.eu/s3-in-danube-vienna-2015

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése