2015-06-30

EU -Kína egyezmény távérzékelési és digitális Föld témakörben

Prof. Josef Strobl ISDE vezetőségi tag révén itt a legfrissebb hír Brüsszelből: tegnap írták alá a JRC és a pekingi RADI vezetői az együttműködési szerződést az EU és Kína között a Távérzékelés és Digitális Föld témakörben. Az EU és Kína a kutatás és innováció terén komoly lépéseket tesz az összefogás érdekében. A JRC és az egykori CEODE (későbbi RADI) kapcsolatfelvételében  komoly szerepe volt Milan Konecnynek, midőn 2003-ban, elsőként Európában, Brnoban rendezte meg a 3. Digitális Föld szimpóziumot. Ezen első alkalommal vett részt a JRC. 
A Digitális Föld szervezetet akkoriban a Kínai Tudományos Akadémia elnöke elnökölte, míg főtitkári feladatait akkor is és ma is a RADI igazgatója, a képen látható Guo Huadong akadémikus  látja el, aki az ISDE szervezetet bevezette a GEO családjába is.  A mostani friss híranyag itt olvasható.
A hírhez Prof. Wang Changlin a Digitális Föld Nemzetközi Társaság ügyvezető igazgatója (RADI, Peking) ma azt tette hozzá, hogy a június 29-i ünnepélyes aláíráson részt vett a kínai miniszterelnök Li Keqiang, az Európai Bizottság elnöke,  Jean-Claude Juncker, valamint az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk is. A két aláíró Dr. Vladimir Šucha a JRC főigazgatója és Prof. Guo Huadong a RADI főigazgatója voltak.
Július 3o-31 között a JRC Digitális Föld és Referenciaadatok egysége ad otthont a Nemzetközi Digitális Föld Társaság európai tagozata alakuló ülésének, melynek házigazdái Alessandro Annoni és Sven Schade lesznek. HUNAGI 2003 óta aktív az ISDE szervezetben és egyike volt az európi tagozat létrehozására irányuló törekvések támogatóinak. Az európai tagozat létrehozására és vezetésre a nagoyai Digitális Föld csúcstalálkozó keretében rendezett vezetőségi értekezleten Prof. Manfred Ehlers kapott felhatalmazást, aki az ottani háttérbeszélgetéseken kifejezte, hogy számít a további aktív magyar közreműködésre. 
Egy brainstorming jellegű előkészítő ülésre már négy évvel ezelőtt sor került a JRC-ben, melynek eredményét a tekintélyes Int J. of Digital Earth is leközölte Alessandro Annoni,  MaxCraglia és a meghívott résztvevők mint szerzőtársai neve alatt http://hunagi8.blogspot.hu/2011/12/blog-post.htmlA résztvevők az ISDE végrehajtó bizottságának akkori európai tagjai voltak, köztük a HUNAGI képviselője is. Az űlésről annak idején a HUNAGI blog is tájékoztatott .

2015-06-26

Munkában az EUROGI végrehajtó bizottsága

Prof. Henning Sten Hansen elnökletével az Európai Földmérők és Térinformatikusok Házában (Brüsszel, Rue du Nord 76) folyó munkaértekezlet 10:30-19.30 között kerül sorra. A tagszervezetekre is kiható döntéseket majd a hivatalos jegyzőkönyv tartalmazza.  Megválasztásra került a szervezet alelnöke Bruce McCormack személyében. A végrehajtó bizottság tagjai közül néhány kiemelt feladatkör portfólió-felelőst kapott, így a napirend sorrendjében:
kommunikáció - Remetey Gábor (HUNAGI, HU)
hálózatépítés - Simon Vrecar EUROGI főtitkár
influencing - James Bruce McCormack (IRLOGI, IRL)
nemzetközi kapcsolatok - 
projektek - Simon Vrecar, Domen Mongus (CEKTRA, SL)
pénzügyek - Maurice Barbieri EUROGI kincstárnoka, 
koordináció, menedzsment, adminisztráció - Henning Sten Hansen EUROGI elnöke
Az EUROGI szakmapolitikai állásfoglalás-anyagainak felelősei maradtak:
Domen Mongus (CEKTRA, SL) :    IoT/Big Data 
Maurice Barbieri (SOGI, CH):    Open Data
Pascal Lory (AFIGÉO, F):      Urban/Regional Development
Tanguy (AGORIA, B):     SME support
Az EUROGI pályázata sajnos nem nyert a Europe for Citizen pályázaton idén (a téma a mobil térinformatika és a személyiségi jogok lett volna), de a tárgykör aktualitása miatt jövő márciusban újra lehet pályázni, most már az EU várhatóan megismerhető kifogásai figyelembevételével. A pályázati konzorciumban a HUNAGI is tag volt.
Az  Copernicus Framework Contract egyik részese az EUROGI is. A SPACETEK képviselője tartott informális tájékoztatást a keretszerződés gyakorlati kitöltéséről. Előreláthatólag a keretek csak a jövő évben nyílnak meg, ez  érinti az EUROGI-t is. 
A vezetőségi ülés utolsó programjaként a Geoforum Denmark elnöke Mikkel Toft tartott ismertetést a testvérszervezet sikeres működéséről, arról, milyen módon érték el, hogy a szervezet több éve nem veszteséges. (Volt olyan előre megtervezett akciójuk, amely 1 perc alatt hozott - internetnek köszönhetően - 100 ezer eurónál nagyobb bevételt). A profi üzleti szellemű vezetésű Geoforum DK gyakorlatáról (elnöke a Hexagon Nordic/Baltic/UK regionális menedzsere) a következőkről számolt be:
- 1 00 eset bemutatása térinformatikai alkalmazásokról webes felületükön (brugstedet.dk) amelyből kiválasztották a 2015 év győztesét,
- a pályázatuk két éve működik és nagyon népszerű. Az előre beharangozott eredményhírdetés kiállításának helyjegyeinek fele, egy perccel a bejelentett regisztrációs lehetőség időpontja után már elkelt, mintegy 150 ezer euró bevételt jelentve a szervezőknek. A pályázat kiértékelését a Geoforum végrehajtó bizottsági tagjai végzik.
- a dán geodata portál működik, elérhetősége: dingeo.dk
- testvérszervezetünk honlapcíme:  geoforum.dk, az angol változat itt érhető el: http://geoforum.dk/in-english-8770.aspx
- akciójuk a gimnazista diákok számára:  geoforum.dk/kortdage-for-gymnasierkortfordig.dk
- A Geoforum DK intézményes kapcsolatban áll az ITC felsőfokú szakoktatással és tanfolyamokat szervez térinformatikáról, egy-egy térinformatikus és infokommunikációs szakember előadássában. A 2015.évi tanfolyami program felépítéséről itt lehet többet megtudni: geoforum.dk/kursus/kurser-i-Geoforum-8826.aspx

Domen Mongus szervezésében várhatóan lesz egy DLR és egy EUROGI előadás is a július 7-i bécsi Duna konferencia délutáni ICT szekciójában. Az EUROGI részéről az előadást a végrehajtó bizottság magyar tagja tartja.
Introduction to the discussion (JRC-IPTS-S3P)
Horizontal discussion sessions – exploitation of synergies, common actions and new project ideas
1) ICT
Lead partner
UNI-MB (SI)
2) Health
Lead partner Steinbeis Europe Zentrum (DE)
3) Energy
Lead partner
PPIS (HU)
4) Sustainable Innovation incl. Water issues
Lead partner
BOKU (AT) / EIP Water, tbc

 Az EUROGI soron következő vezetőségi értekezletére Lisszabonban kerül sor közvetlenül az EU ICT konferenciáját megelőzően. Az ICT 2015 konferenciára és kiállításra mintegy 5000 látogatót várnak. A program és a jelentkezés webhelye az Események blogról érhető el. További figyelmet érintő események: az EFGS konferencia amely a földrajzi statisztikusok európai együttműködési projektje szervez Bécsben 2015. november 10-12 között. Ezen részt vesz majd az EUROGI elnöke. 
Nemrégen a Big Data madridi konferenciáján téradatok hatása szekcióban az EUROGI két delegáltja szervezett szekciót, adott elő és készített rapportőri jelentést (adathasználat, mobil téradatok és a pprediktív analízis témakörökben)
Magyar szempotból is érdekes fejlemény, hogy a térinformatika és közművek témakörben Franciaországban nagyszabású új programot indítottak az IGN és a közművek témakörben a legkorszerűbb adatgyűjtő technológiák alkalmazásával. A részletekről az AFIGÉO-n keresztül Pascal Lory-tól kaphatunk majd tájékoztatást. 

A Digitális Föld szaklap (IJDE) töretlen emelkedése

A 2008-as első kiadása óta az International Journal of Digital Earth (IJDE) nemzetközi tudományos elismertsége töretlenül nő: a szaklap hatástényezője (impact factor) a Thomson Reuters legutóbbi közlése szerint már 3.291. Két kategóriában a lap a 4. helyen áll 28 távérzékelési tárgyu lap között, míg a földrajzi kategóriában 46 szaklap között a hetedik helyen áll. A lapba hasznos lenne minél több hazai kutató és tudományos eredmény közlése a Digital Earth témakörben. Eddig az MTA TAKI-nak jelent meg közreadott cikke.
Érdemes megismerkedni a lappal, melynek on-line kiadása is van.
IJDE Website: www.informaworld.com/ijde
IJDE Paper Online Submission: http://mc.manuscriptcentral.com/ijde

A szaklap kiadóhivatala Pekingben működik a Kínai Tudományos Akadémia támogatásával a RADI (korábbi nevén CEODE) Intézetben. Főszerkesztője Prof. Guo Huadong akadémikus, intézetigazgató, míg a szerkesztőség vezetője Prof. Wang Changlin. (A szerkesztőbizottságnak 2008 óta a HUNAGI korábbi főtitkára személyében magyar tagja is van.)


2015. június 23-án felbocsátották a Copernicus Sentinel-2A műholdat

ESA bejelentés: június 23-án felbocsátották a Copernicus Sentinel-2A műholdat. Képes beszámoló:
http://www.esa.int/Our_Activities/Observing_the_Earth/Copernicus/Sentinel-2
A műhold már kiváló minőségben képeket szolgáltat (június 29-i bejelentés):
http://www.esa.int/Our_Activities/Observing_the_Earth/Copernicus/Sentinel-2/Sentinel-2_delivers_first_images
Sentinel adatok hozzáférhetősége:
https://sentinel.esa.int/web/sentinel/home

2015-06-25

Zsámboki Sándor 80 éves!

Tisztelettel és barátsággal köszönthetjük ma, 80. születésnapján Zsámboki Sándort, az FM nyugalmazott főosztályvezetőjét. Egyetlen momentumot legyen szabad kiragadni gazdag szakmai pályafutásából:  vezetése alatt csatlakozott a honi földügyi és térképészeti főhatóság az európai nemzeti térképészeti hatóságok hálózatához, a CERCO szervezethez, amely a mai Eurogeographics jogelődje. Az első CERCO műhelyen Bad Godesbergben 1991 áprilisában Magyarország térségünkből elsőként, míg éppen 24 évvel ezelőtt a southamptoni CERCO közgyűlésen Lengyelországgal másodmagával vett részt és kérte felvételét az európai szervezetbe. Zsámboki Sándor az 1992 szeptemberi CERCO közgyűlésen már személyesen vezette a magyar delegációt. Az általa felajánlott meghívást a CERCO elfogadta és 1995-ben a budapesti Városháza díszterme adhatott otthont a befolyásos európai szakmai szervezet éves közgyűlésének. 
Illusztráció: Zsámboki Sándor (j) tárgyalása az osztrák BEV hivatalvezetőjével
Friedrich Hrbekkel (aki ma szerencsére szintén jó egészségnek örvend.)

Zsámboki Sándornak születésnapja alkalmából jó egészséget és nyugodt, örömteli éveket kívánunk!

2015-06-23

Jelöltállítási lehetőség a GSDI elnökségben a civil szervezetek helyére

A idei 3. EUROGI vezetőségi ülés helyszíne:
House of Surveyors and Geo Informatics
Brüsszelben

A Global Spatial Data Infrastructure Association (GSDI) felhívása nyomán az elfogadott új alapszabály szerint szűkített vezetőségben (Board of Directors) a civil tagszervezetek kategóriából most egy helyre pályázhatnak június 26-ig az alábbi tagszervezetek:
* EIS Africa
* EuroGeographics
* European Umbrella Organization for Geographic Information (EUROGI)
* Hungarian Association for Geo-information (HUNAGI)
* Open Geospatial Consortium, Inc.
* Pan American Institute of Geography and History (PAIGH)
* United Nations Economic Commission for Africa (UNECA).
Az EUROGI szervezetében a múlt hét végén Josef Strobl (AGEO) Bruce McCormack előző elnököt, míg Wolfgang Steinborn (DDGI) Remetey Gábor végrehajtó bizottsági tagot ajánlotta delegálni. A szavazás szerda délben zárul, az eredményt várhatóan az EUROGI pénteki brüsszeli ülésén ismertetik. Amennyiben  Bruce McCormack nyer jelölést az erős nemzetközi mezőnyben való megmérettetésre, a HUNAGI-nak ugyan még mindig lenne lehetősége saját jelöltet állítani, azonban az OGC, a regionális szervezetek ellenében ennek nem lenne esélye. Amúgy a GSDI kezdeményezéssel majd szakmai világszervezettel a HUNAGI-nak közel két évtizedes élő kapcsolata van, jelenleg is a GSDI delegáltja ill. összekötője a GEO illetve WGISS szervezetek felé, mely feladatot a vezetőség megelégedésére látja el.
Legfrissebb: a mai június 24. déli határidőre beérkezett 6 szavazat alapján 4:2 arányban Bruce McCormackot, az EUROGI volt elnökét jelöli az EUROGI a GSDI vezetőségébe.

2015-06-15

Információs Társadalom Parlament

Információs Társadalom Parlament
A rendezvény helyszíne: Magyar Országház
Időpontja: 2015. június 18–19. 
Részlet az Infotér Egyesület és az IVSZ elnökeinek figyelemfelhívó leveléből az előadókról, ami jól  tükrözi a kormányzat, akadémia és az informatikai ipar magas szintű képviseletét:

  • "Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter
  • Dr. Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke
  • Dr. Deutsch Tamás, az internetről szóló nemzeti konzultáció előkészítéséért és lebonyolításáért felelős miniszterelnöki biztos
  • Johnson Malcolm, a Nemzetközi Távközlési Egyesület főtitkár-helyettese
  • Prof. dr. Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke
  • Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom Nyrt. vezérigazgatója
  • Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára
  • Dr. Baltay Tímea, a Miniszterelnökség kormányablakokért felelős helyettes államtitkára
  • Bódi Gábor, a Miniszterelnökség infokommunikáció összehangolásáért felelős helyettes államtitkára
  • Dányi Gábor, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkára
  • Dr. Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárinformatikáért felelős helyettes államtitkára
  • Karsai Tamás, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára
  • Dr. Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára
  • Dr. Mészáros János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi koordinációért és EU-ügyekért felelős helyettes államtitkára
  • Dr. Mezei Dávid Csaba, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára
  • Dr. Odrobina László, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára
  • Pölöskei Gáborné, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelési intézményrendszer fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára
  • Román István, a Földművelésügyi Minisztérium agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára
  • Schanda Tamás János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért felelős helyettes államtitkára
  • Dr. Solymár Károly Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára
  • Béky Ende, az Elsevier Kiadó kelet-európai igazgatója
  • dr. Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia elnöke
  • Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora
  • Ignácz István, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának elnöke
  • Pupek Emese, az Oktatási Hivatal megbízott elnöke
  • Mérő László, matematikus, publicista, pszichológus
  • Pongrácz Ferenc, az Amerikai Kereskedelmi Kamara elnöke
Részletes program, részvételi díjak, jelentkezés és előadásra való pályázat lehetősége a konferencia weboldalán találhatók, vagy elérhetők a szervező egyesület weboldaláról is. "

A 2011.évi ITP képei

A 2012. évi ITP képei

A 2012. évi ITP Panel képei

A 2013. évi ITP képei

A 2014. évi ITP képei

2015-06-10

Felkért cikk a nagy példányszámú GIM magazin júliusi számába

A  felkért Insider's View rovatcikk a mai napon került a GIM International szakmai magazin szerkesztőségbe "GI/EO for Sustainable Environment" címmel, számos magyar vonatkozással. Megjelenést követően itt is olvasható lesz. A legutóbbi alkalommal a szerkesztőségi rovatcikk a balatonfüredi Infotér konferencia térinformatikai szekcióinak biztosított nemzetközi láthatóságot. 
A lapról többet itt tudhat meg
Az On-line kiadás itt fizethető elő (ingyenes)

Az idei Bilderberg Találkozó forró témái

A helyszín. Kép forrása: wetter.at
Holnap kezdődik az idei, 63. Bilderberg Találkozó (2015 június 11-14, Telfs-Buchen, Ausztria) az euróatlanti térség szűk politikai, pénzügyi, gazdasági és akadémiai elitjének informális találkozója, amely meghívásos alapon egy kötetlen, intenzív véleménycserének teret adó fórum, egyfajta think tank. Sajátossága, hogy az elhangzottakról semmiféle írásos dokumentum nem készül, nem fogalmaznak meg felhívást, álláspontot, programot.
A megbeszélés idei főbb témaköreit és résztvevőit viszont közreadták hivatalos honlapjukon
Ezek a Mesterséges intelligencia, Kiberbiztonság, Kémiai fegyverek veszélyei, A jelenlegi időszak gazdasági kérdései, az Európai Stratégia, Globalizáció, Görögország, Irán, Közel-Kelet, NATO, Oroszország, Terrorizmus, Egyesült Királyság, Egyesült Államok és külön az amerikai elnökválasztás.
Explicite nem szerepel a napirenden a globális éghajlatváltozás, a víz vagy a világméretű migráció kérdése, jóllehet ezek is mind a biztonságra kiható tényezők. 
Miért érdekes mindez térinformatikai szempontól? Nos szinte nincsen olyan témakör, melyben a térinformatikai technológiák és téradatok felhasználása ne játszana esetenként megkerülhetetlen szerepet.
A résztvevők között tallózva ott találjuk a Siemens német és osztrák cégvezetői mellett  a Google cég fejlett technológiák és projektekért felelős alelnökét Regina Dunant, illetve a brit mesterséges intelligencia cég, a Google DeepMind  műszaki alelnökét Demis, Hassabist (ld. Nature), továbbá a Wageningen Egyetem és Kutatóközpont rektorát, a fenntartható fejlődés elkötelezettjét, Louise O. Frescot, valamint a GEO magazin kiadójának (Guner+Jahr) elnök-vezérigazgatóját, Julia Jäkelt is.

2015-06-06

Dióhéjban: EUROGI tevékenységek 2014-ben és prioritások 2015-ben


Simon Vrecar EUROGI főtitkár megküldte az Európai Térinformatikai Ernyőszervezet (EUROGI) 2014.évi tevékenységéről szóló öszefoglalót és az idei év fő prioritásait. Az anyag innen tölthető le: www.hunagi.hu/G/pub/EUROGI_Activities2014-Priorities2015.pdf


2015-06-03

HxGN - a Hexagon Geospatial nagyrendezvénye Las Vegasban

Bárki bekapcsolódhat az élő közvetítésekbe
Tagszervezeti összekötőnk, Robert Nagy H  (Hexagon Geospatial) Las Vegas-i levelét közérdekű információtartalma miatt megosztom a HUNAGI közösséggel.
"...információ a jelenleg is zajló Hexagon’s Global Network rendezvény térinformatikai vonatkozásairól.
A Geopatial Keynote itt érhető el: https://www.youtube.com/watch?t=21&v=-KLmLU4W37Y .

Gyakorlatilag ez tartalmazza az esszenciáját az idei bejelentéseinknek. (Cloud megoldások illetve a Smart M.Apps)

Az alábbi linkeken az egész esemény nyomon követhető:

Köszönet a hasznos információk megosztásáért!