2016-09-14

Legfrissebb Horizont, EU ICT és FET hírek

Németh Edina EU ICT és FET nemzeti kapcsolattartó közérdekű felhívását továbbítom minden érdekelt számára:
"Horizont 2020 - ICT & FET Hírek 

Tartalom


Horizont 2020 Infokommunikációs Technológiák - Pályázók Napja
Pozsony, 2016. szeptember 26-27.
Az Európai Bizottság publikálta a 2016. évi "ICT Proposers' Day" rendezvény végleges programját. Az EU Szlovák Elnöksége keretében megrendezésre kerülő rendezvényen bemutatják a Horizont 2020 2017. évi ICT felhívásait, de a Horizont 2020 többi területén - társadalmi kihívások, jövőbeni és feltörekvő technológiák - megjelenő ICT témájú felhívásokhoz kapcsolódó tájékoztatást, kapcsolatépítést is itt szervezi az Európai Bizottság. A rendezvényen 2500 európai informatikai és kommunikációs kutató vesz részt.
REGISZTRÁCIÓ: 2016. szeptember 19-ig 
(a részvétel ingyenes)

A rendezvény célja a projektelőkészítés, a konzorciumépítés és kapcsolatépítés elősegítése nemzetközi élvonalbeli kutatásra és innovációra. A rendezvényen az Európai Bizottság közel 100 témafelelőse – azok akik az ICT programot, illetve az ICT orientált további H2020 felhívásokat komponálják, pályáztatják és a végrehajtást (szerződés és számonkérés) irányítják – várja az érdeklődőket és egyengeti a konzorciumok összejöttét.
AZ ALÁBBI PROGRAM ELEMEKET AJÁNLJUK FIGYELMÉBE:
KONZORCIUMÉPÍTŐ SZEKCIÓK BIZOTTSÁGI TÉMAFELELŐSÖKKEL
A nyitott felhívások kutatási témáiról szóló szekciók (Networking Sessions) során a témafelelősök a felhívások szakmai követelményeiről tartanak rövid felvezető előadásokat. Azokon a területeken, ahol a felhívások
 PPP-k stratégiai kutatási terveire épülnek, a PPP-k képviselői is részt vesznek. A szekciók tartalmának jelentős részét viszont a résztvevők projektötletei, valamint kutatási/innovációs komeptenciáinak rövid bemutatása képezi. A regisztrált résztvevők a konferencia-honlapján előadás feltöltésével jelezhetik ezen szándékukat.
Bővebben:
 https://ec.europa.eu/digital-single-market/events/cf/ict-proposers-day-2016/agenda.cfm
WORKSHOP: Help! I am a Proposal Coordinator! Proposal Coordination in Horizon 2020
NCP Room, 2016.09.26 (15:00-16:30)
Az Ideal-ist NCP hálózat workshopot szervez a Horizont 2020 koordinálási tapasztalatairól. Az idei workshop tematikája a Horizont 2020 pályázat- és projektkoordináció tapasztalataira, jó gyakorlatára is buktatóira fókuszál . A workshop olyan szakértőket szólít meg panelbeszélgetés keretében, akik a H2020-ban sikeres projektek koordinálásában érintettek és hasznos tanácsokkal szolgálhatnak a pályaművek összeállításához.
Bővebben:
 https://ec.europa.eu/digital-single-market/events/cf/ict-proposers-day-2016/item-display.cfm?id=18742
WORKSHOP: Inside contractual Public Private Partnerships (cPPP)
NCP Room, 2016.09.27 (09:30-11:00)
 
A Horizont 2020 ICT program költségvetésének 60%-80%-a PPP-k stratégiai kutatási tervére épül. A PPP tagszervezetek így mind a témák formálásában, mind az azokra épülő projektötletek / konzorciumok kialakításában aktív szerepet töltenek be. Az Ideal-ist NCP hálózat által szervezett panelbeszélgetésen az
 ICT programhoz kapcsolódó valamennyi PPP (Cybersecurity, Photonics, Robotics, HPC, 5G, Big Data, Factories of the Future) részt vesz.
Bővebben:
 https://ec.europa.eu/digital-single-market/events/cf/ict-proposers-day-2016/item-display.cfm?id=18785
WORKSHOP: SMEs in Horizon 2020 - Looking for Support Beyond the SME Instrument
NCP Room, 2016.09.27 (11:30-13:00) 
A Horizont 2020 célja a KKV részvétel növelése. Az Ideal-ist NCP hálózat által szervezett panelbeszélgetésen KKV-k, projektrésztvevők és értékelők osztják meg a tapasztalataikat arról, hogy a miként tudnak a KKV-k sikeresen részt venni a KKV eszközön túl a Horizont 2020 különböző akadémiai-ipari konzorciumi együttműködésekre épülő projekttípusaiban.
Bővebben:
 https://ec.europa.eu/digital-single-market/events/cf/ict-proposers-day-2016/item-display.cfm?id=18786
HOGYAN PÁLYÁZZUNK? ELŐADÁS
Több helyszín, alkalom: 2016.09.26 (10:30-12:00), 2016.09.27 (09:30-11:00, 14:00-15:30)
Az Európai Bizottság a Horizont 2020 pályázataiban való részvétel feltételeiről szervez ismertető előadást. Az előadás a pályázati lehetőségek azonosítását, a pályázatok összeállítását és beadását, a részvételi feltételeket, valamint az értékelési kritériumot és rendszert ismerteti. A szekció bemutatja az Ideal-ist NCP-k támogatásával hamarosan induló előzetes projektötlet véleményező szolgáltatást (pre-proposal check).
Bővebben:
 https://ec.europa.eu/digital-single-market/events/cf/ict-proposers-day-2016/item-display.cfm?id=18449
FACE-2-FACE BROKERAGE - SZEMÉLYES TÁRGYALÁSOK
Az Ideal-ist NCP hálózat a keretprogram korábbi rendezvényeihez hasonlóan személyes tárgyalásokat biztosító Face-2-Face Brokerage rendezvényt szervez a résztvevők számára. A személyes tárgyalásokat a b2match online rendszeren keresztül lehet szervezni, a tárgyalásokra regisztrált résztvevőkkel. A rendszeren már 50 országból, 600 résztvevő közel 2000 személyes tárgyalásra jelentkezett.
Bővebben:
 https://www.b2match.eu/ictproposersday2016
ONLINE NETWORKING, RÉSZTVEVŐI LISTA
Az ICT Proposers Day  online networking szolgáltatása a rendezvény előtt és után is rendelkezésre áll. A rendszerben regisztrált felhasználókkal, potenciális partnerekkel a konferencia előtt és után is fel lehet venni a kapcsolatot, személyes üzeneteket lehet küldeni számukra a rendszeren keresztül. A nyilvános profillal regisztrált résztvevők listája:
 https://ec.europa.eu/digital-single-market/events/cf/ict-proposers-day-2016/browse-persons.cfm
KONFERENCIA APP
A rendezvényen való részvételt és kapcsolatépítést a
 Conference4me támogatja: tartalmazza a teljes körű programot és támogatja a szekciókban való részvétel tervezését, tartalmazza a személyes tárgyalási programot, a helyszín térképét és egyéb hasznos információkat.
AZ EREDMÉNYES RÉSZVÉTEL KULCSA
Tekintettel arra, hogy a rendezvény elsődleges célja a kapcsolatépítés és a konzorciumok előkészítése, érdemes:
  • Projektötletek és/vagy a szervezet kompetenciáit bemutató rövid előadás szándékát kezdeményezni, azt feltölteni a releváns networking szekció oldalára.
  • Személyes kapcsolatot is kezdeményezni az EU témafelelőseivel, akik a networking szekciókat moderálják és a tematikus standokat üzemeltetik: részletes tájékoztatást adnak a felhívás-témák követelményeiről, projektötletet kapcsán felmerülő kérdésekről tájékozódni (konkrét projektötletre formális visszajelzést nem adhatnak), a területeken aktív EU stratégiákról, kezdeményezésekről, kulcsszereplőkről.
  • Személyes kapcsolatot kezdeményezni a PPP-k képviselőivel, akik a terület stratégiai kutatási terveinek kialakításában, konzorciumok aktív generálásában vesznek részt. A rendezvény során az érintett networking szekciókban, a PPP workshopon, valamint a tematikus standoknál érhetők el.
  • Részletes szervezeti profil, kutatási és innovációs kompetenciák és együttműködési irányok megjelenítése mind az ICT Proposers' Day, mind a face2face brokerage honlapjain.
  • Személyes tárgyalásokat kezdeményezni a face2face brokerage rendezvényen résztvevő kutatókkal, ipari szereplőkkel H2020 együttműködések megalapozására
A részvételi lehetőségekről, projektötletekről, eredményes felkészülésről további kérdései merülnek fel a rendezvény előtti héten igény esetén személyes konzultációt biztosítunk.


Horizont 2020 - 2016-17. évi ICT orientált pályázatok
Az Európai Bizottság nyáron publikálta a 2016-17. évi Horizont 2020 Információs és Kommunikációs Technológiák munkaprogram frissített változatát. A munkaprogram 625 EUR támogatást irányoz elő közel 25 kutatási és innovációs témára. A munkaprogram főbb frissítéseiről jó áttekintést ad az Európai Bizottság által publikált összefoglaló. Az általános tartalom tekintetében a legfontosabb változás, hogy a kutatási adatok megosztásában való részvétel alapértelmezett, de indokolt esetben továbbra is választhatják a résztvevők ennek mellőzését.
Az IKT pályázat témái között megjelennek a komponensek és rendszerek, a jövő internethez kapcsolódó technológiák, a tartalommal kapcsolatos technológiák (big data, média és kreativitás, interfészek, ), a robotika, a mikro- és nanotechnológia, a fotonika, a dolgok internete (IoT), valamint célzott nemzetközi együttműködések.
A munkaprogram frissített változatában kisebb költségvetési módosítások mellett két új koordinációs tevékenységre - nemzetközi szabványosítás, jövő generációs internet - jelent meg pályázati kiírás, de egyes korábbi területek - pl. low power processor technologies, micro- and nanoelectronics, EU-Brazil 5G, ICT Innovation for Manufacturing SMEs (I4MS), cybersecurity - kiírása is bővült.
Emellett 4 új díjra szóló felhívások tervezetei is megjelentek az IKT munkaprogramban, melyek teljes kiírásai várhatóan 2017 elején kerülnek meghirdetésre:
  • Tactile Displays for the Visually Impaired
  • Big Data technologies
  • Online security - Seamless personal authentication
  • Zero Power Water Infrastructure Monitoring
A Horizont 2020 struktúrájából eredően, ezek mellett a társadalmi kihívások, illetve a kiváló tudomány pillérek egyes munkaprogramrészeiben, valamint más kapcsolódó programokban is számos ICT-orientált felhívás nyílt meg (pl, jövőbeni technológiák, infrastruktúra, egészségügy, energia, intelligens városok, közlekedés, agrár- és élelmiszeripar, biztonság, stb.)
Az ICT témájú pályázatok áttekintésének elősegítésére az Európai Bizottság tavaly már publikálta az IKT a Horizont 2020-ban útmutatót, amely kiváló áttekintést kínál a 2016-17. évi ICT orientált pályázati témákról, de várhatóan hamarosan ennek frissített változata is elérhető lesz.


Horizont 2020 - 2016-17. évi FET pályázatok
Több pályázati felhívás nyitott a 2016-17. évi Horizont 2020 munkaprogram Future and Emerging Technológiai területen:
  • FET Open multidiszciplináris kutatási projekteket célzó pályázat tekintetében 2017-ben két beérkezési határidőt (2017. jan 17, 2017. szep. 17) hirdetett meg a Bizottság.A 2017-i keretek a korábbi évekhez képest jelentősen növekedtek, így várhatóan a sikerarányok is a korábbiakkal valamivel kedvezőbben alakulhatnak.
  • FET Innovation Launchpad felhívásra idén először (2016. szep. 29, 2017. szep. 27) lehet benyújtani pályázatot. A felhívásra korábban finanszírozott FET projektek eredményeinek innovatív társadalmi/kereskedelmi hasznosításának előkészítéséhez szükséges tevékenységek finanszírozására lehet - akár önálló szervezetként is - pályázni.
  • FET HPC felhívás 44 M EUR támogatást biztosít kutatási, valamint koordinációs projektekre 2017. szeptember 26-i beadási határidővel


H2020 projektek konzorciumai által meghirdetett versenypályázati kiírások
Több futó H2020 projekt hirdetett versenypályázatot az ICT területein:
A projektek versenypályázatai a H2020 Participant Portálon és/vagy a projektek / kezdeményezések weboldalain kerülnek publikálásra.


PPP a kíberbiztonság területén
2016. júliusban az Európai Bizottság új Public-Private Partnership megállapodást kötött az európai kíberbiztonsági piaci szereplőket képviselő European Cyber Security Organisation (ECSO)-val, mely alapján az EU 450 M EUR támogatást biztosít a Horizont 2020 keretén belül a kíberbiztonsági területen történő kutatásra és innovációra. A PPP munkacsoportjai a 2018-20-s munkaprogram előkészítése kapcsán megkezdték a PPP stratégiai kutatási és innovációs tervének kidolgozását, melynek tervezete már elérhető. A PPP továbbra is nyitott új tagszervezetek befogadására.
Bővebb információ:


ICT & FET ESEMÉNYNAPTÁR
2016. sep. 15
Munich, Germany
2016. sep. 15-16
Brussels, Belgium
2016. sep. 19
Brussels, Belgium
2016. sep. 23
Brussels, Belgium
2016. sep. 26-27
Bratislava, Slovakia
2016. sep. 27
Bratislava, Slovakia
2016. sep. 28
Bratislava, Slovakia
2016. sep. 28-29
Bratislava, Slovakia
2016. sep. 26-28
St. Gallen, Switzerland
2016. sep. 28
Brussels, Belgium
2016. sep. 28-30
Krakow, Poland
2016. oct. 3
Brussels, Belgium
2016. oct. 4-6
Madrid, Spain
2016. oct. 11
Brussels, Belgium
2016. oct. 10-13
Brussels, Belgium
European Week of Regions and Cities including Industrie 4.0 and eDigiregionworkshops
2016. oct. 13-14
Lecce, Italy
EPoSS (European Technology Platform on Smart Systems Integration) Forum 2016
2016. oct. 13
Brussels, Belgium
Expert Workshop on R&D priorities and benchmarking of Smart Industrial Components from FoF projects
2016. oct. 14
Brussels, Belgium
2016 Information Day of the Research Public-Private Partnerships
2016. oct. 12-15
Florence, Italy
2016 Human Brain Project Summit and Open Day
2016. oct. 19-20
Brussels, Belgium
ECSEL (Electronic Components and Systems for European Leadership) Stakeholder Forum
2016. oct. 26
Berlin, Germany
Fifth annual conference on innovative public procurement
2016. nov. 8
Brussels, Belgium
2016. nov. 9-10
Brussels, Belgium
2016. nov. 22-24
Rome, Italy
2016. nov. 23-25
Porto, Portugal
2016. nov. 21-25
Rennes, France
2016. nov. 23-24
Rennes, France
2016. nov. 29 - dec. 2
Valencia, Spain


Horizont 2020 - Jelentkezzen értékelőnek
Az Európai Bizottság folyamatosan bővíti szakértői körét, így a régiónkból származó értékelők körét is. Az értékelés kiváló alkalmat biztosít a Horizont 2020 ICT és FET területeinek és értékelési folyamatának megismerésére, tehát kifejezetten azoknak ajánlott, akik a jövőben pályázni is szeretnének. Értékelőnek a következő címen lehet jelentkezni (személyek és szervezetek):
http://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/experts/index.html 

Kérem, tájékoztassa irodánkat arról, ha bejelentkezett értékelőnek az adatbázisba, vagy ha az Európai Bizottság Önt konkrét pályázati felhívásra értékelőnek felkérte.



NKFIH pályázat - H2020 részvétel ösztönzésére
Az NKFIH EU_KP_16 felhívására az Európai Unió Horizont 2020 keretprogramjában, egyéb kutatási, fejlesztési és innovációs közös programjaiban, illetve regionális együttműködéseiben való magyar részvétel előmozdítására legközelebb a 2016. december 10-i értékelési határnapig nyújtható be pályázat.
Bővebb információ: http://nkfih.gov.hu/palyazatok/felhivasok/2016/magyar-reszvetel-osztonzese/europai-unio-horizont


Partnerkeresés
Ideal-ist partnerkereső
Az Ideal-ist megújult felületen kínálja az ICT és FET specifikus partnerkereső szolgáltatását, mely célzott, az ICT és FET felhívásokban, vagy a Horizont 2020 egyéb területein megjelenő, ICT tartalmú kutatási témákra összpontosít. A szolgáltatás minőségbiztosítási rendszere biztosítja, hogy kizárólag a felhívás témáinak megfelelő partnerkeresések indíthatók. A rendszeren keresztül partnert és koordinátort is lehet keresni. A szolgáltatás Európa szerte népszerű, gyakran a partnerkeresések megjelenésének napján rátalálnak a projektekhez szükséges kompetenciákra, így célszerű azokra gyorsan reagálni.
A Horizont 2020 ICT és FET nemzeti kapcsolattartók által működtetett partnerkereső szolgáltatás:
http://www.ideal-ist.eu

Néhány jelenleg nyitott partnerkeresés:


TOVÁBBI KÉRDÉSEK?
Forduljon bizalommal az EU ICT és FET programok hazai kapcsolattartójához: 
Németh Edina
 
Email:
 edina.nemeth@ist.hu, Tel.: 06-70-221-0387 

Szívesen vennénk ha levelünk továbbításával felhívná szakmai kapcsolatai figyelmét az ICT és FET hírekre, rendezvényekre!"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése