2015-10-26

Szuperszámítógép a svájci meteorológiai szolgálatnál

A Go Parallel október 19.-i híradása szerint a svájci szövetségi Meteorológiai és Éghajlati Hivatal (MeteoSwiss) új, 15 teraflop csúcsteljesítményű Cray CS-Storm szuperszámítógépe 40-szer gyorsabb mint a korábbi. Az új gép a szimulációs elemzésekben 1.1 km-es rácsméretű modell alkalmazását teszi lehetővé a korábbi 2.2 km-es rácsméret helyett, és napi nyolc előrejelzés kiadását teszi lehetővé. A két számítógép toronyban egyenként 96 NVIDIA Tesla K80 grafikus processzor gyorsító egység és  24 Intel Haswell központi egység található.  A beüzemelés alatt jövő nyárig még együtt fog működni elődjével. A Cray-CS-Storm költséghatékony megvalósítása a MeteoSwiss a CSCS, a Center for Climate Systems Modeling (C2SM), a Cray és az NVIDIA szakértőinek együttműködésében valósult meg. Az elemzésekben egy javított COSMO modellt  használjnak, az alkalmazásfejlesztésben a Zürichi Műegyetem (ZETH) is részt vesz.
További részletek és referenciák a MeteoSwiss gépéről itt találhatóak
Hasonló teljesítményű szuperszámítógép már évek óta működik az OMSz-ban.
Egyébként a svájci szövetségi Szupeszámítógép Központban több egy nagyságrenddel, sőt egy két nagyságrenddel nagyobb kapacitású számítógép is működik a Top500 idei júniusi rangsora szerint.  
Hazánkban a jelenlegi legerősebb gépet a NIIFI a Debreceni Egyetemen állította üzembe. Teljesítménye 197 teraflop. A gépek hasznos alkalmazási célokra való felhasználása többnyire komoly feltáró munkán és interdiszciplináris együttműködéseken alapszik. HUNAGI a tervezett Danube Data Cube projektben számít a NIIFI szakértő közreműködésére és a projekt egyben potenciális alkalmazást jelenthet egy további fázisban. A kapcsolatfelvétel még a GEO norfolki műhelyén megtörtént, majd a bécsi EU-s Byte projektben és legutóbb az EU lisszaboni ICT konferenciáján került szóba az együttműködés lehetősége.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése