2016-02-07

Járványügy és térinformatika - Zika vírus

Illusztráció forrása: Lancet, Statnews
A New York Times tegnapi on-line kiadásában két ábrát is közöl: a Zika vírus terjedéséért első helyen felelősnek gondolt szúnyogok életterének tematikus térképét az amerikai kontinensen, továbbá a polgári légiforgalom összeköttetéseit a térségben. Bővebbet: Air Travel Between U.S. And Zika-Affected Areas. Figyelemreméltó, hogy például az Egyesült Államokban a Közép és Dél-Amerikával a legsűrübb járatforgalommal rendelkező Florida, de akár Texas is - időjárása folytán - maga is egész évben igen magas kockázatú térség a Zika terjedése szempontjából. Az adatokat megerősíti a Lancet közlése nyomán a Statnews tanulmánya is http://www.statnews.com/2016/01/15/zika-florida-texas-disease-vector-study/.
A közegészségügyi vizsgálatok egyik világközpontja az atlantai Centers for Disease Control and Prevention, amely a Zika elterjedtségről globális áttekintést ad. Az ENSZ Központ és szakmai szervezete, a genfi World Health Organization ad ki hivatalos globális és regionális bejelentéseket. A WHO vezérigazgatója február elsején válságbizottságot állított fel, amely még aznap összeült. A WHO az első helyzetjelentését (WHO declares a Public Health Emergency of International Concern) február 5-én adta közre. 
Könnyen továbbgondolható, hogy elvben és indokolt esetben (súlyos közegészségügyi vészhelyzet esetén)  a viszonylatonkénti járatsűrüség, utaslétszám tér-idő elemzésében  jól szolgálhatja a szükséges intézkedésekre vonatkozó döntések megalapozását, amennyiben az elemzésben felhasználják többek között az utaslisták adatait, illetve a kormányzat rendelkezésére álló egyéb információt is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése