2015-08-27

EUROGI végrehajtó bizottsági értekezlet

Az Európai Térinformatikai Ernyőszervezet (EUROGI) új összetételű végrehajtó bizottsága május végi megválasztása óta második értekezletét tartotta, ezúttal telekonferencia formában. Az értekezleten a következők vettek részt:
Prof. Dr.Henning Sten Hansen elnök, Simon Vrecar főtitkár, Pascal Lory AFIGEO/IGN Franciaország, Dr. Domen Mongus (Szlovénia), Bruce McCormack (IRLOGI, Írország), Dr. Joachim Rix (Fraunhofer Inst, Németország), Mikkel W. Toft, (Hexagon Geospatial), Prof.Dr. Josef Strobl, Maurice Barbieri (SOGI, Svájc), Remetey Gábor (HUNAGI, Magyarország). 
Az EUROGI PPP (Policy Position Paper) szakmapolitikai állásfoglalásai közül Pascal Lory, az IGN munkatársa számolt be arról, hogy véleményezésre és kiegészítésre készen áll a Fenntartható Város- és Regionális Fejlesztés dokumentum tervezete. Az angol nyelvű anyagot a HUNAGI képviselője megküldte a HUNAGI főtitkárának a tagok közötti terjesztésre, véleménykérés és kiegészítés céljából.
A HUNAGI elnöke örömét kifejezve adott felhatalmazást az ExCom magyar tagjának arra, hogy a GSDI összekötői jelentésében az EUROGI földmegfigyeléssel kapcsolatos május óta folytatott tevékenységéről is beszámoljon. Az EUROGI a GSDI regionális tagszervezete. A jelentés a CEOS WGISS soron következő oxfordi plenáris ülésén kerül ismertetésre.
Az ülésen ugyan nem került szóba, de az ülés előtt az EUROGI főtitkára és az ExCom tudományos ügyek felelőse ( HUNAGI és GSDI főtitkáraival és Danube_Net képviselőjével egy időben)  írásban kapott tájékoztatást a Duna Adatkocka pilot projekt javaslat jelenlegi állásáról. E szerint az ESA ESRIN-től a következő két hétben várható előrelépés és a tervezet várhatóan a szeptember végén a WGISS ülésen kerül ismertetésre és megvitatásra.
Bruce McCormack alelnök augusztus folyamán előadással szerepelt a 800 fős délafrikai térinformatikai Geomatics Indaba 2015 konferencián, melyet a PositionIT eNewsletter kiadója szervezett Johannesburgban. A konferencia előadásai a honi térinformatikai közösség érdeklődésére is számot tarthatnak:
Closing plenary address (video) by Bruce McCormack, European Umbrella Organisation for Geographic Information here. További előadások (Forrás: PositionIT eNewsletter)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése