2015-11-10

Folytatódtak a GEO XII tematikus műhelyei és megnyílt a Geospatial Forum for Latin America (LAGF) konferencia

Látogatott események:

  • LAGF megnyitó (a GEO, NOAA, és Geospatial Media vezetőinek bevezető előadásai, a célok és prioritások meghallgatásával)
Barbara Ryan szerint a lényeg, hogy a földmegfigyelés alakítja a döntéseket. A GEO ajánlja a kormányzati adatok nyílttá tételét és kívánatosnak tartja az ipari résztvevők, különösen a KKV-k erősődését.
Sanjay Kumar szerint az elmúlt 5 évben a geoinformatika alkalmazásai kapcsán a gazdasági haszon 100 milliárdról mára 500 milliárd dollárra nőt.
Kathryn D. Sullivan a siker zálogát három tényezőben látja: (1) partnerség (ideértve a PPP-t), (2) a Big Data kihívás (hogyan transzformálhatók az egyre nagyobb mennyiségben és minőségben rendelkezésre álló adatok intelligenciává) (3) földtudományok (tudományos elemzésekkel és modellekkel az adatok a döntések számára felhasználhatóak legyenek). Kumar előadásából a 
  • Citizen GEOSS (a JRC és az OGC moderálásában)

Geoff Sawyer az EUROGI tag EARSC  főtitkára részletesen ismertette az európai távérzékelési vállalkozások szervezetének a távérzékelési iparról készített felmérését. A kiadvány egy példányát a HUNAGI számára hazahozom. További referenciák:


A szünetben Nyugat-Bohémia Egyetem (Pilzen) matematika tanszékének geoinformatikai szakértője Tomás Mildorf, a korábbi Plan4All és más EU projektek vezetője érdeklődött az ESA  Duna Adatkocka Projekt pilot projektről és  megkérte a budapesti KKM Duna Stakeholder Fórum szervezőinek elérhetőségét.
Bart de Lathouver (OGC) azzal keresett meg, hogy felkínált egy félnapos ELF (European Location Framework)  ismeretátadó rendezvényt Magyarországon, amennyiben a március-májusi időszakban ez egy nagyobb szakmai rendezvényhez csatlakoztatható. A rendezvény céljának leírását kértem, melyet továbbítok az OE, FÖMI és HUNAGI illetései felé. Ez utóbbi szervezetektől szintén várnak előadást. Legutóbb a HUNAGI szervezésében 2013 decemberében került sor ELF témakörű műhelyre Magyarországon (http://eulfhu.blogspot.hu/)
Dr. Steffen Fritz, EO rendszerek csoportvezetője a laxemburgi IIASA intézetben a jövő tavasszal kiadványt szerkeszt a témakörnek szentelve. Hozzájárulási javaslatokat a címére lehet megküldeni.
Koordinátái továbbítom a honi természetvédelmi Citizen science alkalmazásokban széles áttekintéssel rendelkező HUNAGI főtitkár-helyettesnek dr. Takács András Attilának.
Max Craglia (JRC) bejelentette, hogy szabadon lehet csatlakozni az EUIAS hálózathoz, amelynek célja az invázív egyedek adatbázisba szervezése és a hozzájárulók közösségének megteremtése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése