2015-08-31

Augusztusi kitüntetettek

A HUNAGI kapcsolataiban az elmúlt hetekben két személy is magas kormány illetve szakmai kitüntetésben részesült 
Prof.Dr.Tamás János
 kép forrása:
http://gisserver1.date.hu/dr%
20tamas%20janos%20cv.htm
Prof.Dr. Tamás János (Debreceni Egyetem  Agrártudományi Centrum Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Víz-  és Környezetgazdálkodási Intézet) vezetője, az MTA doktora, nemzetközi és hazai szinten is kiemelkedő tudományos eredményei, valamint sikeres oktatói és oktatásfejlesztői munkája elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét kapta vehette át augusztus 19-én. 
(Itt említhető meg, hogy Dr. Tamás János még docens korában, egy 2001. október 14-i HUNAGI megkeresés nyomán határozott tanszékének a Magyar Térinformatikai Társaságba való belépéséről. A HUNAGI akkori diáktagozatának jelentős számban lettek tagjai tanszéke hallgatói).
Gratulálunk megérdemelt kitüntetéséhez!


Guo Huadong hozzászólása a GEO VIII isztambuli plenáris ülésén (képernyőkön)
Guo Huadong akadémikus a potsdami GeoForschungZentrum
ISDE rendezvényén. Kép forrása: HUNAGI
Guo Huadong akadémikus (RADI, Peking), a Nemzetközi Digitális Föld Társaság kínai főtitkára megkapta az 17 0 éves Orosz Földrajzi Társaság N.Przewalski Aranyérmét.
Erről Prof.Dr.Wang, Changlin Director, (International Academic Division, Institute of Remote Sensing and Digital Earth, Chinese Academy of Sciences), az ISDE ügyvezető igazgatója és az IJDE szakfolyóirat ügyvezető szerkesztője írt körlevelet az ISDE tisztségviselőknek és tagi összekötőknek.
"For your information, I would like to report you that the ISDE Secretary-General, Prof. GUO Huadong, has recently got the Nikolai Przewalski Gold Medal from the Russian Geographical Society (RGS). This medal was awarded for his contribution to remote sensing methods, Digital Earth prototype system and development of Digital Earth in the context of global change. At a ceremony held in Moscow on August 19, he was conferred on the prize by RGS President Sergey Shoygu at the special session of the 2015 IGU (International Geographical Union) Regional Conference in honor of the 170th anniversary of RGS. In addition to Prof. Guo, three other gold medalists this year are F. P. Litke from Finland, P. P. Semyonov from the US and N. N. Miklouho-Maclay from Hungary (ez utóbbi, a kiváló antropológus és világutazó vonatkozásában nem akadtam magyar származására utaló adatra sem az életrajzában, sem az ausztrál leszármazottja jóvoltából elérhető forrásokból)
Launched in 1946 by RGS, the prize is to honor scientists who have made outstanding achievements in geographic sciences. It is named after Nikolai Mikhailovich Przewalski (1839-1888), a world-famous explorer and naturalist. World’s oldest learned society in the field, RGS is established in Saint Petersburg on August 6, 1845."

2015-08-28

Gyorshír Rióból: Zentai Lászlót ICA főtitkári és kincstárnoki funkciójában újabb 4 évre megválasztották!

Prof Zentai László (balról a harmadik) munkatársai és határon túli tanítványai körében
Prof.Dr.Zentai László  az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék tanszékvezetője osztotta meg az alábbi hírt a blog olvasóival:
"The ICA General Assembly was closed some minutes ago.
The new Executive Commitee (2015-2019):
President: Menn-Jan Kraak (The Netherlands)
Secretary-General and Treasurer: László Zentai (Hungary)
Vice-Presidents:
Sara Fabrikant (Switzerland)
David Forrest (United Kingdom)
Yaolin Liu (China)
Pilar Sanchez-Ortiz (Spain)
Monika Sester (Germany)
Lynn Usery (USA)
Vít Voženílek (Czech Republic)
Past President: Georg Gartner
The 17th General Assembly and the 29th International Cartographic Conference in 2019 will be held in Tokyo, Japan."
Gratulálunk Zentai László professzornak a Nemzetközi Térképészeti Társulás irányításában az elmult időszakban végzett kimagasló munkája megérdemelt nemzetközi elismeréséhez!

A Duna Stratégia tudományos támogatása - a JRC éves rendezvénye Ulmban

A Duna Keselyűsnél
JRC Annual Event on the Scientific Support to the Danube Strategy 
Ulm, 2015 október 27-28
Szakmai tartalom:
JRC Scientific support to Danube strategy
Smart Specialisation for the Danube Region
Danube Reference Data and Service Infrastructure
Danubius Award
4th Annual Forum of the EUSDR

https://ec.europa.eu/jrc/en/event/conference/jrc-annual-event-scientific-support-danube-strategy
Program:
https://ec.europa.eu/jrc/sites/default/files/20151027-ulm-programme.pdf

A júliusi Duna Stratégia Tudományos Támogatása c. bécsi konferencián az EUROGI jóvoltából tartott "Danube Data Cube" előadás (ld. Napló július 7-i bejegyzés) sikere nyomán Dr. Domen Mongus (az EUROGI ExCom tagja) előadás lehetőséget ajánlott fel a GSDI/HUNAGI pilot projekt ötlet továbbfejlesztett változatának bemutatására a JRC ulmi konferenciáján is. 
A pilot projekt ötlet továbbfejlesztésbe - a JRC konstruktív javaslatai figyelembevételével - az Európai Űrügynökség (ESA) a következő két hét folyamán aktívan bekapcsolódik. 
Az anyagot  várhatóan az ESA és a GSDI/HUNAGI elővezetésében előbb a WGISS-40 plenáris ülésén tárgyalják meg (mint emlékezetes, az ötletet a GSDI/HUNAGI képviselője vetette fel ezen a fórumon még májusban Tsukubában), majd ezt követően  október közepéig a HUNAGI  tagjai és érdekelt partnerei, továbbá a GSDI és EUROGI hozzájárulásaival a projektjavaslat javított tervezete a JRC éves fórumán Ulmban bemutatható lesz.
A fejleményekről az érintett GSDI, HUNAGI és EUROGI főtitkárai folyamatosan tájékoztatást kaptak/kapnak de szoros a munkakapcsolat a JRC DRDSI program irányítóival és a Danube Net összekötőjével Dr. Kovács Antal Ferenccel is.

2015-08-27

EUROGI végrehajtó bizottsági értekezlet

Az Európai Térinformatikai Ernyőszervezet (EUROGI) új összetételű végrehajtó bizottsága május végi megválasztása óta második értekezletét tartotta, ezúttal telekonferencia formában. Az értekezleten a következők vettek részt:
Prof. Dr.Henning Sten Hansen elnök, Simon Vrecar főtitkár, Pascal Lory AFIGEO/IGN Franciaország, Dr. Domen Mongus (Szlovénia), Bruce McCormack (IRLOGI, Írország), Dr. Joachim Rix (Fraunhofer Inst, Németország), Mikkel W. Toft, (Hexagon Geospatial), Prof.Dr. Josef Strobl, Maurice Barbieri (SOGI, Svájc), Remetey Gábor (HUNAGI, Magyarország). 
Az EUROGI PPP (Policy Position Paper) szakmapolitikai állásfoglalásai közül Pascal Lory, az IGN munkatársa számolt be arról, hogy véleményezésre és kiegészítésre készen áll a Fenntartható Város- és Regionális Fejlesztés dokumentum tervezete. Az angol nyelvű anyagot a HUNAGI képviselője megküldte a HUNAGI főtitkárának a tagok közötti terjesztésre, véleménykérés és kiegészítés céljából.
A HUNAGI elnöke örömét kifejezve adott felhatalmazást az ExCom magyar tagjának arra, hogy a GSDI összekötői jelentésében az EUROGI földmegfigyeléssel kapcsolatos május óta folytatott tevékenységéről is beszámoljon. Az EUROGI a GSDI regionális tagszervezete. A jelentés a CEOS WGISS soron következő oxfordi plenáris ülésén kerül ismertetésre.
Az ülésen ugyan nem került szóba, de az ülés előtt az EUROGI főtitkára és az ExCom tudományos ügyek felelőse ( HUNAGI és GSDI főtitkáraival és Danube_Net képviselőjével egy időben)  írásban kapott tájékoztatást a Duna Adatkocka pilot projekt javaslat jelenlegi állásáról. E szerint az ESA ESRIN-től a következő két hétben várható előrelépés és a tervezet várhatóan a szeptember végén a WGISS ülésen kerül ismertetésre és megvitatásra.
Bruce McCormack alelnök augusztus folyamán előadással szerepelt a 800 fős délafrikai térinformatikai Geomatics Indaba 2015 konferencián, melyet a PositionIT eNewsletter kiadója szervezett Johannesburgban. A konferencia előadásai a honi térinformatikai közösség érdeklődésére is számot tarthatnak:
Closing plenary address (video) by Bruce McCormack, European Umbrella Organisation for Geographic Information here. További előadások (Forrás: PositionIT eNewsletter)

EC JRC rendezvény a Duna régió szocio-ökonómiai és környezeti kérdéseiről

Dr. Kovács Antal Ferenc, az Évszázad Technológia Innovációk Bt. ügyvezetője, az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja (EC JRC) DRDSI program (Danube Reference Data Service Infrastructure)  Danube Net hálózatának tagja jóvoltából osztható meg az érdekeltek számára az alábbi felhívás:

"Figyelmükbe ajánlom az Európai Bizottság Közös kutatóközpontjának a Duna régió szocio-ökonómiai és környezeti kérdéseit tárgyaló rendezvényét, amelyre szeptember 4-ig lehet jelentkezni.
 

A munkaülés két központi témája a következő:
1. Definition of qualitative storylines at national and sub-national level for the short (10 years), medium (20-30 years) and long (50 years) time periods;
2. Identification of quantitative information (e.g. macro-economic model outputs or historical statistics) for the implementation of potential future scenarios in LUISA and evaluation of air quality trends and related impacts in the Danube area.
 

Részletes információ a következő helyen érhető el:
https://www.yammer.com/danuberdsi/#/uploaded_files/40024665?threadId=565854143"

2015-08-25

Térképészek világtalálkozója Rióban

Ezen a héten magyar tisztségviselők és szakértők részvételével folyik a 27. Nemzetközi Kartográfiai Konferencia, valamint a Nemzetközi Térképészeti Társulás 16. Közgyűlése Rio de Janeiroban
A konferencia weboldala
Az ICA honlapja
Világtérkép - emlékkiadvány az ICC 2015 konferencia tiszteletére
A konferencia posztere
A konferencia szórólapja
 
Prof.Dr.Zentai László, az ICA főtitkára konferencia és közgyűlési elfoglaltságai ellenére kitűnő hírrel és több fényképpel és annotációval szolgált a keddi napon a honi érdeklődő olvasók számára:

Egy  nagyon friss mai hír: Jesus Reyes megkapta az ICA kitüntetését  (Diploma for Outstanding services) az alábbi tisztségeiben  végzett kíváló munkájáért

  • Chairman of the Commission on Cartography and Children (2007-2015)
  • Key organizer of the Barbara Petchenik Children’s World Map Drawing Competition from 2007
  • Chairman of the International Jury (2005, 2007)
  • Co-editor of three of the four books showing selections of map drawings made by children for the Barbara Petchenik Competitions from 2007.
A díjazottak csoportképe:  balról jobbra:
- Az ausztrál Térképészeti Társulás elnöknője, aki David Fraser képviseletében vette át a dijat,
- José Jesus Reyes (Magyarország),
- Elri Liebenberg (Dél Afrika),
- David Fairbairn (Egyesult Királyság),
- Vlagyimir Tikunov (Oroszország),
- Corne van Elzakker (Hollandia).
 Bővebben:

http://icaci.org/ica-awards-ceremony-icc2015rio/

Dr. Jesus Reyes kiegészítő meggjegyzései:
"Mindenki oklevelet kapott, Fairbairn-t kivéve, aki az ICA Honorary Fellowship-et kapta.

A könyv, amit dedikáltam, a "Children Map the World" sorozat 4. kötete. Az Esri Press adta ki, áprilisban jelent meg, és most volt a hivatalos bemutatója. Ennek a kötetnek a konkrét címe "Anniversary Edition", mert a 2013-as versenyből egy 50 térképrajzból álló válogatást tartalmaz. 2013-ban megünnepeltük a Barbara Petchenik térképrajz-verseny 20. évfordulóját, mert az elsőt 1993-ban szervezték. Emiatt további 20 térképből álló válogatást is tartalmaz, amiket az első 20 évből választottunk ki, vagyis összesen 70 térképrajzot tartalmaz a könyv. A négy szerkesztő közül ketten voltunk ott, Carla Senával együtt (Brazilia) dedikáltuk a könyveket."




Térképkiállítás a magyar térképekkel













Szinte a teljes magyar csapat csoportképe (Hargitay Henrik van csak távol): balról jobbra: Jeney János (doktoranduszunk, Drezdával közös színekben), Jesus Reyes, Prof. Zentai László, Irás Krisztina (a tanszék adjunktusa), Bartos-Elekes Zsombor (volt hallgatónk, doktorunk, Kolozsvárról), Gede Mátyás (a tanszék adjunktusa).

Képek: Prof.Dr. Zentai László és Dr. Jesus Reyes szívességéből.

2015-08-21

EUGEO Nemzetközi konferencia Budapesten!

Forrás: http://eugeo2015.com
Augusztus 30-án kezdődik az EUGEO konferencia! A rendezvény honlapja a programmal itt található: http://eugeo2015.com

2015-08-20

Kétfős delegációt jelölt a Globális Téradat-infrastruktúra szervezet a GEO XII Plenáris ülésre

A GEO-XII Plenáris ülésére Mexikóvárosban kerül sor 2015 november 11-12-én. A szervezők felkérésére Prof.Dr. David Coleman, a GSDI szervezet elnöke kétfős delegációt jelentett le a GEO Titkárságára Carmelle Terborgh és Remetey Gábor személyében, akik a jubileumi 10. Plenáris ülésen és Miniszteri találkozón is képviselték a Globális Téradat-infrastruktúra szervezetet. A delegáltak terv szerint részt vesznek a GEO szakbizottságok ülésein, és várhatóan a miniszteri szintű találkozón is szót kapnak.  A felkészülés - Roger Longhorn főtitkárral együttműködve - már szeptemberben megkezdődik. 

2015-08-17

Satellite Masters Conference - Berlin, 2015 október 20-22

Bővebb információ:
http://www.satellite-masters-conference.eu/programme
Copernicus Masters eredményhírdetés, Kerekasztal az "Űr és a digitális üzleti vállalkozások" témakörben, SmartCity szekció a brit Catapult cég főnökének vezetésével, a Galileo és Copernicus programok helyzete, kapcsolatos K+F projektek és megannyi más!
Az érdeklődők még ezen a héten jelentkezzenek mert aztán már egyre nehezebb lesz pld. a díjátadásra és bemutató előadásokra helyet kapni!

GeoForAll Hírlevél 2015. augusztusi száma - a SmartCity témakörrel

Most érkezett a GSDI Legal-Socioecon címjegyzékén keresztül az uruguay-i Sergio Acosta y Lara jóvoltából:
http://opensourcegeospatial.icaci.org/wp-content/uploads/2015/07/Newsletter-vol.-1-no.-1.pdf


Az OSGeo és ICA közös akciója több témakörre terjed ki. Így például az Urban Science-City Analytics: “CitySmart App Road Map” témakörben itt lehet tájékozódni:
http://wiki.osgeo.org/wiki/GeoForAll_UrbanScience_CityAnalytics 
Témakör-vezetők: Chris Pettit (Ausztrália), Patrick
Hogan (Amerikai Egyesült Államok) 
Hírlevél elérhetőség:
geoforall-urbanscience@lists.osgeo.org
______________________________
Legal-Socioecon mailing list
Legal-Socioecon@lists.gsdi.org
http://lists.gsdi.org/mailman/listinfo/legal-socioecon

2015-08-16

Az Ossiach-Klub (CoO) műhely és GI2015 konferencia Drezdában 2015. szeptember 14-15-én

Prof. Dr. Frank Hoffmann jóvoltából osztható meg az alábbi közérdekű figyelemfelhívás az Ossiach-Klub (CoO) műhelyéről és  a GI2015 konferenciáról, amelyre 2015. szeptember 14-15-én kerül sor Drezdában. A rendezvény tudományos bizottságának magar tagja is van Prof. Dr. Herdon Miklós személyében.

"FINAL PROGRAM & REGISTRATION FORM for Participants of CoO & GI2015 Workshops*)

*( CoO & GI2015 Participation is FREE of CHARGE,
but with a small Catering & "Get together" Service Fee,
due on registration Desk at 15.09.2015 )

UPDATED ! [ CoO+GI2015_Program+Registration_NAME.doc ] Download !

 More info: http://GDI-SN.blogspot.com/Anmeldungsformular für Teilnehmer an den GI2015 + ClubOfOssiach Workshops
Teilnahme ist frei, für Catering und Teilnahme an der Abendveranstaltung
ist eine geringe Servicegebühr am 15.09.2015 zu entrichten!
*

( Participants for ISAF2015 Conference must be registrated &
pre-paying their Conference FEE on separate ISAF2015 Webportal )
ISAF2015-Registration-Portal ]
http://www.isaf2015.info/?page_id=25

-- 
----------------------
IGN-Vorstand-KONTAKTE:
----------------------
[ http://GDI-SN.blogspot.com ]
[ mailto:GI2015@IGN-SN.de ]
[ mailto:INFO@GDI-SN.de ]"

2015-08-13

e-Business, e-Services and e-Society: I3E 2015 konferencia a Delfti Műegyetemen

Konferencia a térinformatikai szolgáltatások és alkalmazások szempontjából  kiemelt témakörben. A programbizottságban ugyan nem szerepel hazai szakember, de remélhetőleg a szakmai programban előadások keretében megjelennek majd az itthoni eredmények. E hír Naplóban való közreadása is a figyelemfelkeltést szolgálja. A konferencia egyik levezető elnöke a GSDI jogi és szociális-gazdasági szakbizottságában elnök-utódom, Bastiaan van Loenen lesz.
"The 14th IFIP Conference on e-Business, e-Services and e-Society (I3E 2015)
Conference Theme: “Open and Big Data Management & Innovation”
13-15 October 2015, Delft, The Netherlands
The 14th IFIP Conference on e-Business, e-Services and e-Society (I3E 2015) will be organized in Delft sponsored by IFIP TC6 WG 6.11. Information economy and openness are the dominating terms over the last couple of years. Data has become widely available and many innovations are based on the utilization of data. The Internet of Things (IoT) enables the availability of large volumes of data, whereas people create data using social media. Today we have a worldwide exchange of data and this influences our society, resulting in new business opportunities and new services. This already has resulted in the rise of ‘data science’ which aims at better understanding how to use all this data in our information society and how it can co-evolve with its information and communication technology (ICT). This needs to make the theory of complex systems applicable to the information society.
Furthermore there is a lack of tools and instruments to deal with the vast amount of data. Big data will have a major influence on the operating of businesses and the functioning of society. This conference solicits for advancement in tools for such areas like data analytics, mining, visualization, sensor networks, information retrieval, and information extraction and also research relating to data extraction and analytics, statistical inference, data quality and related issues such as bias, missing data, endogeneity, user interface and visualization are encouraged. Papers can be in the field of technology, business, society or combinations.
Digital Business

·         e-Business models
·         Innovation
·         Social commerce
·         Cloud business
·         Big Data and Analytics
·         Business Intelligence and data mining
·         Mobile business
·         Infomediaries
·         User behavior
·         User interface
·         Trust, security and privacy

Digital Services
·         Services science
·         Soft computing
·         Service-oriented computing
·         Digital services for the ageing population
·         Ubiquitous, mobile and services
·         Digital engagement
·         Value co-creation
·         Web 2.0 applications
·         Semantic web
·         Online social networks
·         Graph theory
·         Social computing
·         Digital gaming
Digital Society

·         Data Science
·         (Linked) Open data
·         Value of data
·         Digital healthcare
·         Digital divide
·         Crises and disasters management
·         Digital cities and regions
·         Digital culture
·         Public digital services for citizens and enterprises
·         Legal, societal and cultural issues of digital society
·         Digital education

2015-08-11

Urban Commons Konferencia Bolognában

2015. november 6-7 
Bologna.
A konferencia weboldala: http://www.labgov.it/wordpress/urbancommons/

A hazai műhelyek figyelmébe: a térségi  és várostervezés lesz várhatóan a jövő évi NASA World Wind Europa Challenge alkalmazási témaköre.

2015-08-06

"A műholdas helymeghatározás 25 éve Magyarországon" konferenciát szervezők felhívása

Dr. Frey Sándornak, a FÖMI KGO vezető-főtanácsosának a Szervezők kérésére terjesztett közérdekű figyelemfelhívása minden érdekelt számára:
---------
"Felhívás „A műholdas helymeghatározás 25 éve Magyarországon” konferencián való részvételre, előadás, bemutató tartására
1990-ben érkeztek Magyarországra az első terepi GPS műszerek és az elmúlt 25 évben a technológia a gazdaságban és a mindennapi életben példátlan sikereket ért el. Ebből az alkalomból egy egynapos konferenciát szervezünk, ahol a történeti áttekintésen túl lehetőséget kívánunk biztosítani a műholdas helymeghatározás és navigáció hazai alkalmazási területeinek minél szélesebb körű bemutatására. A konferencia tematikájában meg kell jelenjenek a tudományos, terepi geodéziai és navigációs alkalmazások, szoftverfejlesztések.
Helyszín: Budapest, Földművelésügyi Minisztérium, Darányi-terem
Időpont: 2015. október 27., 10-16 óra között.
A megnyitó előadást Bernhard Hofmann-Wellenhof, a Grazi Egyetem professzora, a szakterület nemzetközileg elismert képviselője tartja.
Kérjük az érintett és érdekelt intézményeket, cégeket, szakembereket, hogy ha érdemes, érdekes mondanivalójuk van, jelezzék azt a szervezőbizottságnak a gps25@googlegroups.com e-mail címen. Az előadások tervezett időtartama 10-15 perc, de szakmai poszterek bemutatására is alkalmat adunk. Az előadás-javaslatokat a szervezőbizottság rendszerezi és mérlegeli, ezért a cím mellé egy néhány mondatos összefoglalót is kérünk.
Az előadási javaslatok beérkezésének határideje: 2015. szeptember 4.
A szakmai előadások mellett a műszer- és termékforgalmazó vállalkozások számára megjelenési, kiállítási lehetőséget biztosítunk, ennek feltételeit később pontosítjuk.
A részvétel ingyenes, ugyanakkor előzetes regisztrációhoz kötött.
A szervezőbizottság tagjai:
Kenyeres Ambrus
Busics György
Rózsa Szabolcs
Szentpéteri László"

CWIC telekonferencia a Data Cube technológiáról

A CEOS WGISS Integrated Catalog (CWIC) munkacsoportja e havi távkonferenciájának napirendjére vette a WGISS-39 ülésen bemutatott ausztrál és kenyai Data Cube technológia gyakorlati alkalmazásával kapcsolatos kérdéseket.
Mivel a témakörben éppen ma készült el, és kapták meg az illetékesek  a múlt csütörtöki GSDI-JRC találkozó jegyzőkönyvét az ebben a témakörben folytatott megbeszélésről, a CWIC telekonferencia résztvevői arról kaptak tájékoztatást, hogy az ESA ESRIN várhatóan a szeptemberi WGISS-40 értekezletre összeállítja egy Duna Data Cube pilot projekt tervét (a GSDI/HUNAGI felvetése nyomán, figyelembevéve a JRC DRDSI projekt management szempontjait). A Yonsook Enloe (GSFC/NASA) által vezetett telekonferencia jól fogadta a tájékoztatást. Az USGS képviselője Kristie Kline (EROS Adatközpont) szerint ami kihívást jelenthet a felhasználók számára, az a nagy adatmennyiség hozzáférése, átvitele és feldolgozása illetve az, hogy az alkalmazási feladat megoldásához hogyan csökkenthető az adatmennyiség például a legmegfelelőbb adatok (pld spektrális sávok) megválasztásával.
A CWIC soron következő telekonferenciája szeptember 3-án lesz, remélhetően már az ESA részvételével. A WGISS és CWIC munkában 2006 óta, az első budapesti WGISS WGCV/Cal/Val ülés óta vesz részt a GSDI szervezet. Az összekötői képviseletet a  WGISS és a GEO felé a HUNAGI leköszönt főtitkára, 2011 óta a GSDI egyéni tagja látja el.